Šestomjesečni projekt razvoja naučnog novinarstva u BiH

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi naučnog novinarstva

Šestomjesečni projekt razvoja naučnog novinarstva u BiH
Foto: lingwistyka.edu.pl

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine i marketing agencije Republic iz Sarajeva, pokrenula je šestomjesečni projekt razvoja naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi naučnog novinarstva, ponude i realiziraju ideje za poboljšanje izvještavanja o naučnim temama, te da sarađuju sa stručnjacima iz regiona i šire.

Projekt će početi istraživanjem, gdje će se kroz analizu izvještavanja bh. medija o vakcinama i fokus grupu u kojoj će učestvovati naučnici i novinari, identificirati ključni trendovi i izazovi u izvještavanju o pandemiji i drugim temama naučne prirode.

U aprilu će biti održan dvodnevni hakaton za mlade posvećen rješenjima za promociju naučnog novinarstva, a u svrhu bolje informiranosti građana. Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o naučnim temama.

U julu će biti održana trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni naučni novinari i drugi stručnjaci iz regiona i šire održati predavanja i radionice s jedinstvenim edukacijskim sadržajem.

– Nauka i pitanja naučne prirode sve više postaju neizbježan dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja pa do Covida-19 pandemije s kojom se suočavamo, jasno je da naša egzistencija zavisi od nauke – mišljenja je članica BHAAAS-a i rukovoditeljica projekta Ljiljana Đukanović.

Kako je dodala samim tim, od velike je važnosti da je javnost adekvatno informirana o tim temama i da se gradi određeni nivo naučne pismenosti u društvu.

Smatra da novinari i naučnici treba da sarađuju mnogo više i zajednički rade na formiraju javnog mnijenja zbog čega će projekt raditi na spajanju upravo te dvije oblasti.

Urednica u Mediacentru Sarajevo Elvira Jukić-Mujkić napominje da su se vrlo specifična znanja iz oblasti prirodnih nauka, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih pojmova i procesa, u vrijeme pandemije pokazala izuzetno važnim za novinare i urednike kako bi se sve što se događa bolje razumjelo, a onda o tome i izvijestilo i objasnilo široj javnosti.

Kao finalna aktivnost projekta, kroz otvoreni poziv i proces selekcije, sedam izabranih novinara će dobiti stipendiju za pisanje i objavu visokokvalitetnog izvještaja na neku od naučnih tema,  uz kontinuiranu podršku mentora (naučnika i medijskih stručnjaka).

Iza ovog projekta medijskoj i naučnoj zajednici ostat će na raspolaganju resursi i znanja koja će koristiti za dalji razvoj i unapređenje naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BHAAAS/Fena

About The Author