RTRS I BNTV: Je li Christian Schmidt turista, pridošlica ili nepoželjni Nijemac?

Pošto Milorad Dodik ne priznaje novog visokog predstavnika, to je bio okidač za kreativce s RTRS-a da krenu u bjesomučno izmišljanje „podrugljivih“ nadimaka. Novinarstvo na najnižem nivou

RTRS I BNTV: Je li Christian Schmidt turista, pridošlica ili nepoželjni Nijemac?
Foto: N1

 

RTRS: Milorad spreman na torture

  1. – 8. avgust 2021.

UVIJEK ISTA PRIČA:Christian Schmidt je nelegitiman visoki predstavnik“; „Milorad Dodik zahtijeva da mu Schmidt odgovori na osnovu čega je imenovan“; Dodik poručuje: „Spreman sam na sve torture, ali visokog predstavnika neću prihvatiti“. Ovo su izjave koje su dominirale izvještajem o stupanju na dužnost novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH u Dnevniku 2 drugog avgusta. Gledateljima jedva da je išta prenijeto od onoga što je Schmidt kazao u prvom obraćanju bh. javnosti. A ono što je po prosudbi uredništva Dnevnika iz njegovog govora izvučeno, prepričano je kroz rečenicu da se „zahvalio Valentinu Inzku na svemu što je tokom svog mandata uradio, pa i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH“.

Stupanje na dužnost novog visokog predstavnika dominiralo je sadržajima dnevnika i u danima koji su uslijedili. Nakon što su „utvrdili da Schmidt za RS nije legitiman“, novinarima i urednicima to je dalo prostor da iskažu „kreativnost“. Branka Kusmuk koristi izraz „Nijemac“, potom u najavi sastanka lidera srpskih stranaka s predsjednikom Srbije u Beogradu prezenter za Schmidta kaže da je „turista na privremenom boravku u BiH“, a potom je nazvan i „pridošlica Schmidt“.

Kusmuk se i ovog puta iskazala, ne štedeći od svog cinizma i neprofesionalizma sve visoke predstavnike, koje naziva „stanovnicima sarajevskih bijelih dvora koji su donosili odluke suprotne međunarodnom pravu i zdravom razumu“. Agendu koju je Schmidt predstavio naziva „utopijskim evropskim uslovima“. Na čemu takve tvrdnje temelji, Kusmuk ne pojašnjava niti to njeni urednici očekuju. U njenim prilozima ne postoji ni minimum profesionalnih standarda. I jedina uloga koja joj je povjerena jest da sije uvrede prema svakome ko nije istomišljenik Milorada Dodika, odnosno vlasti RS-a.

Pa evo i primjera iz Dnevnika trećeg avgusta u kojem za člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kaže da je tokom sastanka sa Schmidtom „jalovo mantrao“ te da ga je „posebno zaboljelo što se na sastanku u Predsjedništvu BiH nije pojavio Dodik“.

BIVŠI DODIK S BIVŠIM MINISTROM: Brižljivim prenošenjem svake izjave Milorada Dodika o novom visokom predstavniku jasna je namjera da se isti u javnosti što je moguće više diskredituje. Izdvajamo tako da je Dodik spreman „na Jahorini razgovarati sa Schmidtom kao bivšim saveznim ministrom poljoprivrede Njemačke“.

Istovremeno, kako se nijedna Dodikova odluka ne dovodi u pitanje, tako nije bilo ni osvrta na njegovu izjavu da će prisustvovati sjednicama Predsjedništva BiH kako bi mogao potezati „zaštitu entitetskog interesa“. O tome da je Narodna skupština RS donijela odluku da niko od političara iz RS-a neće učestvovati u radu državnih institucija, nijedne riječi.

KRIVO JE SARAJEVO: Pitanje „Kome vi vjerujete: Dodiku ili svojim ušima i očima?“ najjednostavnije opisuje sadržaj izvještaja u kojem je Nada Veletić pokušala uvjeriti opoziciju da ono što su čuli zapravo nisu čuli. Naime, opozicija je Dodiku poručila da on u njihovo ime neće zakazivati sastanak s novim visokim predstavnikom, pa makar bilo riječi o neformalnom susretu. U strahu od narušavanja „svesrpskog političkog jedinstva“, Veletić je pokušala „podučiti“ opozicione lidere šta je Dodik zapravo kazao, te ih uvjeriti da je za pogrešne interpretacije kriv „sarajevsko-bošnjački medijski spin“.

OLUJA I OKO NJE: Od ostalih događaja izdvajamo izvještaje povodom godišnjice „Oluje“. I dok je Hrvatska  proslavljala Dan domovinske zahvalnosti i oslobođenje okupiranih teritorija, u Srbiji i Republici Srpskoj su četvrti i peti avgust proticali u znaku sjećanja na srpske žrtve i, kao što je to i ove godine istaknuto, „najvećeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“. Kolateralna šteta su, bez obzira o kojem političkom narativu je riječ, ljudi koji i danas nose traume događaja  kroz koje su prošli i kojih se i političari i mediji sjete samo ovom prigodom.

Izdvojeno

Termin „političko Sarajevo“, stvoren unutar struktura SNSD-a, u konstantnoj je primjeni u jeziku koji u izvještajima koriste novinari/ke RTRS-a. Bilo bi zanimljivo stoga da se konačno pojasni, definiše, šta se pod tim konkretno podrazumijeva i ima li ikakvu svrhu, osim što je riječ o pokušaju da se cijela politička scena Federacije BiH stavi pod isti kišobran.

Ocjena: 1

 

BNTV: Republika Srpska sve praznija

  1. – 8. avgust 2021.

SUZDRŽANO O SCHMIDTU: Bez komentara, tek uz navođenje osnovnih informacija, gledatelji Dnevnika drugog avgusta informisani su da je Christian Schmidt preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH. U izvještaju se izdvajaju njegove izjave da je optimista i da će „uz podršku međunarodne zajednice raditi na napretku BiH“, te da će upotrijebiti na tom poslu „sve raspoložive snage“. Gledatelji su upoznati i s izjavom Milorada Dodika da novi visoki predstavnik „nije legitiman“, te lidera SDS-a Mirka Šarovića da se „SDS protivi upotrebi bonskih ovlasti“ i  da će visokom predstavniku „biti teško s nama i nama s njim“.

Za razliku od RTRS-a, novinari BNTV-a uz visokog predstavnika ne vežu epitet nelegitimni, a Slađana Jašarević u izvještaju nakon njegovog sastanka sa dva člana Predsjedništva BiH navodi da je „Schmidtu jasno stavljeno do znanja da mu neće biti lako u BiH“.

Jašarević izdvaja i izjavu Šefika Džaferovića koji je u obraćanju novinarima govorio o štetnim posljedicama blokade rada državnih institucija po BiH i njene građane. I na nju veže ponovnu tvrdnju Šarovića da je „blokada rada institucija BiH legitimno pravo srpskih predstavnika“.

NIŠTA O NERADU: Iako su prvi radni dani novog visokog predstavnika, za razliku od RTRS-a, profesionalno ispraćeni, tema koja se tiče posljedica nerada državnih institucija ni u ovoj nedjelji nije otvorena.

Također, izostalo je pitanje kakve to korake treba napraviti Christian Schmidt, koje odluke donijeti, ili on ili Parlamentarna skupština BiH, pa da se srpski predstavnici u institucijama BiH počnu baviti poslovima za koje su ih građani birali i za koje su i više nego preplaćeni.

Kako nemamo uvid u to gdje je i kome izjave davao lider SDS-a u vezi s traženjem alibija za blokadu rada institucija BiH, tako ne možemo procijeniti ni da li su uslijedila pitanja do kada će postojeće stanje trajati. Ako je suditi po dosadašnjem svesrpskom političkom jedinstvu oko odbacivanja odluke Valentina Inzka o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojima se sankcionira negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, jedino što je za njih prihvatljivo jest da iste bilo Schmidt bilo državni parlament stave van snage.

IZMANIPULIRAO OPOZICIJU: Još jedna bitna stvar svjesno je ostala ispod radara uredništva Dnevnika. Riječ je o ignorisanju činjenice da je Milorad Dodik po ko zna koji put izmanipulirao opoziciju i sveo je na puko sredstvo vlastitih političkih interesa. Naruku mu je, a i to je u izvještaju iz Dnevnika četvrtog avgusta izignorisano, išao i Aleksandar Vučić. Tokom posjete Beogradu, „ozbiljni politički razgovori o stanju u BiH vođeni su sa Dodikom, entitetskom predsjednicom i premijerom“. Za opoziciju i ostale predstavnike srpskih stranaka mjesta je bilo tek na ručku i neformalnom druženju.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Uzdržano, bez komentara i neprimjerenog tituliranja, novinari BNTV-a gledatelje su izvijestili o prvim radnim danima i izjavama čelnog čovjeka OHR-a, Christiana Schmidta, nakon preuzimanja dužnosti. RTRS je ostao vjeran sebi, odnosno vlasti Republike Srpske, ne samo uredno bilježeći sva (a ponajprije ona Milorada Dodika) nipodaštavanja i vrijeđanja visokog predstavnika nego se i trudeći da opservacijama svojih novinara dodatno u tome učestvuje. Javni servis RS-a tako u kontinuitetu, bez straha od sankcija, nastavlja gaziti sve standarde profesionalnog izvještavanja i potvrđuje da je ništa drugo doli sluga vlasti.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Svjesno ili ne, tek izvještaj emitovan sedmog avgusta o životu u Kalinoviku zorno je ukazao na činjenicu da dok političari vode navodno „veliku politiku“ i busaju se u prsa govoreći o zaštiti Republike Srpske i njenih građana, ista ta Republika Srpska svaki je dan sve praznija. U Kalinoviku, navode građani, „zanoći ispod hiljadu ljudi“, osnovnu školu pohađa stotinjak, a gimnaziju trideset učenika. Nemaju ni zubara, pekaru, mesnicu, bankomat… A šta misle o vlasti RS-a, najbolje se vidi kroz izjavu jednog Kalinovičana koji je Miloradu Dodiku poručio „da se da u pamet“.

Minus sedmice

RTRS

Izvještavanje o dolasku novog visokog predstavnika koje je, umjesto informacijama, obilovalo izlizanim izjavama Milorada Dodika i rukovodstva RS-a o „njegovoj nelegitimnosti„ i, slijedom toga, nepriznavanju od RS-a.

BNTV

Izostanak analitičkog pristupa blokadi rada državnih institucija i odbijanju saradnje s novim visokim predstavnikom.

About The Author