RTRS: Prijetnje u udarnom terminu

Kada Milorad Dodik prijeti raspadom Bosne i Hercegovine, RTRS mu velikodušno ustupa početak Dnevnika

RTRS: Prijetnje u udarnom terminu
Foto: Sputnjik

RTRS: Uzburkane strasti između Sarajeva i Zagreba

  1. juli – 4. august 2019.

DODIKOVE PRIJETNJE: Patriotskom timu novinara Dnevnika RTRS-a priključila se ponovo i Nada Veletić. Sa zadatkom afirmacije lika i djela člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i aktuelne vlasti u bh. entitetu RS. Povoda za „patriotsko novinarstvo“ se uvijek nađe, a tokom protekle nedjelje bio je to intervju koji je Dodik dao agenciji Srna. Iako ništa novo od njega nismo čuli, a ključna tema odnosila se na nemogućnost dogovora oko formiranja Vijeća ministara BiH, posvećene su mu četiri udarne minute Dnevnika. S posebnim naglaskom, po izboru Nade Veletić, na niz optužbi koje je Dodik iznio na račun lidera SDA Bakira Izetbegovića, ponovno spominjanje njegovog oca Alije te prijetnje da će, formira li se Vijeće ministara bez SNSD-a, „Izetbegović potpisati akt o raspadu BiH“ (30. juli).

I PONOVO PRIJETNJE: Dodik, drugi put. Ponovo su udarne minute Dnevnika 2 bile posvećene Miloradu Dodiku, odnosno njegovom stavu o neformiranju Vijeća ministara BiH, a što je zapravo ponavljanje, manje-više, svega onoga što je u intervjuu za Srnu kazao dan ranije. Tek začinjene već izlizanim od upotrebe izjavama o „BiH kao nepotrebnoj i nesposobnoj državi“ i bombastično najavljenim „planom o blokadi funkcionisanja BiH bude li Vijeće ministara formirano bez SNSD-a“ (31. juli).

NEMANJIĆI U GRBU: Samo javni medijski servis bh. entiteta Republika Srpska može otvoriti Dnevnik prilogom o inicijativi za „vraćanje RS-u  grba Nemanjića“ koji  je Ustavni sud RS osporio prije 12 godina jer nije predstavljao sve konstitutivne narode. Inicijativa je potekla od, u najmanju ruku, kontroverznog predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića. U izvještaju, koji je pripremila Nada Veletić, dominiralo je zazivanje „zajedničkog patriotskog interesa“, teza da su Republici Srpskoj njena znamenja „oteta u vrijeme Bonskih ovlasti i vladavine OHR-a“. Tek usput i stidljivo, provukli su se i stavovi onih političara koji su podsjetili da bi novo otvaranje tog pitanja u formi donošenja novog zakona o simbolima RS-a, zbog osporavanja bošnjačkih političara, ponovo završilo pred Ustavnim sudom RS i još jednom bilo osporeno.

RASIPNIŠTVO VLASTI NA DRŽAVNOM NIVOU: Trošenje i javne nabavke za hranu, piće i putne troškove u institucijama BiH jedna je od tema kojima su se bavili novinari Dnevnika. Građani, što je pokazala anketa, ogorčeni su rastrošnošću političara. No, voljeli bismo da vidimo da se novinari RTRS-a bave i rastrošnošću zvaničnika i institucija RS-a. I podsjete javnost na to koliko je trošio i troši Milorad Dodik, nekada predsjednik RS-a, a sada član Predsjedništva BiH, na teret budžeta RS-a, odnosno građana.

SINDIKALNI ZAHTJEVI: Odliv radne snage iz RS-a, pogotovo onih koji su bili zaposleni u realnom sektoru, tema je koju više ni RTRS ne može ignorisati. Stoga su gledatelji Dnevnika emitovanog 29. jula opširno bili informisani o sadržaju obraćanja novinarima predstavnika Saveza sindikata RS koji su iznijeli zahtjeve za povećanje plata, poštivanje Zakona o radu i donošenje kolektivnih granskih ugovora.

Ocjena: 1

BNTV: Bakir Izetbegović u gostima

  1. juli – 4. august 2019.

DODIK I ŠAROVIĆ: Pitanje  kada će biti okončano  formiranje vlasti na nivou BiH, odnosno izvršen izbor novog Vijeća ministara, dominiralo je u bloku političkih tema. U fokusu su bili lideri SDS-a i SNSD-a, Mirko Šarović i Milorad  Dodik, koji su, svaki iz svog ugla, komentirali ovo pitanje. Ranija Šarovićeva izjava da SDS neće  biti samo posmatrač, već da su spremni uključiti se u formiranje nove parlamentarne većine na državnom nivou, i dalje potiče burne Dodikove reakcije i nove prijetnje po budućnost BiH. I Šarovićeve odgovore na iste. I tako u krug.  Ako se novinari ne prestaju baviti ovom temom, onda očekujemo da joj pristupe analitički.

PROTESTI PRED HRVATSKOM AMBASADOM: Kako su se političari odlučili da parlamentarne klupe i svaki ozbiljan rad zamijene „hladovinom“ i kolektivnim godišnjim odmorima, u dnevnicima emitovanim u nedjelji iza nas ostalo je i više prostora za bavljenje pitanjima koja se tiču svakodnevnog života građana.

Tema koju izdvajamo bazirana je na izvještaju Slađane Jašarević sa protestnog okupljanja u Sarajevu pred Ambasadom Republike Hrvatske, na kojem je poručeno da je neprihvatljiva izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH u slivu rijeke Une (Trgovska gora). Ukazano je, a novinarka je to poentirala kroz izjavu jedne od organizatorica, da je na skupu „više novinara nego građana“.

SINDIKAT U AKCIJI: Iz letargije se trgnuo i Savez sindikata RS (SSRS), i to u jeku sezone godišnjih odmora, kako bi otvorili temu položaja radnika u realnom sektoru, zatražili povećanje plata i potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. Očekivanje da će novinarima to biti i povod da otvore pitanje zašto gotovo ništa iz kontroverznog sporazuma o suradnji  koje je SSRS potpisao prije dvije godine s Vladom RS nije realizirano, pokazalo se neutemeljeno. Stoga je gledateljima ponuđeno tek nekoliko vijesti s konferencija za novinare čelnih ljudi Saveza i granskih sindikata koji u njemu djeluju.

BRIGA ZA STARAČKA DOMAĆINSTVA: Kako to aktuelna vlast, kojoj su usta puna brige za „svoj narod“, o tom narodu brine, zorno je ukazano u prilogu iz sela Zalukovik kod Vlasenice. Teška mehanizacija koja prolazi kroz selo uništila je sve mostove, pa su njegovi stanovnici, a riječ je staračkim domaćinstvima, ostali odsječeni od svijeta. No najviše nas je dojmila priča vitalnog devedesetrogodišnjaka koji brine o svojim nemoćnim susjedima.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Čak i kada Milorad Dodik nema šta novo da kaže, ali ipak daje intervjue provladinim medijima u RS-u, RTRS ih pažljivo bilježi i kao ekskluzivne vijesti plasira u Dnevniku 2. Stoga i kada uredništvo Dnevnika BNTV-a nema mnogo toga ponuditi ili donosi poneki kontroverzni izvještaj, ipak je i dalje ono što nudi gledateljima daleko ispred ponude javnog RTV servisa RS.

About The Author

IZDVOJENO
Republika Srpska se, bez sumnje, može nazvati apsurdistanom. To se najbolje može vidjeti iz raspolučenosti zvanične politike ovog entiteta i mišljenja srpskog stanovništva o pojedinim temama. Dok na jednoj strani Milorad Dodik, kao lider SNSD-a i član predsjedništva BiH, javno brani interese Hrvatske i HDZ-a BiH, na drugoj strani taj isti HDZ konstantno gura „prst u oko“ zvaničnim srpskim narativima o prethodnom ratu. Posljednji primjer je najava HDZ-a BiH o proslavi godišnjice oslobođenja Drvara, Petrovca i Glamoča u akciji HVO-a 1995. godine, kojoj se jednako protive i Srbi koji su se vratili u te opštine i ina prosrpska udruženja nastala nakon rata koja djeluju u RS-u. I nije se tu stalo. Dok njihove interese, kako smo kazali, Dodik zdušno brani, Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da je „Oluja spasila BiH“. Oluja, vojna akcija Vojske Hrvatske na prostoru Like, Banije i dijelova Dalmacije koja je rezultirala napuštanjem srpskog stanovništva s tih prostora, a koju srpski političari smatraju najvećim etničkim čišćenjem tokom ratova devedesetih godina na prostru bivše Jugoslavije.
Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
U javnosti se rasprava o prisustvu kancerogenog piralena na prostoru poslovne zone Incel u Banjaluci ne stišava. Pres-konferencija predsjednika odbora za zdravstvo SDS-a, dr. Slobodana Stanića, bila je povod da se novinari Dnevnika ponovo bave ovim pitanjem. Naime, Stanić je upozorio na mogućnost postojanja ozbiljnih posljedica po zdravlje vatrogasaca koji su u proljeće ove godine bez adekvatne zaštitne opreme gasili požar u Incelu, nakon kojeg je javnost i saznala za postojanje piralena. Za koji su vlasti i RS-a i Banjaluke znale, ali ga nisu adekvatno zbrinule. Na negiranje uprave Grada Banjaluke kako su vatrogasci bili zaštićeni, kao odgovor gledateljima prezentirane su fotografije na kojima se vidi da su svoj posao radili u običnim uniformama ili samo majicama. Postavljeno je i pitanje zašto se već mjesecima svi koji su bili na opožarenom području još nisu uputili na sistematske ljekarske preglede kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

IZDVOJENO
Gost Dnevnika 3. augusta bio je lider SDA Bakir Izetbegović. Zbog toga je emisija umjesto 30 trajala 53 minuta. No zahvaljujući urednici IP programa Suzani Rađen-Todorić, koja je Izetbegoviću uputila niz konstruktivnih pitanja vezanih za ukupnu situaciju u BiH, odnose s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i hoće li i kada biti formirano Vijeće ministara, svaka minuta utrošena na gledanje se isplatila.
Minus sedmice

RTRS
Kada se ne bi radilo o krajnje ozbiljnoj temi, onda bi samo mogao biti tragikomičan način na koji su najavljene reakcije na izjave koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala o BiH. Dakle, za uredništvo RTRS-a to su „uzburkane strasti između Sarajeva i Zagreba“. Kada Milorad Dodik kaže da je „BiH neodrživa zemlja“, možda je i u pravu, jer sve čini da se ona rasturi, umjesto da je kao član državnog predsjedništva štiti. A prema njegovom komentaru vezanom za izjavu Kolinde Grabar-Kitarović koju je dala The Jerusalem Postu tokom boravka u Izraelu, kao i pokretanju zaštite nacionalnih interesa RS-a oko gradnje Pelješkog mosta, bit će da Dodik trenutno najagilnije brani interese Hrvatske. Novinari Dnevnika RTRS-a zdušno su stali uz Dodika i zaštitu hrvatske predsjednice.
BNTV
Ako je namjera autorice izvještaja koji se bavio finansiranjem nevladinih organizacija iz budžeta RS bila da prikaže nesrazmjere u dodjeli sredstava, onda je to urađeno na najgori mogući način. Kao primjere iz niza NVO-a izvučene su samo dvije organizacije i to sa bošnjačkim predznakom. Zašto samo Merhamet i udruženje koje okuplja Bošnjake povratnike u RS, zna samo novinarka. Kojoj, evidentno, nije ni na kraj pameti bilo da ozbiljno razmotri budžet RS i izvuče i primjere inih srpskih kvazinevladinih organizacija i udruženja građana koji se primarno bave zaštitom rada aktuelne vlasti u ovom bh. entitetu i nastupaju s krajnje nacionalističkih i ultradesničarskih pozicija.