TVSA I RTV ZENICA: Vodovod, voda i tunel Vranduk

TVSA se protekle sedmice bavila radom pravosudnih organa, ali i isključivanjem s vodovodne mreže hotela Terme, a RTV Zenica vodovodom Plava voda, tunelom Vranduk, srednjoškolcima te žrtvama seksualnog nasilja u ratu

TVSA I RTV ZENICA: Vodovod, voda i tunel Vranduk
Foto: Fokus.ba

TVSA: Rukometaši zasluženo u vrhu vijesti

  1. – 22. juni 2019.

SPORTSKI USPJEH I IGRE S VODOM: Viješću da je rukometna reprezentacija BiH, koja se plasirala na Evropsko prvenstvo, doputovala u Sarajevo, otvoren je Dnevnik TVSA 17. juna. Dan poslije, glavna vijest je bila da je isključena distribucija vode hotelu Terme jer su utvrđene neregularnosti. Kontradiktorne izjave su uslijedile: vlasnik hotela Alija Budnjo ustvrdio je u izjavi za TVSA da hotel ima vodu, dok je predsjedavajući Skupštine KS Dino Konaković obrazložio šta je prethodilo isključivanju pomenutog hotela s vodovodne mreže. Novinari TVSA bavili su se tokom posmatranog perioda temama od kantonalnog, ali i državnog značaja pa je nastavljeno praćenje detalja oko pritužbi na rad pravosuđa, ovaj put reakcija je stigla iz OSCE-a. U izvještaju o upravljanju predmetima o ratnim zločinima u Tužilaštvu BiH, OSCE je uputio niz kritika na račun ove institucije na čijem čelu se nalazi Gordana Tadić. VSTV i kritike na račun rada ove institucije i dalje su bili u fokusu Dnevnika u nekoliko navrata.

TURIZAM I MLADI: Iako se našla na začelju Dnevnika, vijest da su turisti za prva četiri mjeseca ove godine ostvarili oko 382.000 posjeta Bosni i Hercegovini, što je za 10,5% više nego u istom periodu prošle godine, vrijedna je pomena. Kao i činjenica da je broj noćenja povećan za 12,4%, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Uz veliki udjel vijesti koji prevazilazi kantonalni značaj, u Dnevniku TVSA svoje mjesto našao je i okrugli sto Udruženja slijepih KS o unapređenju prava i položaja osoba s invaliditetom, a novinari ove TV kuće donijeli su i priču o projektu “Mladi u zanatima”, koja govori o tome kako bogata tradicija BiH može biti temelj za pokretanje ekonomski održivih biznisa, u šta su se uvjerili mladi Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Trebinja, Goražda, Doboj Istoka, Banjaluke, Tuzle i Gračanice.

Ocjena: 7

RTV ZENICA: Borba za radnička prava u ArcelorMittalu

  1. – 22. juni 2019.

VRANDUK, UPIS SREDNJOŠKOLACA: U posmatranom periodu, na RTV Zenica nije se u tolikoj mjeri, barem u odnosu na prethodno analiziranu sedmicu, pojavljivao zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Vijesti koje su preovladavale na ovom lokalnom TV servisu su bile: borba za radnička prava u kompaniji ArcelorMittal Zenica, potom projekat utopljavanja zgrada, upis srednjoškolaca i obnova puteva u pojedinim mjesnim zajednicama. Tunel Vranduk i svi popratni problemi s regulisanjem saobraćaja i gužvama također su bili u fokusu Zenice info, centralne informativne emisije na RTV-u Zenica.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA: Zenica info 19. juna otvorena je viješću da je Udruženje Medica Zenica šetnjom i prigodnim programom obilježilo Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Prenesena je izjava direktorice ovog udruženja Sabihe Husić o tome kako žrtve seksualnog nasilja u ratu ne smiju biti zaboravljene i njihova prava trebaju biti zakonski riješena. Gledatelji su informirani i o detaljima, kako je nazvan, generacijskog regionalnog projekta – izgradnji vodovoda Plava voda, vrijednog oko 25 miliona eura, koji će osigurati kontinuirano snabdijevanje pitkom vodom za 250.000 građana.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

U posmatranom periodu, RTV Zenica i dalje “vodi” po količini vijesti od kantonalnog značaja, dok TVSA, zbog činjenice da se emitira na području Sarajeva, gdje su smještene sve glavne državne i federalne institucije, svoj informativni program popunjava i vijestima s viših nivoa vlasti.

About The Author

Plus sedmice

TVSA
Prezentirane su servisne i korisne informacije o tehnički neispravnoj vodi na nekolicini javnih česmi, o borbi protiv najezde žohara u Sarajevu te o problemima deponije Smiljevići, koji se aktueliziraju svakog ljeta zbog nesnosnog smrada koji se širi okolinom. Sve pobrojano prošireno je informacijama koje su bile važne za građane Sarajeva.
RTV Zenica
Obilježavajući 50 godina djelovanja Radija Zenica, novinari zeničke televizije napravili su dobar prilog, svojevrsni vremeplov, u kojem su se našle izjave dugogodišnjih slušatelja te sve relevantne informacije koje svjedoče o radu ove radiostanice.

Minus sedmice

TVSA
SStiče se dojam da se u Dnevniku TVSA “potisnu u drugi plan” informacije s kantonalnog nivoa, dok se pročitaju saopćenja ili slikom poprate aktivnosti s viših razina.
RTV Zenica
Politički okršaji na relaciji pozicija – opozicija u Skupštini ZDK prelijevaju se i u program Zenice info, a gledatelji ne dobijaju punu sliku o tome šta ovi sukobi znače po njihove interese, odnosno po neometan rad institucije od značaja za ovaj kanton.