Saudijska Arabija osudila osam optuženih u slučaju ubistva Khashoggija

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem

Saudijska Arabija osudila osam optuženih u slučaju ubistva Khashoggija
Foto: NY Post

 

Saudijska Arabija osudila je osam osoba optuženih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, objavila je Al Arabiya.

Sud je odlučio da pet optuženih osudi na 20-godišnje kazne u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene na zatvor u trajanju između sedam i deset godina.

Novinar The Washington Posta Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih.

Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi, podsjeća Anadolija.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Izvor: Al Jazeera

About The Author