RTRS I BNTV: Je li stvarno mislite da je on heroj, a ne zločinac?

RTRS je još jednom demonstrirao sve svoje profesionalne antikvalitete. I BNTV je ovaj put pratio takvo ponašanje, tako da dvije vodeće entitetske televizije od Republike Srpske prave crnu informativnu rupu

RTRS I BNTV: Je li stvarno mislite da je on heroj, a ne zločinac?
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG/POOL

RTRS: Gore ne može

  1. – 13. juni 2021.

JOŠ JEDNA STRANICA: „Heroj, a ne zločinac“, sažetak je poruka emitovanih u dnevnicima koji su se bavili izricanjem pravosnažne presude – kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću.

RTRS je tako dodao još jednu stranicu svom opusu neprofesionalizma i beščašća, i to od načina na koji je najavljeno i ispraćeno potvrđivanje kazne doživotnog zatvora Mladiću, pa do reakcija koje su uslijedile.

Kao svojevrstan nonsens izdvojit ćemo činjenicu da u Dnevniku osmog juna koji je trajao 36 minuta nije rečeno za što je Mladić osuđen. Umjesto toga, fokus je bio usmjeren na isticanje da je oslobođen po prvoj tački optužnice (genocid u šest opština) i izuzeto mišljenje sutkinje Prisce Matimba Nyambe, uz naglašavanje reportera  da je “svojim stavom koliko-toliko sačuvala obraz Haškog tribunala”.

ŠTA JE TO EMPATIJA: Bez i truna empatije prema žrtvama i njihovim porodicama, nizale su se već uobičajene izjave i komentari o Tribunalu kao antisrpskom i političkom sudu i veličali lik i djelo Ratka Mladića. Isticala se njegova „ljudska i vojnička čast i humanost“, a tom horskom hvalospjevu nije se pridružio samo onaj koga uredništvo Dnevnika 2 nije pozvalo da da svoje mišljenje.

Glas onih koji misle drugačije sažet je tek u kratak izvještaj Vesne Stakić. Iz, kako je navedeno, “Sarajeva, grada iz kojeg su Srbi neopravdano očišćeni i koji je uživljen u ulogu žrtve“. Sastojao se od šturih izjava lidera SDA i SBB-a – Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Krajnje neumjesno, Stakić je Šefika Džaferovića nazvala „Izetbegovićevim satelitom u bh. Predsjedništvu“, a Željka Komšića „SDA-ovim satelitom u Predsjedništvu BiH“. Tako, kada Branka Kusmuk ne donosi izvještaje, dostojnu nasljednicu u  neprofesionalizmu nalazi u radnoj kolegici Stakić.

KOMENTARI DARKA MLADIĆA: Poseban prostor u dnevnicima ustupljen je Mladićevom sinu Darku. U direktnim trodnevnim javljanjima iz Haga Gvozdena Šarca, on je do tančina komentirao očekivanja od pravosnažne presude, samu presudu, Mladićeve poruke javnosti te njegovo psihofizičko stanje. Gledatelji su bili informisani i o stavovima njegove supruge te rodnog mu Kalinovika. U cijelosti, ako se Ratko Mladić zaista u javnosti s obje strane Drine percipira kao najveći srpski heroj 20. stoljeća, onda je svaki dodatni komentar izlišan.

KOMANDNA ODGOVORNOST: Cijela priča ne bi bila zaokružena bez sveprisutnog Milorada Dodika, koji je uz sva ostala „ekspertska znanja“ sada stručnjak i za krivično procesno pravo. Shodno tome, javnosti je u Dnevniku devetog juna pojasnio i da je „komandna odgovornost izmišljotina međunarodne zajednice koju procesno pravo ne poznaje“.

I na koncu, da bi se podvukle posebna privrženost i odanost RTRS-a Ratku Mladiću, urađena je i posebna najavna špica s njegovim ratnim fotografijama, upotpunjena muzikom. Za one druge, dužeg sjećanja i objektivnog percipiranja, Mladić će ostati upamćen na dan hapšenja kao presamićeni čovjek koji se godinama, uz zaštitu vlasti Srbije, krio od ruke pravde.

„IZVJEŠTAJ O SREBRENICI“: Nikako nego svjesno planirano, cijela priča o negiranju zločina, uključujući i genocid za koji je Mladić pravosnažno osuđen, zaokružena je u Dnevniku 11. juna, kada je Vlada RS predstavila izvještaj nezavisne komisije o stradanju svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine. Predsjednik te „nezavisne i ekspertske komisije“, Gideon Greif, saopštio je da se „termin genocid ne može primijeniti na događaje u Srebrenici“. Jer, istakao je, „on kao pripadnik jevrejskog naroda to najbolje zna“. „Eksperti„ su uz to „neoborivo utvrdili“ da je tokom cijelog rata u Srebrenici stradalo 3.500 Bošnjaka i da su brojevi žrtava namjerno preuveličavani. Kao primjer, novinari Dnevnika 2 naveli su i „krunski  dokaz“: izvod iz matične knjige umrlih u kojem stoji da je otac Emira Suljagića, koji je poginuo 1992. godine, pokopan u Potočarima, mada je riječ o poznatoj činjenici. Ko je bez znanja i saglasnosti porodice Suljagić izdao RTRS-u smrtni list, biće nije bitno.

 

BNTV: Samo „naše“ žrtve imaju glas

  1. – 13. juni 2021.

MLADIĆ I KRST: Udarni događaj Dnevnika osmog juna bila je pravosnažna presuda Ratku Mladiću. Za razliku od RTRS-a, gledatelji su upoznati za šta je Mladić osuđen, a potom su uslijedile i brojne reakcije iz RS-a u kojima je listom data podrška Mladiću, a Tribunal u Hagu ocijenjen kao antisrpski sud koji „nije od povjerenja za međunarodnu pravdu“. Uz posebno podvlačenje izjave Miodraga Stojanovića, jednog od advokata iz Mladićevog tima odbrane, koji je patetično poručio da je „general ponio svoj krst“.

Uredništvo Dnevnika fokus je stavilo na anketu urađenu u više gradova RS-a. A svi anketirani kao jedan: „general nije kriv“, „Hag – antisrpski sud“, „bio je častan oficir“, „bez njega ne bi bilo Republike Srpske…“.

Mjesta za glas koji misli drugačije nije bilo. Izostale su reakcije porodica žrtava, kao i onih koji su uspjeli preživjeti. Umjesto toga, tek nekoliko rečenica u kojima su prenesene izjave članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Cijela priča o Mladiću zaključena je s tim dnevnikom i tokom ostatka nedjelje na tu se temu više nije vraćalo.

Vijest dana 10. juna bila je presuda Suda BiH optuženim čuvarima i upravniku logora Silos, u kojem su tokom rata bili zatočeni srpski civili. Slađana Jašarević detaljno je izvjestila o zločinima koji im se stavljaju na teret i očekivano brižljivo sakupila izjave bivših zatočenika/žrtava. I time samo potvrdila principe uređivačke politike BNTV-a da samo srpske žrtve imaju ime, lice i glas.

JEDNOSTRANO O SREBRENICI: I gledatelji BNTV-a informisani su o izvještaju nezavisne međunarodne komisije o dešavanjima na području Srebrenice u periodu 1992. – 1995. godina. Emitovane su izjave predsjednika komisije Gideona Greifa, premijera i predsjednice RS-a, te lidera SNSD-a Milorada Dodika. O samom sadržaju izvještaja nije ništa rečeno.

BEZ ALTERNATIVE: Sva bezidejnost opozicije i nemogućnost da iskorači izvan okvira u koji je borbu za naklonost birača stavio Milorad Dodik, iako nenamjerno, predočena je u dnevniku 10. juna. Lider DNS-a Nenad Nešić je za rušenje crkve nelegalno izgrađene u dvorištu Fate Orlović optužio premijera RS-a, ustvrdivši da je naredbu izdao pod „pritiskom Tužilaštva BiH“. Time se samo potvrdilo kako u ovom bh. entitetu u ideološkom smislu i dalje ne postoji nikakva alternativa aktuelnoj vlasti.

Dnevnik 12. juna otvorio je pitanje da li je BiH spremna da provede reforme kako bi konačno otvorila pregovore za članstvo u Evropskoj uniji? Politički analitičari, ekonomisti i građani izrazili su skepsu spram tog pitanja, uz navođenje da predstavnike vladajućih elita smatraju najodgovornijim za stanje u kojem se BiH nalazi.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Četvrt stoljeća u kojem se gradio politički narativ o „odbrambeno-otadžbinskom“ ratu koji su Srbi vodili u BiH, godine odbijanja saradnje s Haškim tribunalom i negiranja validnosti pred njim izrečenih presuda predstavnicima civilnog i vojnog rukovodstva RS-a, te nespremnost suočavanja s prošlošću – za konačni rezultat i imaju način na koji su RTRS i BNTV izvještavali o pravosnažnoj presudi Ratku Mladiću. U tim izvještajima kontinuirano su kršeni svi profesionalni principi, izostala je empatija, a dnevnici su ličili na komemorativne sjednice. Teško je zamisliti neprofesionalniji pristup stvarnosti od onog koji iz godine u godinu, a pogotovo prethodnih sedmica, demonstrira RTRS. Kad su na dnevnom redu prelomni događaji, ni BNTV se ne razlikuje mnogo od javnog entitetskog servisa.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema posvećena svim opstrukcijama osovine SNSD – HDZ BiH i SDA oko postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona RS. Povod je bio predočavanje prijedloga kojeg je Interresornoj parlamentarnoj radnoj grupi predstavio Transparency International BiH. I koji je primljen k znanju uz brojne opaske članova ove grupe iz vladajućih stranaka, iz kojih se jasno iščitavao otpor prema svim promjenama koje bi ograničile brojne zloupotrebe javnih resursa i položaja u cilju stranačke promocije.

 

Minus sedmice

RTRS

Bez obzira koliko smo puta to činili, i ovom ćemo prilikom podsjetiti da je RTRS javni entitetski servis. I da je dužan poštovati programska načela i način provođenja programskih načela uređenih Zakonom o RTRS-u. Sve to grubo je narušeno tokom protekle nedjelje, a odnosilo se na način izvještavanja o presudi Ratku Mladiću. Stoga smatramo da bi se cijelim slučajem, ma kako je to malo vjerovatno, trebala pozabaviti Regulatorna agencija za komunikacije, i to po službenoj dužnosti.

A nama ostaje da pitamo urednike i novinare RTRS-a koliko to još nišana treba biti postavljeno iznad grobova od Srebrenice do Prijedora, koliko još masovnih grobnica u kojima se nalaze tijela ubijenih civila nesrpske nacionalnosti treba biti otkriveno pa da prestanu s praksom veličanja ratnih zločinaca.

BNTV

Pristrasno izvještavanje o presudi Ratku Mladiću, posebno zbog potpune relativizacije djela za koja je osuđen i ignorisanja žrtava i njihovih porodica.

About The Author