Tuzla dobija nastavak akciono-edukativnog filma Crvene ruže ulice

Film će se prikazati ne samo domaćoj publici već će se uskoro naći i na evropskim platnima

Tuzla dobija nastavak akciono-edukativnog filma Crvene ruže ulice
Foto : Ahmed Mehić

Zalaganje mladih ljudi i aktivni angažman u skoro svim društvenim  sferama česta je društvena pojava u Tuzli. Umjetnost, muzika, kulturna dešavanja, izložbe, koncerti, ekologija, turizam, nesebičan pristup i želja za doprinosom raste iz godine u godinu.

Ilijas Jahić je student druge godine Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Kaže da je u njemu već dugo čučao dar za umjetnošću. Slijedeći svoj san odlučio je osnovati  produkciju Filmark koja je ohrabrila mnoge druge talentovane ljude da se pridruže njegovoj zamisli.

Produkcija Filmark započela je s radom prije dvije godine, a iza sebe ima ozbiljne projekte poput humanitarnog koncerta organizovanog za malenog Mehmeda Šabića, snimanje muzičkog spota sugrađanki Belmi Huseinefendić, snimanje tri kratkometražna filma koja su predstavljena u Tuzli i lokalnim kuturnim institucijama itd.

Trudio sam se da ideja o biznisu zvuči dobro, da vremenom postanemo referentni u svom polju. Prvih 12 mjeseci, može se reći da smo proveli u inkubatoru, iako smo u kratkom vremenskom preiodu ostvarili značajne uspjehe i  dokazali kvalitete realizujući aktivnosti poput emisija, snimanja kratkometražnih filmova, dokumentarnih filmova, organizovanja događaja i premijera, snimanja muzičkih spotova, rada s muzičarima i glumcima – navodi Ilijas Jahić.

Humanitarni koncert za Mehmeda Šabića, Mejdan 12.10.2018. / Foto : Armin Aličić

Prvi dio filma Crvene ruže ulice rađen je u saradnji s Udruženjem za promicanje pozitivnih vrijednosti Oaza. Film je naišao na pozitivne reakcije, a premijerno je predstavljen u Cinestaru Bingo City Centra, nakon toga i na Tuzla film festivalu i drugim lokalnim kulturnim institucijama.

Premijera prvog dijela filma ” Crvene ruže ulice ” – Cinestar 10.10. 2019.
/ Foto : Armin Aličić

Akcione scene filma snimane su u centru grada Tuzla, a određeni kadrovi u Novom naselju, Trgu Slobode i Domu zdravlja.

Scene filma snimane u Novom Naselju – Solina  / Foto : Ahmed Mehić

Tema  prvog, ali i drugog dijela filma, bazirana je na sveprisutnom problemu nasilja u saobraćaju − o zloupotrebi korištenja oružja, nepropisnoj vožnji i nepostojanju saobraćajne kulture.

Prema podacima Sektora za informisanje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) u 2018. godini u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.  U odnosu na prošlu godinu, smanjen je broj nesreća ali ne i broj teže i lakše povrijeđenih osoba. Veliki broj saobraćajnih  nezgoda na putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne  kulture većeg broja sudionika u saobraćaju.

Scena iz prvog dijela filma / Foto : Ahmed Mehić

Iz Filmarka kažu da je njihov cilj podstaći vozače i sve učesnike u saobraćaju da razmisle prije nego što djeluju, da svakom ishitrenom reakcijom mogu ugroziti svoj i nečiji život, te da postoje posljedice sa kojima će se morati suočiti kasnije.

Publika je izuzetno pozitivno prihvatila film Crvene ruže ulice, sa zamjerkom da je ovakva priča trebala imati dugometražni format. I mi sami smo poželjeli nastavak i iz drugog ugla ; sa možda više emocija, realnosti i pravih aktera; predstaviti posljedice i samu priču – govori Ilijas Jahić.

Stvarne osobe umjesto glumaca

Drugi dio filma Crvene ruže ulice je ovaj put samostalan projekat produkcije Filmark. Snimanje nastavka filma započelo je  24.02. , a prve scene snimane su BKC Kalesija. Ulogu u nastavku filma dobilo je 40 osoba.  Među njima su i službenici MUP-a TK, članovi ekipe hitne pomoći, osobe koje su pretrpjele teže tjelesne povrede. Za razliku od prvog dijela, gdje su glavni akteri glumci a dešavanja u filmu fabrikovana, u ovome dijelu stvarne osobe predstaviti će svoju priču i događaje s kojima se susreću jako često.

Scena iz drugog dijela filma- BKC Kalesija / Foto : Ilijas Jahić

Nakon snimanja u Kalesiji, 16.03. uz odobrenje Kriznog štaba i Grada Tuzla, Brčanska Malta bila je naredna lokacija jednodnevnog snimanja. Građani su kroz medije prethodno obaviješteni o snimanju, obzirom da su akcijske scene zahtijevale korištenje replika oružja i  gasnih pištolja, te je u jednom dijelu filma došlo do sporadične paljbe. U snimanju su učestvovali amaterski glumci, vojna lica, snajperisti koji su ustupili svu potrebnu opremu i pružili glumcima svoja znanje i tehnike.

Snimanje akcijskih scena na Brčanskoj Malti / Foto : Saša Pavlović

Drugi nastavak filma premijerno će se prikazati u BKC-u Tuzla,  nakon toga i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.  Iz Filmarka ističu, da se posebno raduju saradnji sa evropskim filmskim distributerima te da će film biti prikazan i na platnima u Kopenhagenu, Beču, Grazu, Gothenburgu u i mnogim drugim gradovima.

Ponosni smo i počašćeni što smo dobili priliku da predstavimo naš film i izvan granica Bosne i Hercegovine. Ponuđenu priliku za prikazivanje filma u određenim evropskim kinima, nismo odbili.  To nam je dalo vjetar u leđa, motivaciju, ali i dokaz da ono što radimo vrijedi i da smo na pravom putu kaže Muhammed Mahmutović,  idejni realizator, scenarista prvog i drugog dijela filma.

About The Author