BNTV O POŽARIMA, RTRS O SEBI

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinara Mladena Vujinovića s prezentacije studije o ekonomskim migracijama iz BiH. Prezentiran je niz poraznih podataka, sa stavovima predstavnika poslodavaca, sindikata i Vlade RS, o odlivu radno sposobnog i kvalifikovanog stanovništva.
BNTV
Nakon što je borba s vatrom okončana, Danina Milaković uradila je analizu ukazujući na katastrofalno stanje u kojem se nalaze vatrogasne službe u RS-u. I postavila pitanje šta je za vlast preče: nabavka skupih automobila ili opreme za gašenje požara?

Minus nedjelje

RTRS
Nastojanje da se utemeljene kritike na rad informativnog programa RTRS-a i sve veću finansijsku dubiozu javnosti predstave kao napad ne samo na ovu medijsku kuću nego i na samu Republiku Srpsku, kao i uvlačenje u tu priču lidera SDA te RTRS-ovo stajanje u odbranu samo kadrova SNSD-a, do kraja su ogolili čiji je, zapravo, RTRS medij.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

BNTV O POŽARIMA, RTRS O SEBI

Dok je BNTV opširno pratio odbranu od požara u Hercegovini, RTRS je dobar dio sedmice posvetio odbrani sebe – od svega i svačega

 

RTRS: Zabavljen samim sobom

17. – 23. juli 2017.

POŽARI U LJUBINJU: Trebalo je da prođu tri dana pa da požari koji su sve to vrijeme harali na području Ljubinja postanu udarna vijest u Dnevniku Javnog RTV servisa Republike Srpske. Istina, do gašenja požara gledaocima su bili prezentirani izvještaji sa opožarenih područja i na tome se stalo. Pa je izostala, unatoč ozbiljnosti situacije i veličini materijalne štete, analiza može li vatrogasna služba s nedostatkom elementarnih materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva građanima i njihovoj imovini pružiti bilo kakvu zaštitu.

PONOVO O SDS-u: Ali zato se uredništvo Dnevnika opširno bavilo  RTRS-om. Povod je bila krivična prijava Srpske demokratske stranke protiv generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića, odgovornih lica u RTRS-u i RTRS-a kao pravnog lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neizvršavanja obaveza iz oblasti socijalnog osiguranja prema zaposlenim u toj medijskoj kući. U Izvještaju novinarke Sandre Kukić to se zove “SDS ponovo napada RTRS”. U odgovoru Milinovića malo je navoda SDS-a opovrgnuto.

SNSD BRANI RTRS: No, zasmetale su im tvrdnje predstavnika SDS-a da su izgubili ulogu javnog servisa i pretvorili se u glasilo jedne partije, SNSD-a, čiji su predstavnici zdušno stali u njihovu odbranu. Da je RTRS, odnosno generalni direktor ove medijske kuće, ozbiljno shvatio kaznu koju je Javnom RTV servisu RS-a zbog kršenja standarda profesionalnog izvještavanja izrekla Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), možda bi reakcija bila drugačija (Dnevnik 2, 19. juli, urednik Momčilo Ostojić).

DODIK I CVIJANOVIĆ BRANE RTRS: Bavljenje samim sobom nastavljeno je i u dnevnicima 20. i 21. jula. Povod je bilo otvoreno pismo lidera SDS-a Vukote Govedarice upućeno generalnom direktoru RTRS-a u kojem je ukazano na tešku finansijsku situaciju u Javnom RTV servisu RS-a, ali i izraženo nezadovoljstvo uređivačkom politikom informativnog programa. Dovoljno da se u cijeli slučaj uključe predsjednik i premijerka RS-a, Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Uz tvrdnju da iza “napada na RTRS stoji Sarajevo, Bakir Izetbegović i Savez za promjene, s ciljem destabilizacije Republike Srpske”. Kako to ukazivanje na finansijsku dubiozu i uređivačku politiku (za koju u našim izvještajima već dugi vremenski period skrećemo pažnju da je odstupila od svih postulata profesionalnog izvještavanja) destabilizuje RS, gledaocima nije objašnjeno.

“STRUKA” BRANI RTRS: Osim stavova Govedarice, napadom na RTRS ocijenjeno je i pismo bivšeg načelnika Srebrenice i vođe Pokreta “Odgovor”, Ćamila  Durakovića, koji je takođe iznio niz kritika na način na koji se RTRS odnosi prema Bošnjacima povratnicima i žrtvama ratnih zločina. U odbranu RTRS-a ponovo su stali listom kadrovi SNSD-a i, kako je novinarka Ljubica Kovačev navela, struka. A “struka” je krajnje kontroverzni dekan jednog od banjalučkih privatnih fakulteta koji je tokom minulog rata bio dio propagandne mašinerije Vojske RS-a. Koji je, ne trepnuvši, ustvrdio da su napadi na RTRS “rezultat njihovog profesionalnog izvještavanja”, pa ostaje pitanje gleda li narečeni stručnjak informativni program ove medijske kuće. A ako ga gleda, kakvi su to profesionalni standardi koje smatra prihvatljivim za javni medijski servis?

E, JEST MU REKAO: Niz sistemskih zakona koji su razmatrani na sjednici Narodne skupštine, burne rasprave koje su vođene o zaduženosti RS-a i stanje u penzionom sistemu ostali su na nivou pukih novinarskih izvještaja. Ali prostor, i to onaj u udarnim minutama Dnevnika, ponovo je ustupljen novom verbalnom sukobu lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Ocjena 2

 

BNTV: S građanima protiv vatre

17. – 23. juli 2017.

POŽARI NA PRVOM MJESTU: Borba s vatrenom stihijom jeste vijest dana i svi ostali događaji mogli su se u centralnoj informativnoj emisiji naći iza njih. Tako je i postupalo uredništvo Dnevnika BNTV-a u danima u kojima su se vatrogasci i stanovništvo Ljubinja borili s požarima.

BNTV O RTRS-u: Komentari o radu RTRS-a našli su svoje mjesto i u dnevnicima BNTV-a u nedjelji iza nas. Jedan od povoda bilo je i obraćanje ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića, novinarima. Mektić je ukazao na lažne tvrdnje RTRS-ovog eksperta za bezbjednost Dževada Galijaševića da je jedan od njegovih saradnika u ministarstvu činio ratne zločine nad Srbima tokom minulog rata. Iako je riječ o licu koje je tokom rata bilo desetogodišnji dječak, RTRS je to svjesno prešutio, navodeći tek da “Galijašević ne odustaje od svojih tvrdnji”, a BNTV je cjelokupnu informaciju predočio javnosti.

NO LIMIT: Novinarka Danina Milaković ukazala je na način na koji Vlada RS već dvije godine ignoriše odluke Narodne skupštine i u proceduru ne šalje zakon o ograničenju primanja funkcionera. Od kojih pojedini, kako je predočeno, mjesečno primaju 15 prosječnih penzija u RS-u.

Izdvojeno

Prepucavanja na političkoj sceni RS-a između predstavnika vlasti i opozicije, koja su postala svakodnevnica, imaju preveliku medijsku pažnju. Tim više jer njihovi akteri svojim istupima ni na koji način ne utječu na poboljšanje života građana.

Ocjena 6

Komparativna analiza

U boljem i uspješnijem dijelu BiH, kako RTRS nastoji predstaviti Republiku Srpsku, čak se i prirodne katastrofe, poput požara, nastoje relativizovati. I kada snimci govore više od ikakvih riječi, pa se takvo što ne može prikriti, lošim pozicioniranjem unutar Dnevnika nastoji se situacija prikazati manje lošom nego što jeste. No, stoga su građani koji gledaju BNTV imali priliku saznati i kakvo je stanje na požarištima i kako oni koji se bore s vatrenom stihijom za to nemaju elementarne uvjete.

 

About The Author