MILANOVIĆ I BOŠNJACI: Teška i neizvjesna borba do zadnje uvrede

Uskoro ćemo ući u treću godinu Milanovićevog kontinuiranog vrijeđanja Sarajeva, Bošnjaka, muslimana, ratnih žrtava. Šta su protekle dvije godine objekti njegovih invektiva naučili iz svega?

MILANOVIĆ I BOŠNJACI: Teška i neizvjesna borba do zadnje uvrede

Posljednji ispad Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, nije donio ništa novo. Ali jeste dodatno učvrstio antagonističke pozicije na regionalnoj političkoj sceni, pokazavši koliko su zaraćene strane ovisne jedna o drugoj. Kako mu se prag dozvoljenog i primjerenog smanjuje, Milanović iz mjeseca u mjesec zaoštrava retoriku prema svojim političkim fiksacijama. Na unutarnjem planu to su Andrej Plenković i HDZ, na međunarodnom Ukrajina i Amerika, a na regionalnom omraženi, dakle, omiljeni toponimi i objekti su mu “političko“ Sarajevo, Bošnjaci, “čaršija”, muslimani i ostale pojavnosti iz ovdašnjeg političkog spektra. Vrijeme figurativnih uvreda u formi sapuna, parfema i Yuga 45 odavno su iza njega, sad se prešlo na paljbu iz većih i zapaljivijih kalibara.

Novinar Boris Pavelić primjećuje da takav zaokret “uistinu nitko nije očekivao: to nije više ni politika; to je upravljanje uvredama”. Svaki uličar ima više stila i dostojanstva od njega. I tu dolazimo do ključnog problema. Ovakav Milanović izgleda da je idealan partner bošnjačkom javnom mnjenju. Da su ga svijećom tražili, ne bi boljeg našli. Oni su kompatibilni i po izražajnom spektru i po nemoći i neznanju da se izađe iz začaranog kruga uvreda. Milanović ciljano narušava odnose i pomjera granice političke korektnosti duboko u osjetljivu  teritoriju, a izvjesni domaći krugovi to entuzijastički prihvataju i uzvraćaju istom mjerom, ne shvaćajući da je to reakcija koja se od njih očekuje. On njima da su zaostali, stari i da mu mogu puhati, oni njemu da je beštija i sramota hrvatske države. I tako unedogled.
Prva godina Milanovićevog mandata protekla je kao i ova druga – u nezamislivim uvredama i nipodaštavanjima. Ako 12 mjeseci nije bilo dovoljno objektima invektiva da se naviknu, presaberu i pronađu adekvatan odgovor, onda su 24 previše. Odgovarati mu istom mjerom i podjednakim intenzitetom, povišenom retorikom i jakim metaforama, gubljenje je vremena, ali i gubljenje bitke. Malo ko shvata da su suzdržanost i otmjenost u ovom podivljalom vremenu prvorazredna politička sredstva, nezamjenjivi alat komunikacije. Neki od najistaknutijih predstavnika Bošnjaka u javnom životu s otmjenošću se nisu ni u putu sreli. I u tom smislu neodoljivo podsjećaju na svog omiljenog neprijatelja, Zorana Milanovića. Tako aktuelni predsjednik Hrvatske i ne htijući profilira ovdašnju političku scenu te otvara za regiju bitno pitanje: koliko je stil važan u politici. Jedan od odgovora mogao bi da glasi – prevažan, ali ovdje je do daljnjeg suspendiran. Čekamo bolja vremena kako bismo i sami postali malo bolji.

About The Author