LAKŠE BI BILO PROMIJENITI DAYTON NEGO RTRS

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinara Miše Radakovića o već poslovičnom problemu izdavanja novih ličnih dokumenata. Novinar je podsjetio na uobičajene gužve u centrima CIPS-a svakog ljeta, ali i upozorio na frapantan podatak da blizu milion građana ne posjeduje validan lični dokument.
BNTV
BNTV s pravom može kazati da je doprinijela izručenju Gorana Suvare, još jednog lica s potjernice i s velikim kriminalnim dosjeom u BiH. Jednako kao i kontroverzni Mile Radišić, i Suvara je pobjegao u Srbiju kako bi izbjegao sudske procese u RS-u. I dok ta činjenica nije bila od interesa za ovdašnje pravosuđe, insistiranje novinara BNTV-a ipak ih je primorala da počnu obavljati posao za koji su plaćeni.

Minus nedjelje

RTRS
Izdvajamo vijest iz Dnevnika 2 šestog juna. Uz snimke preuzete s YouTubea, prezenterka je pročitala kako je policija u Bileći privela dvojicu muškaraca koji su pucnjavom slavili pobjedu tenisera Novaka Đokovića na Roland Garrosu. Sablasna snimka u kojoj se jasno vidi kako jedan od njih automatskim oružjem puca na ulici, prema procjeni urednika Dnevnika Jasenka Todorovića, tako je bizarna stvar da joj nije bilo potrebno posvetiti pažnju. Govorimo, ponavljamo, o pucanju iz automatskog oružja na ulici usred bijela dana. Ali i to je RTRS!
BNTV
Postoji li unaprijed napisan šematski tekst na osnovu kojih novinari prave izvještaje s pomena poginulim/ ubijenim Srbima u minulom ratu? Neminovno pitanje, jer mijenjaju se mjesta, ali uvijek se koriste iste fraze: “mučki ubijeni”, “krvavi pirovi”… Takav je bio i izvještaj novinara Milana Đurovića o pomenu u selu Čemerno.

LAKŠE BI BILO PROMIJENITI DAYTON NEGO RTRS

RTRS: Svi šute, samo Branka priča

6. – 12. juni 2016.

IZVJEŠTAJ U NATUKNICAMA: Neprofesionalizmu Branke Kusmuk nema kraja. I nažalost, to će tako ostati sve dok se ili ne promijeni uređivačka politika Dnevnika RTRS-a ili ne dođe do adekvatne reakcije Regulatorne agencije za komunikacije. No, u postojećoj konstelaciji ukupnih odnosa proći će još mnogo vremena dok se desi bilo što od toga. Do tada će Kusmuk nastaviti da truje medijski prostor.

U nedjelji iza nas bilježimo nazovi “izvještaj” sa suđenja ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, koga Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom. Kusmuk i ovog puta, kako smo to navodili i u ranijim izvještajima, daje tek u natuknicama sadržaj sudskog procesa. No umjesto toga, svoj “izvještaj” počinje riječima da su se “Orić i orićevci ušetali u sudnicu…”. I nastavlja: “Ratni gospodar života i smrti razmišlja kako da u Srebrenicu dovuče na glasanje što više Bošnjaka.” Zna Kusmuk i da je “javna tajna da su orićevci obilazili svjedoke Tužilaštva”. Svaki dalji komentar na ovo je suvišan. (Dnevnik 2, šesti juni, urednik Jasenko Todorović).

MEDIJ JEDNOG NARODA: Javni servis RS-a više se ni ne trudi prikriti da je medij samo jednog, srpskog naroda. I nastavlja svjesno i tendenciozno građane markirati na osnovu njihove etničke pripadnosti. A povod se uvijek nađe. Kao onaj iz Dnevnika 2 sedmog juna, koga je kao urednica potpisala Valentina Knežević. Novinarka Zorica Cvjetković bavila se pitanjem hoće li bijeljinski Bošnjaci kandidata opozicionog Saveza za promjene podržati na oktobarskim izborima za gradonačelnika. Cijela pozadina ovog potpuno apsurdnog izvještaja samo je nastavak politike RTRS-a, čitaj: aktuelne vlasti u RS-u, u kojoj se opozicija nastoji diskreditovati i pričom da njenim kandidatima podršku daju i građani nesrpske nacionalnosti.

OPSJEDNUTI MEKTIĆEM: Način na koji RTRS prati svaku aktivnost i izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića dostigao je fazu opsjednutosti. Svaki istup Mektića važe se na apotekarsku vagu i iz njega iščitavaju “namjere usmjerene protiv RS-a i njenih nadležnosti”. U nedjelji iza nas bilježimo najavu državnog ministra sigurnosti o osnivanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u kojem će participirati predstavnici državnih i entitetskih sigurnosnih i policijskih struktura. No u tendencioznoj zamjeni teza, RTRS to prezentira kao najavu reforme policije u BiH. Bez ijednog adekvatnog pokazatelja kojim bi tu tezu potkrijepio.

Izdvojeno

Nezadovoljan uplivom politike u informativni program RTRS-a, novinar Marko Vejić tu medijsku kuću napustio je u februaru ove godine. U intervjuu za web-portal Moja Hercegovina 11. februara,  odgovarajući na pitanje hoće li se vratiti novinarstvu, između ostalog je kazao: “Možda pod jednim uslovom, da potpišem specijalni ugovor u tom mediju da emisija koju ću ja raditi biće isključivo u interesu javnosti, da se bavi društvenim temama i rješavanjem problema običnog naroda. Da ni vlasnik medija ni uredništvo niti bilo ko drugi neće moći uticati na izbor tema, gostiju ili bilo čeka drugog. S obzirom da takve ugovore ne nude mediji, dakle nema šanse da promijenim mišljenje i da se vratim novinarstvu.”

Rekao i porekao. Pa se vratio ponovo u informativni program RTRS-a, odnosno centralni Dnevnik. Koji od februara do danas ni za milimetar nije promijenio uređivačku politiku i oslobodio se paske i služenja vlasti ovog bh. entiteta. A pitanje za Vejića je da li je izvještaj o pritiscima na svjedoke u procesu protiv Nasera Orića “u interesu javnosti”? Jer iako navodi da je MUP RS o tome prikupio brojnu  dokumentaciju, izjave predstavnika MUP-a RS nema. Nema niti izjava bilo kog od svjedoka kojima je prijećeno. I sve se svodi na komentare predstavnika srpskih žrtava i “kako se saznaje” (Dnevnik 2, deveti juni, urednik Jasenko Todorović).

Ocjena 1

 

BNTV: Povratak u normalu

6. – 12. juni 2016.

BALKANSKI MILIONERI: Iza nas je nedjelja u kojoj se uredništvo Dnevnika BNTV-a počelo vraćati temama koje se ne vrte oko dnevne politike, no koje ta politika direktno uslovljava. Iz Dnevnika šestog  juna, urednice Suzane Rađen Todorić, izdvajamo mini tematski blok Mite Travara i Tijane Simović. Dok se Travar bavio balkanskim multimilionerima i milionerima, među kojima su i oni iz BiH, Simović je ukazala na činjenicu da ogroman broj građana Republike Srpske može samo da sanja ljetovanje.

UNUTRAŠNJE ZADUŽENJE: U Dnevniku osmog juna, novinarka Simović tematski je obradila problematiku unutrašnjeg zaduživanja RS-a. Koristeći ekonomske analitičare, javnosti je predočila da se budžetska likvidnost održava po svaku cijenu, ne mareći pritom pod kakvim se uslovima Vlada zadužuje. U istom Dnevniku  (urednik Slobodan Durmanović), novinar Vladimir Kovačević, baveći se zahtjevima mljekara RS-a koji traže isplatu zaostalih premija, predočio je da ni konstantna zaduživanja nisu dovoljna da Vlada RS izvršava svoje obaveze.

Izdvojeno

Novinarka Mirjana Minić otvorila je pitanje šta je, osim siromaštva, zajedničko građanima BiH. O potrebi obnove povjerenja, izgradnji suživota, činjenici da na različitostima insistiraju najviše političke elite, govorili su sociolozi i građanski aktivisti. Dobar iskorak, no i samo uredništvo BNTV-a moglo bi porazmisliti daje li svoj doprinosi tim procesima.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Nakon perioda u kojem je BNTV ušao u mrtvu trku s RTRS-om, da se dokaže koji je medij više srpski i samo srpski, ova medijska kuća vraća se na kolosijek izvještavanja o temama koje život znače. RTRS, pak, ostaje duboko u rovu slijepog slijeđenja vlasti, nacionalizma i manipuliranja činjenicama, prevashodno u cilju diskreditovanja opozicije u Republici Srpskoj.

About The Author