RTRS I BNTV: Snažna podrška javnog servisa kćerki Milorada Dodika

Svi su ugostiteljski objekti ravnopravni pred zakonom i inspekcijom. Svi osim jednog

RTRS I BNTV: Snažna podrška javnog servisa kćerki Milorada Dodika
Foto: BNTV

RTRS: Vakcine u cirkulaciji

5. – 11. april 2021.

O VAKCINAMA NIŠTA RELEVANTNO: Do oficijelnih podataka o tome koliko je cjepiva do sada stiglo u bh. entitet Republika Srpska, koje vrste i šta od tog broja su donacije, a šta direktne nabavke, ili je nemoguće doći ili ih uredništvo Dnevnika 2 javnog servisa RS-a ne traži.

Ono što je saopštila predsjednica RS-a Željka Cvijanović jest da je do sada „u cirkulaciji 68 hiljada cjepiva“. Kap u moru da bi se moglo govoriti o bilo kakvoj ozbiljnoj imunizaciji stanovništva. Ipak, Cvijanović je tokom nedjelje poput mantre ponavljala da imunizacija teče zadovoljavajućim tempom, a RTRS to podvlačio anketama „zadovoljne starije populacije, oduševljene što su se cijepile“. Koliko njih, podatak je koji se ne iznosi. Koliko se, osim u Banjaluci, zaista cijepi građana starijih od 65 godina i onih s teškim bolestima, također su informacije koje se ne saopštavaju. Umjesto toga, građane se poziva na odgovornost.

BOLNIČKI APELI: A način na koji se informacije o epidemiološkoj situaciji prenose iz dana u dan samo stvaraju konfuziju među stanovništvom. Jer, stopa incidencije broja umrlih i novozaraženih ne pada, a iz UKC-a i ostalih bolnica upozoravaju da su na korak do kolapsa. Kroz vijesti o pandemiji povremeno se provlači i podatak da građani ne mogu doći do porodičnih ljekara, dakle, da im je zdravlje ugroženo neovisno o koronavirusu.

Sve to otvara pitanje zašto je djelimični lockdown ukinut, ali javnost odgovore na ta pitanja ne dobija.

PROTESTI I TUMAČENJA: Do ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata u punom kapacitetu, tržnih centara, fitnes klubova… došlo je nakon velikog protesta u Banjaluci petog aprila. Kada je predsjednica RS-a prosvjednike izignorisala, oni su se uputili pred Gradsku upravu, gdje ih je dočekao Draško Stanivuković.

Bio je to dovoljan razlog da i Cvijanović i RTRS ustvrde da je proteste organizovala opozicija, odnosno da je riječ o konceptu „predstave“ skrojenom od PDP-a. Protesti su pak pokazali da su građani nezadovoljni ne samo zbog zaključanih restorana i kafića nego i nezaposlenosti, malih plata te nedostatka cjepiva. I da odgovornost adresiraju na vlast u RS-u. Što se po svaku cijenu moralo ili prikriti ili mu dati političku konotaciju.

Ocjena: 1

BNTV: Sve što ste htjeli da znate o restoranu „Agape“

5. – 11. april 2021.

MOĆNO UGOSTITELJSTVO“: Zatvaranje pa otvaranje restorana „Agape“, čija je vlasnica kćerka Milorada Dodika, Gorica Dodik, te oprečne odluke Banjalučke komunalne policije i Republičkog inspektorata, zorno su pokazali kako jedan te isti događaj ima dijametralne interpretacije u dnevnicima RTRS i BNTV.

Novinari BNTV-a postavili su republičkoj inspektorici logično pitanje na čiji je poziv stigla da interveniše ako je nije pozvala komunalna policija. Pitali su je i kako mjere o zabrani rada u zatvorenom prostoru, makar se zvao i terasa, ne važe za sve ugostitelje.

Odgovor nisu dobili ni od inspektorice ni njenih nadređenih. I time ilustrovali koliko je Republika Srpska daleko od vladavine prava, odnosno kako zakoni u ovom entitetu ne važe i ne primjenjuju se podjednako na sve građane.

BEZ OZBILJNE ANALIZE: Pandemija koronavirusa u BiH se ne smiruje, cjepiva koja stižu su i više nego nedovoljna za ozbiljnu imunizaciju, građani Sarajeva zbog toga su izašli na proteste tražeći ostavke od Vijeća ministara do resornih ministara u Vladi Federacije BiH. Bolnice su prekapacitirane, sve je veći broj pacijenata s teškom kliničkom slikom. Ali uprkos svim navedenim podacima koji su punili udarne minute dnevnika, izostali su ozbiljna analiza situacije i otvaranje pitanja odgovornosti svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Pošto se živjeti mora i u pandemiji, u nedjelji iza nas u dnevnicima su otvorene i teme koje direktno traže odgovor na pitanje kako raditi u ovakvim okolnostima.

NOVI PROTESTI NA VIDIKU: Jer zbog neusvajanja odluke o uvođenju prelevmana na uvoz junećeg mesa u BiH, poljoprivrednici najavljuju nove proteste, voćari i povrtlari ostali su nemoćni pred naletom hladnog talasa u aprilu, koji im je gotovo u cjelini uništio ovogodišnji rod. U ovim izvještajima ukazano je i na to koliko su  poljoprivrednici ogorčeni na entitetsku i državnu vlast zbog višegodišnjeg ignorisanja njihovog položaja i neadekvatne pomoći. Pa poručuju da štete koje su ih zadesile neće ni prijavljivati.

Izdvojeno

Kako bi se unijelo više dinamike u prezentaciju izvještaja, uvedena je praksa javljanja reportera. To je uobičajen način rada većine elektronskih medija, no bilježimo ga kao pozitivan pomak u uređivačkoj politici Dnevnika.

Ocjena: 6

Neizrečena pitanja

Postaju li novinari/ke bespogovorna publika ili su do te mjere oguglali na činjenicu da vlast ne osjeća odgovornost za svoj (ne)rad, pitanje je koje važi za većinu predstavnika medijskih kuća u RS-u. Pa ako (mada bi trebalo) i ne očekujemo da RTRS pita ministra zdravlja zašto, ako je nezadovoljan brzinom cijepljenja u RS-u i kroničnim nedostatkom cjepiva, ne podnese ostavku, nejasno je zašto takvo pitanje ne stiže iz BNTV-a. Irelevantno je to što je resorni ministar tek šaraf u vlasti RS-a koga se, evidentno, niti šta pita niti o čemu odlučuje. Ali zbog činjenice da je ljekar, ostavka bi bila moralni čin.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Iako vlasti BiH konstantno tvrde da država i entiteti unatoč pandemiji funkcioniraju bez problema, najbolji demanti je činjenica da se na sve strane traže novi kreditori. Posljednji od njih je Evropska unija i planirano zaduženje od 250 miliona eura. Kredit bi trebao biti isplaćen u dvije tranše. Prva bez uslovljavanja, druga uz ispunjavanje određenih uslova koji se pred BiH postavljaju. Sugovornici novinara u ovom izvještaju, ekonomski eksperti i opozicioni političari, upozorili su na ključni problem. A to je da će BiH povući samo prvu tranšu kredita, jer sve što podrazumijeva uslove koji se odnose na mjere za donošenje antikoruptivnih zakona, regulacije tržišta rada, funkcionalnije institucije… bit će odbačeno.

 

Minus sedmice

RTRS

Poštivanje epidemioloških mjera i sankcionisanje onih koji ih krše važe za sve poslovne subjekte i građane Republike Srpske. Osim ako ste kćerka Milorada Dodika i vlasnica ugostiteljskog objekta. U tom slučaju, kontrola rada od Banjalučke komunalne policije njenog ugostiteljskog objekta „Agape“ izuzima se, na poziv očeve kćeri, u nadležnost Republičkog inspektorata. Kome je terasa restorana zatvorena sa sve četiri ili otvorena sa tri strane, jedno te isto. Pa se shodno tome, umjesto zabrane rada, izriče tek novčana kazna.

I kao da to samo po sebi nije dovoljno, doslovnim guranjem prsta u oko javnosti i izvrgavanjem ruglu legalizma, uredništvo Dnevnika 2 zdušno staje uz Goricu Dodik. I iznosi niz optužbi na račun gradonačelnika Banjaluke, prijavitelja kršenja epidemioloških mjera i odbornika opozicije koji su prisustvovali tokom kontrole objekta. Zasmetalo im je i prisustvo ekipe BNTV-a. Pa ako je i od RTRS-a, držimo, previše je.

BNTV

Izostanak analitičkog pristupa o odgovornosti nositelja vlasti povodom nenabavke cjepiva i nedostatka strateških, konzistentnih mjera u borbi protiv pandemije.

 

About The Author