FTV I BHT1: Ankici savjest čista, Fadil radi 24 sata dnevno, ali vakcina nema

Obje televizije su ispratile proteste građana zbog nenabavke vakcina, ali nijedna nije za mišljenje upitala direktno prozvane funkcionere. Šta o svemu imaju reći Fadil Novalić, Zoran Tegeltija ili Ankica Gudeljević?

FTV I BHT1: Ankici savjest čista, Fadil radi 24 sata dnevno, ali vakcina nema

 

BHT1: Kad izostane osnovna TV kultura

  1. – 12. april 2021.

KOME JE SAVJEST ČISTA, A KO RADI 24 SATA DNEVNO? Vakcine su i dalje udarna vijest jer vakcina nema. Sve što BiH dobija su donacije koje nisu dovoljne za masovnu imunizaciju. Amela Pokvić u subotu donosi solidan prilog u kojem istražuje koliko trenutno cjepiva imamo na raspolaganju, ali i koja je politička pozadina koja uslovljava direktne nabavke. Dok Halid Genjac optužuje SNSD da sabotira procese, Milorad Dodik poručuje da su oni sa svoje strane sve učinili. Ministrica Ankica Gudeljević, koju su mediji doskora fenjerom tražili, poručuje da joj je savjest čista, a federalni premijer Fadil Novalić da radi 24 sata dnevno. Novinarka zaključuje da svi imaju opravdanja, a odgovornost niko. Šteta samo što urednica Azira Hrustemović nije izdvojila izjave i glavne zaključke iz priloga u prvi plan, jer nema boljeg naslova u priči o vakcinama od poruke ministrice Gudeljević da joj je savjest čista.

NEPOTPISAN SAGOVORNIK: U Federaciji BiH se ne vrše obdukcije lica koja su umrla od posljedica zaraze koronavirusom, dok u Republici Srpskoj tvrde da ih sve vrijeme rade. U prilogu (urednica Azira Hrustemović) se pojavljuje i patolog Željko Karan, koji poručuje da se obdukcije nesmetano rade u Banjaluci. Karana prate kontroverze i veoma teške optužbe još od slučaja ubistva Davida Dragičevića. Red je da BHT1 potpiše svoje sagovornike kako bi gledatelji znali u kojoj se ulozi oni oglašavaju. To je osnovno pravilo TV kulture. Predstaviti i potpisati sagovornika. Ne samo reći „kaže Željko Karan“.

DRAMATIČNO  U BIJELJINI: Uloga javne televizije je da pokrije događaje iz svih krajeva zemlje, a ne samo da se ograniči na glavni grad. Na svu sreću, BHT1 i FTV imaju mrežu dopisnika koji znaju ispričati priču. Novinarka Ivana Trbić javlja nam da je situacija u Bijeljini dramatična zbog velikog broja hospitalizovanih lica. Izjave su dali ljekari i pacijenti koji su upozorili građane da je među teško oboljelima sve više mladih ljudi.

REDITELJ(ICA): Jasmila Žbanić je dobila nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja, a BHT1 je ispratio vijest i samu ceremoniju dodjele nagrade. Urednica Hrustemović je u tri navrata (uz najavu u udarnoj špici) istakla kako nagradu dobija „reditelj Jasmila Žbanić“. Tek je novinarka Mediha Adrović u razgovoru sa nagrađenom umjetnicom pravilno ju oslovila kao rediteljicu. Opet ćemo ponoviti: osnovno pravilo TV kulture je ispravno predstaviti sagovornike i aktere u vijestima. Ispravno predstavljanje podrazumijeva i da se ne vrši rodna diskriminacija u jeziku.

ŠTA SE DESILO U MOSTARU? Protesti protiv policijske represije u Mostaru nisu prošli u najboljem redu jer pojedini među okupljenima branili su novinarima da snimaju i prate događaj. Među okupljenima su bili i navijači koji su skandirali neprimjerene povike nacionalističkog sadržaja. Dok su FTV i mnogi drugi mediji izvijestili o tome, na BHT1 (reporter Nikola Bačić) nije bilo pomena o lošem tretmanu medija i neprimjerenim povicima huligana.

OCJENA: 2

 

FTV: Kako steći povjerenje publike?

  1. – 12. april 2021.

 

SLOBODNIJI UVOD KAO NAJAVA VIJESTI: Prezenterka Nikolina Veljović ima običaj Dnevnik 2 započeti kraćim uvodom u kojem u slobodnijem maniru sumira glavne utiske na vijesti dana. To prati praksu informativnih televizija koje na manje formalan način donose vijesti, sve sa osvrtima urednika i voditelja. I to zaista izgleda atraktivno, ako se čini s ukusom i mjerom. Baš kako je bilo početkom sedmice kada nam Veljović poručuje da je red reći dobro veče, ali da je to sve teže reći jer situacija nije dobra. Bio je to dan kada je u našoj zemlji od opasnog virusa umrlo čak 99 ljudi. I kao što reče voditeljica „u političkom smo glibu, EU sanjamo, a sve gore i sve teže živimo“. Teško se može šta dodati. Empatični uvodi u kojima nam voditelji sažeto ispovijedaju svoje impresije način su da se učvrsti povjerenje TV publike, i da se gledaoci direktnim obraćanjem vežu za informativni program baš te televizije.

REPORTAŽE: FTV (urednica Amra Zaklan) donosi dvije reportaže, takoreći sa terena. Jednu o izgradnji autoputa od Zenice prema Doboju, i drugu o borbi ljekara u Stocu da pruže zdravstvenu zaštitu tamošnjem stanovništvu. Klasične reportaže koje su oslobođene dnevne politike prijeko su potrebne informativnom programu. U priči o autoputu jedino što možemo zažaliti je što nismo čuli više o razlogu zbog kojeg još nije puštena zenička obilaznica.

RAZLIČITI PRISTUPI: Dok je FTV (Sanjin Bećiragić) započeo Dnevnik 2 in memoriam posvetom (više od osam minuta) generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, koji će u sjećanju mnogih ostati kao zaslužni branilac grada i humanitarni radnik, BHT1 (Adisa Dedić-Kološ) vijest o njegovoj smrti daje na kraju emisije. Poslije vijesti da nas je napustio princ Filip, vojvoda od Edinburgha. Dva oprečna pristupa pri pomenu na generala koji u nemalom dijelu javnosti uživa veliko poštovanje. FTV često zna pretvoriti dnevni sadržaj u istorijske čitanke i arhivske ratne snimke gubeći svaku mjeru, a BHT1, s druge strane, zna minorizovati značaj vijesti. Prevladava utisak da se i poslije više od dvije decenije urednici i novinari bore da pronađu pravu mjeru u vijestima i prilozima koji se dotiču ratnih dešavanja i aktera. Ovdje je zanimljivo spomenuti da je ovih dana ugledni BBC primio rekordan broj žalbi (preko sto hiljada) zbog prevelike pažnje koju je informativni program posvetio smrti princa Filipa. Gledatelji pojedinih kanala su u znak protesta otkazali povjerenje britanskom javnom servisu, pa je zabilježen i značajan pad gledanosti.

 

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV donosi ubjedljivo atraktivniji sadržaj od BHT1, a razlika se najviše vidi u naslovima i slobodnijoj pripremi ključnih događaja. Uvodni osvrti prezenterke Nikoline Veljović, koja daje kratke komentare na vijesti dana, pojačavaju utisak o slobodnijoj uređivačkoj politici FTV-a. BHT1 je u protekloj sedmici upisao nekoliko propusta pri predstavljanju sagovornika, naročito pri predstavljanju sagovornice, prakticirajući rodnu diskriminaciju u jeziku. Ugledna rediteljica Jasmila Žbanić je u više navrata oslovljena kao reditelj.

Zanimljivo je primijetiti da su obje televizije ispratile proteste građana zbog nenabavke vakcina, na kojima su prosvjednici prozivali političare sa državnog i federalnog nivoa vlasti, ali da nijedna televizija nije za mišljenje o protestima upitala direktno prozvane funkcionere. Šta na sve imaju reći premijeri Fadil Novalić i Zoran Tegeltija? Ankica Gudeljević? Jesu li im savjesti čiste i poslije protesta? Mediji trebaju isprovocirati političare da se oglase o protestima na kojima se zaziva njihova odgovornost.

 

Plus sedmice

BHT1

Reportaža iz Bijeljine i pažnja koju BHT1 daje vijestima i prilozima iz unutrašnjosti.

FTV

Atraktivne pripreme i naslovi. Protesti građana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina ispraćeni su u udarnoj špici igrom riječi: „Sila ne pada, pravda ne pada, samo snijeg pada u BiH“ (urednik Sanjin Bećiragić).

 

Minus sedmice

BHT1

Nepotpisani sagovornici i rodna diskriminacija u jeziku. Osloviti Jasmilu Žbanić kao reditelja izraz je nepoštovanja i nekulture.

FTV

Susret ministrice Bisere Turković s ruskim ambasadorom, s kojim je navodno razgovarala o vakcinama, ispraćen je u naglašeno pozitivnom tonu (urednik Sanjin Bećiragić). Samo nekoliko sedmica prije, bilateralni sastanci kojima se hvali šefica diplomatije ispraćeni su komentarom da je to svakako njen posao zbog kojeg je i imenovana.

 

About The Author