(V)LAŽNE VIJESTI: Kolinda unaprijed demantirala svoj oktobarski intervju povodom posjete Holandiji

Pošto je situacija s demantijima postala neizdrživa, svi u Hrvatskoj sa strahom očekuju buduću predsjedničinu posjetu inostranstvu. Iz ureda na te okolnosti pokušavaju reagirati unaprijed

(V)LAŽNE VIJESTI: Kolinda unaprijed demantirala svoj oktobarski intervju povodom posjete Holandiji
Foto: Blic

Najkvalitetnije se uči na greškama. Nakon neviđene afere s (ne)istinitom izjavom o militantnom islamu, u Uredu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović došli su do zaključka da dalje više ne mogu djelovati dosadašnjim metodama. Tokom svakog predsjedničinog odlaska u inozemstvo zadesi je skandal poslije kojeg se teško oporaviti i o kojem danima bruje i Hrvatska i regija. Ali nikad kao povodom intervjua Jerusalem Postu.

Pošto je političko Sarajevo oštro i neprimjereno reagiralo na intervju dat ovom dnevniku, a da pri tome niko od ozvijerenih Bošnjaka nije htio sačekati demanti Kolinde Grabar-Kitarović, ovaj put iz predsjedničinog Ureda dolaze s pravom malom političkom inovacijom. Šta inovacijom – revolucijom! Oni su svim medijima poslali saopćenje u kojem jezgrovito demantiraju sve što će predsjednica reći u intervjuu za holandski dnevni list Spits u oktobru ove godine povodom njene službene posjete ovoj prijateljskoj zemlji.

– Više neće biti potrebe za naknadnim demantijima – kaže dobro obaviješteni izvor iz Ureda hrvatske predsjednice, koji je htio ostati anoniman. – Ovom prilikom unaprijed demantiramo sve potencijalne sporne dijelove intervjua, pa ako se ko u listopadu neosnovano bude bunio povodom njene izjave, a sigurno hoće, jer joj je jezik brži od pameti i uvijek lupi nešto što ne treba, samo mu pokažemo ovaj demanti iz kolovoza. I priča završena.

Reakcije na ovu inovaciju su podijeljene. Politički HNS iz Mostara pozdravio je mudri potez predsjedničinog Ureda priopćenjem u kojem piše: “Pozdravljamo mudri potez predsjedničinog Ureda.” Poznati sarajevski novinar Mustafa Drnišlić nazvao je ovaj čin klasičnom kolindovštinom, a oglasio se i jedan od Avazovih kolumnista, koji je Kolindu preventivno, već sad, iako je august tek počeo, a posjeta je najavljena za sredinu oktobra, poslao u tri lijepe pxčxx  mxtxrxxx:

– Ne znam gdje ću biti u oktobru, imam gust itinerer, a pošto čujem i da su ovi njeni već krenuli s demantijima, ja sam buduću neprimjerenu izjavu ovjerio na vakat – izjavio je popularni kolumnista.

Oštro je reagirao i oficijelni predstavnik koride iz Čevljanovića:

– To nije način na koji se pišu odgovorna saopćenja. Šta bi bilo kad bi mi u aprilu proglasili Medonju pobjednikom, a bodljava je uvijek krajem jula? Svi bi nas popljuvali. Nije se igrati s budućnošću, bikovi su osjetljivi hajvani i niko ne zna kakva bi nepravda takvim saopćenjem bila nanesena našem Džeki Čenu. Svi su bikovi ravnopravni i nema šanse da mi ikad prihvatimo tu praksu presumpcijskih saopštenja.

Oktobar se bliži i sve što za koji mjesec budete rekli povodom Kolindine posjete Holandiji može biti upotrijebljeno protiv vas. Nemojte reći da vas nismo upozorili.

(Ovaj tekst je prekognicijsko-satiričnog karaktera)

About The Author