BHT1 I FTV: Napad na povratnike u Višegradu

Kako će Ana Brnabić u posjetu RS-u ako se ograniči pravo slobode kretanja pripadnicima LGBTIQ populacije? Šta će donijeti kriminalizacija klevete koja je na putu konačnog usvajanja? Kakvu medijsku sliku dobijamo o pravosuđu kroz nove sudske odluke?

BHT1 I FTV: Napad na povratnike u Višegradu

BHT1: Detaljno o zakonskim izmjenama u RS-u

  1. – 28. mart 2023.

POSLJEDICE KRIMINALIZACIJE KLEVETE: Čak 49 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske glasalo je za Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS-a kojim kleveta i uvreda postaju krivično djelo. Njih 21 glasalo je protiv ovakvog nacrta. Predstavnici novinarske zajednice u Banjaluci smatraju da je predstojeća javna rasprava besmislena – jer je ovakav nacrt zakona katastrofalan. Donosi se opsežan prilog na BHT1 o tome kakve posljedice će imati konačno usvajanje ovakvog teksta zakona. I narednih dana BHT1 pažnju posvećuje ovoj temi, šireći priču o nedodirljivosti izabranih zvaničnika upravo kroz najavljenu zakonsku regulativu.

NOVA STRANKA U RS-u: Jelena Trivić osniva stranku koja će se zvati Narodni front – izvještaj o tome u Dnevniku 2 analitičkim prilogom baca svjetlo na ovu najavu. Ne može se pobijediti vladajući SNSD usitnjavanjem opozicije, smatra politički analitičar Mladen Bubonjić, a ni građani ne gledaju blagonaklono na formiranje nove stranke te zaključuju kako ih ionako ima previše.

PET GODINA BEZ DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Još jedan nerasvijetljen slučaj ubistva mlade osobe već godinama se prati u medijima. Pet je godina od smrti Davida Dragičevića, pa su se rodbina i prijatelji u znak sjećanja okupili na mjestu gdje je pronađeno njegovo tijelo. U prilogu svjedočimo ispovijesti Davidovog oca, Davora Dragičevića, koji, nakon svih pravnih procesa, opstrukcija, okupljanja i protesta, najavljuje kako je pravosudnim institucijama dao rok do 25. decembra te da poslije toga ide po osvetu za ubijenog sina. Ovakav prilog kao i oni koji tematiziraju nerasvijetljeni slučaj ubistva Dženana Memića, kad imaju kritički uklon i služe da informiraju kako pravosuđe ne radi dovoljno dobro svoj posao, pomažu javnosti da sagleda sve nepravilnosti sistema.

Ocjena: 6

FTV: Kriminalizacija klevete

  1. – 28. mart 2023.

KO JE IZOSTAVLJEN IZ ZAHTJEVA TROJKE: Lideri Trojke upitali glavnog državnog tužitelja Milenka Kajganića kakvi koraci se poduzimaju protiv osoba koje su se našle na crnoj listi State Departmenta, ali su iz ovog zahtjeva izuzete osobe poput Marinka Čavare, Fadila Novalića, Nikole Špirića, Mirsada Kukića i Milorada Dodika. Iako informativna za prosječno upućene gledatelje, ova najava daje dobru sliku o tome zašto su neke osobe izostavljene sa spiska zahtjeva. Bilo bi poželjnije da smo dobili prilog (ili infografiku) posloženih aktivnosti pomenutih imena zbog kojih su i završili na crnoj listi.

NOVE PRIJETNJE DRŽAVI: Milorad Dodik opet prijeti – ovaj put je kazao kako će RS donijeti odluku o samostalnosti entiteta RS ako visoki predstavnik nametne zakon o imovini BiH. Vlada Republike Srpske je odlučila prekinuti odnose s osobljem ambasada SAD-a i Velike Britanije jer ove diplomatske misije, kako kaže, “djeluju antidejtonski i protiv interesa RS-a”. Iz američke ambasade stigla je reakcija u kojoj obrazlažu kako ovakvi postupci štete RS-u te stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika ovog entiteta kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese. Opet, bez priloga koji bi osvijetlio ovu odluku iz RS-a: šta to znači u konačnici za funkcionisanje u diplomatskom smislu, kako će se odraziti na sve programe pomoći koji se trenutno provode u manjem entitetu, a iza kojih stoje upravo Velika Britanija i SAD.

KRIMINALIZACIJA KLEVETE NA PUTU KONAČNOG USVAJANJA: Ništa nije pomoglo, nikakvi apeli, zahtjevi, molbe: Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS-a kojim kleveta i uvreda postaju krivično djelo. Iz opozicije kažu da ovo šalje lošu poruku te da vlast RS-a pokazuje kako iz jednog oblika autokratije prelazi u klasični režim, te da se ne radi o zakonu o kriminalizaciji klevete, već zakonu o zabrani javne riječi. Predsjednik Kluba novinara u Banjaluci, Siniša Vukelić, kaže kako su se vlastodršci oglušili na sve njihove apele, a sada pozivaju na javne rasprave. “Pozivaju nas, koje su nazivali spodobama i optuživali da sami sebi uništavamo imovinu da bi naštetili vlasti.” Dobar prilog kojim se nastavljaju pratiti aktivnosti na kriminaliziranju klevete u RS-u.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

U fokusu Dnevnika FTV-a i BHT1 je brutalan napad na povratnike, stariji bračni par Ajšu i Fadila Memiševića iz Višegrada. Ovaj nemili događaj šokirao je javnost, a prilozima u dnevnicima oslikava se atmosfera u kojoj se  desio napad. FTV donosi priču o tome ko je uhapšeni napadač, kriminalac Bojan Prodan, odranije poznat policiji, koji je 2008. osuđen za ubistvo komšije.

U dnevnicima oba javna servisa stale su sve aktuelne informacije o formiranju izvršne vlasti u FBiH i podjeli resora Osmorke i HDZ-a, te se prenosi kako potpredsjednik FBiH Refik Lendo ostaje pri stavu da Osmorka krši Ustav i blokira proces imenovanja Vlade. U toku je višesedmična pat-pozicija koja vladu Fadila Novalića uvodi u osmu godinu, i četvrtu u tehničkom mandatu. Ovo je mogao biti dobar trenutak da se napravi prilog, i na BHT1 i na FTV-u, o odugovlačenju izbora nove izvršne vlasti i tome koliko građane FBiH sve političke igre koštaju – kroz nerad odlazeće vlade i izostanak rada vlade koja još nije formirana. U nastavku sedmice i dalje se pažnja drži i na prekidu odnosa RS-a sa diplomatskim predstavništvima SAD-a i Velike Britanije, te FTV dobrim prilozima i novinarskim uklonom osvjetljava situaciju sa svih strana, podsjećajući kako je Dodik na crnim listama obje zemlje.

Oba javna servisa prate i formiranje izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali bi bilo dobro da smo imali prilog o tome ko je sve od aktuelnih ministara prešao na druge nivoe vlasti.

Plus sedmice

BHT1 

Formiranje izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo donijelo je i prilog na BHT1 o ekspozeu novog premijera Nihada Uka, reakcije opozicije, ali su na ovom javnom servisu otišli korak dalje. Pitali su građane šta su stvarni problemi života u Kantonu Sarajevo: saobraćaj, parkiranje na nedozvoljenim površinama i nedostatak parkinga, nezavršena tramvajska pruga, zapuštenost zelenih površina, što je puno bitnija reakcija od one koju daju osobe koje sjede u skupštinskim klupama.

FTV

Uz sve užarene vijesti političke svakodnevnice koje preplavljuju informativne emisije, FTV otvara Dnevnik 22. marta najavom utakmice između BiH i Islanda u kvalifikacijama za Evropsko nogometno prvenstvo. Javljanje reportera Darija Mehmedovića uživo sa Bilinog polja u kombinaciji sa prilogom Borisa Bilića koji nas uvodi u priču o reprezentaciji u borbi za plasman na EURO. Sve je kontekstualizirano trenutačnom situacijom igračkog kadra u našem timu i smjenom generacija koja je u toku.

Minus sedmice

BHT1

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića. Sud BiH je, kako podsjeća BHT1, prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. Tema koja već godinama privlači pažnju javnosti mogla je imati i prateći prilog, podsjećanje na to da je oslobađajuću presudu donio sudija Branko Perić, kao predsjedavajući sudskog vijeća, te da se radi o dugogodišnjoj mučnoj borbi porodice Memić u pokušaju da sazna istinu o smrti svog sina i brata.

FTV

Milorad Dodik najavio donošenje zakona kojim će Republika Srpska ograničiti ljudska prava LGBTIQ populaciji i zabraniti im prilaz obrazovnim ustanovama, vrtićima, školama i fakultetima. Ovakve represivne mjere u RS-u iznjedrile su u javnosti pitanje kako će Dodik postupiti ako premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se zvanično deklariše kao pripadnica LGBTIQ populacije, pri budućoj posjeti RS-u prisustvovati, primjerice, otvaranju neke obrazovne ustanove. I dok je ova tema trebala ostati u centru pažnje, posebno u kontekstu dešavanja u Banjaluci tokom događaja u organizaciji Bh. povorke ponosa i nasilništva kojem smo svjedočili, FTV lopticu prebacuje na teren napada na novinare. Ta tema svakako zaslužuje svoje minute u Dnevniku 2, ali je Dodikova najava o ograničavanju prava kretanja LGBTIQ populacije trebala ostati u fokusu priče.

About The Author