Antivakseri upali u studio slovenske javne televizije: „Ovo je opasan napad“

KOMŠIJE I SUSJEDI: Zašto se antivakseri šire kao poplava? Koja je uloga Ratka Mladića u oblikovanju srpskog društva? Šta hrvatske vlasti poručuju antivakserima? Kako u Crnoj Gori gledaju na najnovije ispade iz komšiluka?

Antivakseri upali u studio slovenske javne televizije: „Ovo je opasan napad“

Antivakseri u studiju, policija reagirala

POD vodstvom Ladislava Trohe, vođe pokreta OPS (“Osviješteni građani Slovenije”), protiveći se mjerama za ograničavanje širenja virusa, prosvjednici su u petak oko 20:30 upali u studio informativnog programa slovenske javne televizije.

Ljudi koji negiraju koronavirus i protive se cijepljenju prosvjedovali su kod zgrade RTV Slovenije, a onda je dio prosvjednika ušao u zgradu, ignorirajući upozorenja zaštitara. Potom su upali i u studio iz kojeg se inače emitira Dnevnik slovenske javne televizije.

Video upada objavila je novinarka Barbara Vidmajer. Video pokazuje lidera OPS-a Trohu te njegove pristaše u studiju informativnog programa.

Prosvjednici su, pak, sve prenosili na Facebooku. Rekli su da su ušli u svoju kuću koja je okupirana, misleći na javnu televiziju. Ubrzo su se pojavili i kamermani koji su sve počeli snimati, no prosvjednici su zahtijevali prijenos uživo. Tražili su da se uživo obrate stanovnicima Slovenije. (Index.hr)

 

Uloga Ratka Mladića u oblikovanju srpskog entiteta

Bez Dodika ništa ne može u Srbiji da se obeležava. A sve češće i bez patrijarha. Poruka je jasna: ova navodna bezgranična širina „gde god žive Srbi“, a u stilu Vulinove nebuloze o „srpskom svetu“ samo prikriva stvarni plan o razbucavanju BiH i pripajanju Srbiji Republike Srpske kao ratnog plena. A to će izgleda proširiti srpski identitet slavljenjem Ratka Mladića kao srpskog heroja, što se već dešava.

Ostvarivanje tog plana, a nadaju mu se i Vučićeva vlast i najveći deo opozicije, traži ovu iznenadnu i naglašenu brigu za srpski identitet, u koji treba prošvercovati i ratnog krvoloka Ratka Mladića, kao najzaslužnijeg za stvaranje Republike Srpske. Jer, otkud Mladićev mural usred Beograda u Njegoševoj ulici koji stoji već dva meseca, a da ga niko nije prekrečio? Kako je na jednoj zgradi u Bulevaru Zorana Đinđića, osvanuo Vučićev nazive te ulice – Bulevar Ratka Mladića. Njegovi ogromni potreti šire se Srbijom kao bolest, a neke sam zabeležila na fotografijama ispod naslova ovog teksta. To rade država Srbija i lično Vučić, koji se već afirmisao kao obožavalac Ratka Mladića kada je tablu Bulevar Zorana Đinđića zamenio tablom Bulevar Ratka Mladića. Osumnjičeni se već davno prijavio. Da Vučić Mladića ne slavi kao srpskog heroja, te bi slike već bile sklonjene. Umesto toga, sve ih je više.

To je zvanična politika Srbije u kontekstu intenzivnog naduvavanja srpskog nacionalističkog identiteta, u kojem svoje mesto ima i Ratko Mladić. Osuđen za genocid u Srebrenici kaznom doživotne robije. Presudu je doneo Tribunal u Hagu koji su osnovale Ujedinjene nacije za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Pa povika i skandalizovanja Vučića i njegovih epigona na donete rezolucije o genocidu u Srebrenici, od kojih je poslednja ona crnogorska, da te rezolucije pripisuju Srbima da su genocidan narod. A to je apsolutna glupost jer nema takvih naroda. Biće da srpskom narodu upravo Vučić podmeće da je genocidan narod, ubacujući Ratka Mladića u kampanju jačanja srpskog identiteta. Ako se ovako nastavi i ovaj novi identitetski ispad predsednika Vučića ne obustavi (možda mu to došapne Angela Merkel), pored obavezne himne, zastave, ćirilice, Dana srpskog jedinstva, Vučića, Dodika i patrijarha, raskomoćenih u „srpskom svetu“, imaćemo i obavezni portret Ratka Mladića. (Vesna Pešić, Peščanik)

 

Beroš poslao poruku antivakserima

Poslat ću i poruku antivakserima. Prepoznajem i dopuštam njihovu odluku da se ne cijepe. To je legitimno. Međutim, utjecati na druge i nepotrebno gajiti sumnju, negirati više nego evidentne činjenice, nije dobro. Vraća nas korak unatrag i dopušta virusu da se dalje širi. Mi, koji brinemo o vašoj zdravstvenoj sigurnosti, pobrinuli smo se da svakom građaninu omogućimo najučinkovitiji korak k sigurnosti, a to su cijepljenje i mjere koje donosimo svaki dan. Stoga molim sve vas da pridonesemo kolektivnoj zaštiti i da dodatno ne opteretimo zdravstveni sustav te da omogućimo da on obavlja svoju uobičajenu službu pružanja zaštite i ostalim pacijentima – (Vili Beroš, hrvatski ministar zdravstva, Večernji list)

 

Negiranje Crne Gore i BiH najbitnija stvar kojom se Vučić i njegova vlada bave

“Neophodno nam je da napravimo konačni otklon od politike koja nas je uništila i da uz pomoć EU dođemo do uslova za normalan život”

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić izjavio je da Srbija ne odustaje od svoje politike iz 90-ih godina, koju je Vučić 90-ih iz drugog reda glavnokomandujućih Miloševića i Šešelja vatreno podržavao i u dobroj mjeri kreirao, a koja je uništila bivšu zajedničku zemlju.

„Malo vrijedi životni napredak u tehničkom smislu, a i on je u velikom zaostatku za okruženjem, da ne govorimo kolika je to razlika u odnosu na Zapad. Mnogima je teško da slušaju i čitaju o ovim stvarima, mnogi i svjesno negiraju ove činjenice, ali ne vidim drugi način osim da se istinom odužimo ubijenima, ima ih 130.000, nasilno raseljenim više od milion sa uništenim životima“, rekao je Vuletić.

Dodao je da je to sve „epilog nakazne politike koja nam se ponovo posljednjih par godina natura kao pobjednička i ona koja brani Srbe od čitavog svijeta koji želi da nas uništi“.

„Kroz gvozdenu kontrolu medija lažno se optužuju susjedi za napade na Srbe i sve što je srpsko, uz prećutnu saglasnost Zapadnih zemalja. Kampanja koja nevjerovatno podsjeća na onu sa kraja 80-ih i 90-ih, uz izvođače radova na terenu poput Andrije Mandića u Crnog Gori i njegovog Demokratskog fronta, Milorada Dodika i svih ostalih političara u Republici Srpskoj uključujući novu ’nadu’ Draška Stanivukovića. Akcenat se posebno stavlja na Kosovo, kao na teritoriju koju moramo da branimo do posljednje kapi krvi“, naveo je Vuletić.

Prema njegovim riječima, svakoj zdravorazumskoj osobi jasno je još od juna 1999. i potpisa u Kumanovu da smo Kosovo izgubili.

“Srpska pravoslavna crkva je svakako konstantna udarna politička pesnica nacionalističke ideologije upakovane danas u takozvani srpski svet, a zapravo se radi o novom pokušaju da se ostvari stari Miloševićev i Šešeljev san. Ne propušta se prilika kako bi se podigle tenzije u susjednim zemljama. Prije godinu dana to su bile litije u Crnoj Gori na čijim krilima je formirana nova vlast, a danas je to ustoličenje Joanikija za mitropolita“, rekao je Vuletić.

Ocijenio je da je negiranje crnogorske države kao i negiranje Crnogoraca, uz negiranje Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda u ovom trenutku najbitnija stvar kojom se Vučić i njegova vlada bave, iako on lično takve stvari ne izgovara već angažuje svoje poslušnike. (Antena M)

About The Author