RTRS I BNTV: Crna Gora nije zaslužila ovako loše izvještavanje

Bosanskohercegovački problemi i događaji su ignorirani, a sva pažnja javnosti usmjerena na dešavanja u susjedstvu. Pri tome, izvještavanje iz Crne Gore bilo je izrazito neprofesionalno

RTRS I BNTV: Crna Gora nije zaslužila ovako loše izvještavanje

 

RTRS: Dobro počeli, pa nastavili po starom

31. august – 6. septembar 2020.

STIŠAVANJE KOJE SE NIJE PONOVILO: Izvještaj o rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori (Dnevnik 2, 31. avgust) u kojem su sažeti ključni podaci i izjave i pobjednika i poraženih ponudio je tračak nade da je RTRS spreman stišati navijačke strasti i gledateljima ponuditi objektivne informacije.

Ali dani koji su uslijedili pokazali su da pomaka u uređivačkoj politici nema i da se netrpeljivost prema DPS-u i crnogorskom predsjedniku Mili Đukanoviću ne stišava. Niz nacionalističkih incidenata te napad na novinare javne televizije susjedne države u više gradova Crne Gore bili su povod da se sav teret odgovornosti prebaci na DPS.

TO OVI MILOVI: U dnevnicima su se redale izjave lidera pobjedničke koalicije i njima naklonjenih analitičara koje, sažete, glase: „svi napadi nose potpis Đukanovićevih službi“. Zašto, pitanje je bez odgovora. I kako to da je kroz mjesece kleronacionalističkih prosrpskih protesta Crna Gora izašla bez sukoba, a baš sada, kada je „Đukanovićev režim srušen i vlast treba da preuzmu demokratske snage“, počinju napadi na nesrpsko stanovništvo i njihove vjerske objekte?

VERBALNI RAT: Izborni rezultati u Crnoj Gori postali su novi povod za verbalni rat između SNSD-a i opozicionih srpskih stranaka. Dok su SDS i PDP zamjerili Miloradu Dodiku i Igoru Radojičiću na „mlakim čestitkama izbornim pobjednicima“, iz SNSD-a su ih optužili za „jeftino strančarenje“. Prvog avgusta, u Dnevniku je izdvojena izjava Srđana Mazalice da je „SNSD oduvijek tvrdio da je politika Mila Đukanovića identitetski genocid prema Srbima“!?

Izdvojeno

Ima li se u vidu kako BiH (ne) postupa prema migrantima, ali i kakav je odnos pojedinih međunarodnih organizacija prema njima, opravdano je pitanje u što je IOM utrošio 70 miliona eura koji su mu uplaćeni za rješavanje migrantske krize u našoj zemlji? Ali kada to komentira zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja će ostati upamćena jedino po tome što je iznašla sve načine da što je moguće više javnog novca inkasira na svoj račun, onda se ovako ozbiljna tema svodi na nivo farse.

Ocjena: 1

BNTV: Nedopustivo izrugivanje

31. august – 6. septembar 2020.

BRANITI DOSTOJANSTVO: Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u članu 3, između ostalog, navodi da  „pružalac medijske usluge neće pružati sadržaje koji uključuju bilo kakvu diskriminaciju ili predrasude na osnovu spola, rase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, vjere ili uvjerenja, invalidnosti, posebnih potreba, dobi, seksualne orijentacije, društvenog porijekla, kao i svaki drugi sadržaj koji ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojem licu onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, njegovih prava i sloboda“.

Jednako tako, novinari su u svom radu dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavati pluralizam ideja i mišljenja…

LOŠE SKRIVENI AUTOR: Sve ovo na najgrublji način pogaženo je u prilogu emitovanom četvrtog septembra, kada je ruglu izvrgnut Trebinjac Neđo Tomašić jer njegova politička uvjerenja nisu bila po ukusu uredništva Dnevnika i loše skrivenog autora, narodnog poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića. Povod je Tomašićeva odluka da koristeći dvojno državljanstvo BiH i Crne Gore glasa za DPS, te izjava da će u RS-u svoj glas povjeriti SNSD-u. Nastranu što Vukanovićevo navodno „ćuđenje“ kako može glasati u obje države samo oslikava to kako je nižekalibarski političar, ali pratiti Tomašićev odlazak u Crnu Goru  i probleme koje je doživio i sve to prezentirati kao farsu – držimo nedopustivim.

BNTV jeste privatni medij i ima pravo favorizovati političku opciju koju želi, ali samo do granice do koje to neće ugrožavati bilo čije dostojanstvo i slobodu na političko izjašnjavanje.

STIGLI TURCI: Na dan izbora u Crnoj Gori, Nebojša Vukanović objavio je na svom YouTube kanalu snimak autobusa koji je s građanima BiH stigao u Crnu Goru. Autori su snimak ispratili uvredljivim, nacionalističkim komentarima i pogrdama, među ostalim i – „stigli Turci na glasanje“. Isti je u velikom dijelu bh. javnosti naišao na oštre osude, a Vukanović je za BNTV ustvrdio da je zbog njega bio izložen prijetnjama. Svaki oblik prijetnji nasiljem i verbalnih uvreda osuđujemo, ali isto tako očekujemo da se i političari suzdrže od širenja vjerske i etničke netrpeljivosti. A od medija da gledatelje upoznaju i s razlozima koji su izazvali negodovanje bh. javnosti.

SMJENA VLASTI: Opozicioni političari u Republici Srpskoj utrkivali su se ko će prije uputiti čestitke izbornim pobjednicima u Crnoj Gori i više puta ponoviti kako je „pad režima Mila Đukanovića“ najava smjene vlasti u ovom bh. entitetu. Uredništvo BNTV-a već duži period ne krije odioznost prema DPS-u i jasno se u svim izvještavanjima o Crnoj Gori svrstavalo uz srpsko-klerikalnu opoziciju. No, praviti paralelu da bi se na lokalnim izborima mogao u RS-u ponoviti crnogorski scenarij, a bez ozbiljne analize na čemu se ista temelji, krajnje je površan pristup političkoj zbilji u ovom bh. entitetu.

Izdvojeno

Dok se Bosna i Hercegovina guši u političkim i ekonomskim problemima, osim Crne Gore i Srbija je tokom protekle nedjelje bila u fokusu uredništva Dnevnika. Ekonomski sporazum Beograda i Prištine, prihvaćen u prisutnosti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, bez sumnje je važan događaj, koji će relaksirati odnose u regionu. No za BiH ne od takvog značaja da bi mu bilo posvećeno osam udarnih minuta Dnevnika četvrtog septembra.

Ocjena: 1

Komparativna analiza

Dok vlasti BiH očajnički na sve strane traže načine da se finansijski zaduže i tako očuvaju budžetsku likvidnost, a članice vladajuće koalicije na državnom nivou mogu se dogovoriti jedino oko toga kako doći do novca i kako podijeliti funkcije, i RTRS i BNTV ove probleme ili ignorišu ili relativiziraju. I pažnju javnosti usmjeravaju na dešavanja u susjedstvu, iako BiH od toga nema nikakve koristi. Što je još gore, toliko su bili pristrasni i involvirani prilikom izvještavanja iz Crne Gore da su prekršili većinu bitnih profesionalnih normi i običaja.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Nijedan izvještaj.

Minus sedmice

RTRS
Zloupotrebljavajući funkciju predsjednice Republike Srpske, Željka Cvijanović nastavlja predizbornu turneju SNSD-a uzduž i poprijeko ovog bh. entiteta, obećavajući finansiranje lokalnih projekata budžetskim novcem. U fokusu su ili one opštine/gradovi gdje su na vlasti stranke vladajuće koalicije ili one gdje SNSD pretenduje na preuzimanje vlasti. Uredništvo Dnevnika 2, u već viđenom maniru, to ignoriše.
BNTV
Uredništvo Dnevnika, u cilju favorizovanja političkih opcija za koje smatra da su jedine ispravne, sve grublje krši kodekse profesionalnog izvještavanja i gubi kredibilitet medijske kuće čijim se informacijama može vjerovati.