Slučajnost ili SDA veza: Direktor BH Pošte dodjeljivao tendere stranačkom kolegi?

Pozicioniranjem Mirsada Mujića, člana glavnog odbora SDA i IZ BIH, na poziciju generalnog direktora JP BH Pošte počinje bliska suradnja ove institucije i firme Commerce engineering Mostar koja se dovodi u vezu sa Senadom Keveljem također članom SDA i povjerenikom ove stranke za Nevesinje. Poslovna suradnja subjekata rezultirala je podatkom da je Commerce engineering od 2015. godine do danas od BH pošte dobio tendere u vrijednosti preko 1.500.000 KM.

Slučajnost ili SDA veza: Direktor BH Pošte dodjeljivao tendere stranačkom kolegi?
Foto: Tacno.net

Podsjećamo, imenovanje Mirsada Mujića na poziciju generalnog direktora i Nedima Matoruge također nekadašnjeg opštinskog vijećnika SDA stranke na poziciju direktora Sektora za razvoj i informacijske sisteme urađeno je van zakonske procedure. Zbog kršenja zakonskih procedura od strane Vlade FBIH i SDA-ovog premijera Fadila Novalića koji je izvršio ova imenovanja reagovala je institucija Ombdusmena za ljudska prava BIH kao i grupa radnika BH Pošte koji su Mujića i Matorugu prijavili Tužilaštvu KS-a zbog krivotvorenja isprave.

Do danas iz Tužilaštva nema informacija da li je istraga po ovom predmetu pokrenuta.

Ima li neke tajne veze

Uporedo sa pozicioniranjem kadrova SDA Mujića i Matoruge na sadašnje pozicije u BH Pošti započinje intenzivnija saradnja na polju informacijskih tehnologija između ove institucije i Commerce engineeringa iz Mostara.

Na osnovu dostupnih podataka JP Pošta od 2015. godine do danas firmi sa sjedištem u Mostaru dodijelila je 8 tenderskih ugovora u vrijednosti 1.530.291 KM.

U 2015. godini tender vrijedan 293.122,07 KM, četiri tendera u 2017. godini u pojedinačnim iznosima 216.306,29 KM, 271.044,00 KM, 274.446,00 KM te 268.846,83. U 2018. godini 22.900,00 KM te 314.500,00 KM i 2019. godine 139.900,00 KM bez PDV-a.

Ova firma je 2013. godine u periodu stare uprave BH Pošte također imala dva tenderska ugovora sa ovim javnim preduzećem ali su iznosi bili dosta manji 29.790,60 KM te 35.596,00 KM.

Većina ovih tendera odnose se na ulaganja u hardverske sisteme kao i kupovinu licenci.

Commerce engineering nastaje 2007. godine. Prema podacima iz sudskog registra kao osnivač i direktor pojavljuje se Seid Muraspahić.

2015. Commerce engeeniring osniva sestrinsku firmu za marketing Commerce media čiji je direktor Senad Kevelj. Obje firme registrovane su na istoj adresi Alajbegovića 3 u Mostaru. Na istoj adresi registrovana je i treća firma Profi gradnja u vlasništvu Senada Kevelja.

Iako se u sudskom registru Senad Kevelj ne spominje kao vlasnik Commerce engineeringa medijinjega targetiraju kao jednog od vlasnika ove firme. Kevelj se tako prema pisanju Avaza 2010. godine pojavljuje kao vlasnik firme koja je zainteresovana za privatizaciju Fabrike duhana Mostar.

„Avaz saznaje kako je među zainteresiranima za privatizaciju FDM-a i Commerce Engineering u vlasništvu Senada Kevelja. Ta tvrtka spremna je odmah izmiriti sve zaostale plaće i doprinose, te započeti proizvodnju. Iako se ne bavi proizvodnjom i preradom duhana, njeni predstavnici istaknuli su spremnost da uspostave ortačke odnose s partnerima iz te branše.“

Također Senad Kevelj daje i donacije 2018. godine FK Velež u isnosu od 1.000,00 KM u ime firme Commerce engineering.

Dolaskom SDA na vlast, pozicioniranjem kadrova SDA te SBB-a dolazi do proporcionalnog rasta ove informatičke firme. Sa 889.157 KM prometa i dobiti od 62.958,00 KM 2013. godine ova firma prema dostupnim podacima za 2018. godinu ima promet od 7.328,810 KM i oporezovanu dobit od 1.597,127 KM.

Za ove rezultate zaslužni su uglavnom poslovi dobiveni preko Aerodroma Sarajevo, Lutrije BIH, Elektroprivrede BIH, Apoteka Sarajevo, BH telekoma te BH Pošte.

Kevelj: Muraspahić mi je rođak, a ja nemam ništa s tom firmom

Prema informacijama od osoba iz mostarskog SDA, Senad Kevelj dolazi u Mostar nakon ratnih dešavanja u BIH. Po dolasku otvara građevinsku firmu Profi Gradnja, a zahvaljujući poznanstvu sa nekadašnjim Ministrom građenja i prostornog uređenja HNK Suadom Hasandedićem ostvaruje privatne i poslovne konekcije sa članovima mostarskog SDA. Također zahvaljujući poslovnim i privatnim konekcijama ulazi i u organizacione strukture FK Velež.

Senad Kevelj/foto: SDA

Prema nepotvrđenim informacija od izvora u SDA zahvaljujući poznanstvima u ovoj stranci, a preko građevinske firme uključen je u distribuciju građevinskog materijala i renoviranja od donatorskih sredstva.

Međutim, krajem 2000. firma Profi Gradnja registrovana na adresi Alajbegovića 3 gubi poslove te počinje bilježiti gubitke tako da je danas ova firma na spisku poreskih dužnika u Mostaru. Prema dostupnim podacima za 2018. godinu firma u vlasništvu Senada Kevelja duguje državi porez u ukupnom iznosu od 107.832,05 KM.

Nakon građevinske karijere Senad Kevelj okreće se informatičkoj opremi te marketingu, a danas firme sa kojima se povezuje ostvaruju milionske promete. Uporedo sa rastom Commerece engineeringa i Commerce Media raste i status Kevelja u SDA stranci. Nakon imenovanja za povjerenika SDA stranke za Nevesinje imenovan je i za predsjednika Sportskog saveza grada Mostara, a na ovu poziciju imenovan je kao predstavnik fudbala/nogometa.

Senad Kevelj u telefonskoj izjavi za portal Tačno.net naglašava da nije povezan sa Commerce engineering-om mada ne negira rodbinske veze sa Seidom Muraspahićem kao i poziciju direktora firme Commerece media.

„Imate sudski registar pa pogledajte i to su relevantni podaci. Ja nemam nikakvog udjela u Commerce engineeringu. Ispade da sam ja povezan sa svim i svačim što nije tačno. Seid Muraspahić mi je dalji rođak. Ono što vi mene možete pitati je za dva osnova. Za Commerece mediu gdje sam direktor i Sportski savez grada Mostara gdje sam predsjednik.“

Alajbegovića 3, Mostar/ Foto: P.B.

Prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz BH Pošte firma Commerce engineering ima povlašten položaj u odnosu na druge dobavljače IT opreme zahvaljujući prijateljstvu Keveljevog kuma Salmira Kaplana i Mirsada Mujića.

Naime, Kaplan i Mujić obnašali su dužnosti u Asocijaciji mladih SDA. Kaplan kao predsjednik, a Mirsad Mujić kao generalni sekretar podmlatka SDA.

Navode da je zahvaljujući kumu i dugogodišnjem prijatelju Salmiru Kaplanu uspostavio direktan kontakt prema Mirsadu Mujiću generalnom direktoru BH Pošte, Kevelj odbacuje.

„Ovo je država od 3 miliona, a ne od 300 miliona. Pa sa bilo kim da sjedneš odmah si povezan odmah je neki tal. Mirsada Mujića ne znam. Znam preko medija da je u Sarajevu i šta radi ali ja nikakvih veza nemam sa Mujićem niti s bilo kim.“

Senad Kevelj u društvu Aljoše Čampare, Mirsada Mujića, Salmira Kaplana, Denisa Zvizdića/ Foto: JP BH Pošta

Navodi Senada Kevelja da ne poznaje Mirsada Mujića su poprilično čudni obzirom da je Kevelj svega nekoliko dana prije našeg razgovora obilježio 500 godina Careve džamije upravo u društvu Denisa Zvizdića, Aljoše Čampare, Salmira Kaplana, Mirsada Mujića,  kao i drugih predstavnika SDA stranke i Islamske zajednice.

Sve po zakonu: Od kuma do službenog puta

Salmir Kaplan također član glavnog odbora SDA navode o protažiranju firme Commerce engineering prilikom dodjela tenderskih ugovora u BH Pošti smatra apsurdnim.

„Ja sam sa Senadom deset godina prijatelj, kum sam mu bio na vjenčanju i mi smo dobri prijatelji. Ja sa tim navodima nemam nikakve veze. Ne znam ja koliko je Pošta poslovala ni sa kim. Vi pišite ako ima kakvog kriminala a to s kim sam ja dobar kakve to veze ima.“

Salmir Kaplan i Mirsad Mujić/Foto: JP BH Pošta

Iako smo u više navrata telefonski i zvaničnim zahtjevom za intervju kontaktirali Generalnog direktora BH Pošte, nismo uspjeli ostvariti kontakt niti dobiti termin za intervju zbog poslovnih obaveza  Mirsada Mujića.

Na novinarski upit o potpisanim tenderskim ugovorima i pratećoj dokumentaciji između JP BH Pošte i firme Commerce engineering iz press službe BH Pošte dostavljen je spisak ugovora i informacija da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Također ni formalno-pravni direktor Commerce engineeringa Seid Muraspahić nije bio raspoložen za razgovor. Nakon našeg poziva i molbe da razgovaramo na teme tenderskih ugovora zamolio nas je da ga kontaktiramo kasnije ali nam se nakon toga nije više javljao na pozive.

Već godinama procesi informatizacije i nabavke informatičke opreme za javna preduzeća predstavljaju najtransparentnije primjere korupcije, favoriziranja pojedinih dobavljača. I dok se za hardvere, software, aplikacije, online kurseve i održavanja isplaćuju značajne sume budžetskih sredstava daleko iznad tržišnih vrijednosti nadležna Tužilaštva i niz agencija šute.

U narednim tekstovima istraživat ćemo procese informatizacije u BH Telekomu, Zavodu za PIO/MIO, Apotekama Sarajevo kao i drugim javnim preduzećima.

Izvor: Tacno.net

*”Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)”

About The Author