Evropska komisija: Tehnološki giganti trebaju plaćati veći porez jer su “pobjednici” pandemije

U međuvremenu, vlade očajnički trebaju dodatno finansiranje, a nametanje novih poreza jedan je od ključnih načina da se to postigne

Evropska komisija: Tehnološki giganti trebaju plaćati veći porez jer su “pobjednici” pandemije
Foto: Politico.eu

 

Evropski komesar za ekonomiju i oporezivanje Paolo Gentiloni je poručio da su tehnološke kompanije zapravo “pobjednici” u pandemiji koronavirusa s obzirom na zaradu te da bi u skladu s tim trebale plaćati veći porez u Evropi.

CNBC piše da je Gentiloni o ovoj temi govorio na Forumu Evropske kuće Ambrosetti, a njegov komentar je uslijedio nakon primjetnog stalnog razdora između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije oko oporezivanja kompanija kao što su Apple, Alphabet i Amazon.

– To je osnovni problem – dodao je Gentiloni priznajući poteškoće u prevladavanju razlika sa SAD-om.

Međutim, bivši italijanski premijer dodao je da više nije moguće “privatiti činjenicu da ti tehnološki giganti, pobjednici krize, ne plaćaju značajan iznos poreza u Evropi”.

Evropska komisija je 2018. godine predložila digitalni namet od tri posto tvrdeći da porezni sistem treba ažurirati za digitalno doba. Međutim, Bijela kuća je rekla da je digitalni porez nepravedan jer je nesrazmjerno utjecao na američke kompanije.

Za to vrijeme, Evropska komisija je kazala da bi digitalne kompanije u prosjeku trebale plaćati 9,5 posto poreza u poređenju s 23,2 posto koliko plaćaju tradicionalne firme.

Međutim, nakon pandemije koronavirusa, tehnološke kompanije su ostvarile velike zarade pogotovo zbog masovnog rada na daljinu kojeg su prakticirala gotovo sva preduzeća, a također prihodi su ostvareni i od kupovine tehnoloških uređaja i skidanja brojnih aplikacija.

– Tehnološki giganti su zahvaljujući svojim platformama proglašeni pobjednicima u ovoj krizi uzimajući u obzir ekonomski aspekt. To vidimo i u svojim životima  – kazao je Gentiloni.

U međuvremenu, vlade očajnički trebaju dodatna sredstva, a nametanje novih poreza jedan je od ključnih načina da se to postigne.

U tom kontekstu, EU traži da se predloži novi digitalni porez za 2021. godinu, ako propadnu pregovori na nivou OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj sa 37 država članica).

– Ukoliko ne budemo ostvarili pristojne rezultate na globalnom nivou, Evropska komisija će naredne godine izaći s vlastitim prijedlogom – najavio je Gentiloni.

Dodatni udarac je bilo povlačenje SAD-a iz pregovora u junu što je izazvalo sumnju u bilo kakav napredak ove godine.

Gentiloni je istakao da je postignut određeni napredak, ali i da su predstojeći predsjednički izbori u Americi utjecali na taj proces.

– Ovo je izborna godina u SAD-u i mislim da sve to ima utjecaja. Usprkos tome, EU bi trebala insistirati na hitnom globalnom rješenju – poručio je Gentiloni.

Izvor: CNBC/Klix

About The Author