NEPOŠTIVANJE DRUGOG: Jesu li Tito i Vučić krivi što smo danas ovako bahati i nekulturni!

DNEVNI KOMENTAR: Brozova fotografija s lažnim objašnjenjem slavi našu današnju zapuštenost. Za koju nisu odgovorni ni Josip Broz Tito ni Aleksandar Vučić

NEPOŠTIVANJE DRUGOG: Jesu li Tito i Vučić krivi što smo danas ovako bahati i nekulturni!
Foto: kurir.rs

 

Otkako je Vučić posjetio Trumpa u Bijeloj kući, reaktualizirala se Titova fotografija iz 1971. Na njoj on sjedi, udobno zavaljen u fotelji, te pali cigaru, dok se pored njega meškolji Richard Nixon. I to čini, iako je pušenje u Bijeloj kući bilo zabranjeno od 1946. S druge strane, Vučić sjedi u neudobnoj stolici dva metra udaljenoj od Trumpovog impresivnog stola, te djeluje pomalo kao učenik koji je došao na razgovor direktoru škole. Smisao stavljanja ove dvije fotografije jednu uz drugu, bilo je da se podsjeti ko je bio Tito, a ko je Vučić,  te ukaže na nesrazmjer utjecaja moći jednog i drugog. Montaža je diljem regionalne internet sfere imala komičan efekt te dovela do kratkotrajne pravedničke katarze i nostalgičnog izleta u prošlost u kojoj smo bili bitniji nego danas.

 

Iskrivljene teze

Ali, iako perpetuiranje ove Titove fotke u kontekstu Vučićeve posjete djeluje efektno i nedužno, potpuno je promašeno i zasniva se na krajnje iskrivljenim tezama. I ostavićemo sada samog Vučića i političke implikacije njegove posjete po strani, zanima nas samo Titova fotografija. Prvo valja reći da je mit koji se o njoj ispleo lažan. Naime, Tito nije zapalio cigaretu protivno pravilima Bijele kuće jer ta pravila nisu postojala do Clintonove administracije, a 1971. tamo je bilo dozvoljeno pušiti. Ali to u konačnici nije toliko ni bitno, bitna je legenda koja je nastala od laži i koja je u svom značaju i utjecaju mnogo žilavija i moćnija od istine. Ona nam kazuje ono u šta želimo vjerovati i šta je nama zapravo bitno te kakvi mitovi kolaju regionalnim mentalitetom.

Tito je bio toliki frajer da mu se j….. za pravila Bijele kuće i Nixona, i zapalio je kubanku iako je ovaj sjedio pored njega. Nixonu je bilo neprijatno, ali mu se nije usudio ništa reći, jer ipak ovaj bio Tito, a on samo Nixon. Bravo Tito!! Mala Jugoslavija je bila tako moćna da je parirala najmoćnijoj državi svijeta, a neustrašivi Tito se nije bojao najmoćnijeg čovjeka na svijetu. Zapalio je naprosto zato što mu se pušilo i zato što mu je bio ćejf. Ovaj narativni obrazac kao da je prenesen iz narodnih predaja u kojima mali junak nadmudri puno većeg i snažnijeg protivnika. Ali šta nam zapravo govori?

Govori da je Tito iz predaje bio bahati i nekulturni gost koji nije poštovao pravila domaćina i želje ljudi oko sebe, nego je radio ono što je on htio, bez obzira što bi time nekome naškodio. A slavljenje tog nekulturnog i bahatog čina više govori o situaciji u kojoj se mi danas nalazimo, pa i razlozima koji su nas doveli do nje, nego i o čemu drugome. Tako danas na svim nivoima vlasti imamo bahate i nekulturne pojedince koji se oglušuju o pravila, ne poštuju ljude oko sebe i gledaju samo sopstvenu korist i ćeif.

 

Nasilje nad slabijima

Upravo zbog ovakvog stava decenijama živimo u atmosferi u kojoj je očekivano da se ne poštuju zakoni, vrši nasilje nad drugim ljudima, životinjama i okolinom. Zbog slavljenja ovakvih činova šira društvena svijet nam je na veoma primitivnom nivou, a interesi i sebične želje pojedinca stavljaju se iznad interesa zajednice. Imamo ljude koji zagađuju okolinu, bacaju smeće u naše predivne rijeke i jezera, jer im se, eto može, i ne poštuju pravila. Imamo pojedince koji svakodnevno krše saobraćajna pravila, pretiču i parkiraju po trotoarima ne poštujući ni pješake ni druge vozače, jer ih za njih nije briga. Imamo na kraju krajeva i pušače, koji puše i u prisustvu onih koji ne puše, iako je poznato da to škodi i njima. Upravo zbog njega danas imamo ljude koji ne nose maske, niti se pridržavaju pravila izolacije te bez ikakve moralne odgovorenosti dovode u opasnost živote drugih ljudi!

Imamo kulturu nepoštivanja drugih, potpunog odsustva društvene svijesti i kolektivne dobrobiti. Kulturu u kojoj je najbitnije biti frajer, pojedinac koji je nadj….. druge, i istaknuo se iznad njih, ostvarivši neku sopstvenu korist. Upravo zbog njega, iako se na prvu ne čini tako.

I pri tome je, da se razumijemo, Tito s početka priče potpuno nedužan. On je samo palio cigaretu sukladno pravilima, kad ga je fotograf uslikao. Tako je nastala fotka koja će decenijama poslije širiti mit puno bitniji za nas danas nego za situaciju koju prikazuje.

About The Author