BORBA NEPRESTANA: Dok vam oni odgovore na telefon – virus već bio i otišao

FTV progovara o osjetljivim temama zdravstva baveći se problemima pacijenata. U razgovoru s patologinjom na TV Faceu, malo činjenica, mnogo nagađanja. U „Pečatu“ nadrealan prikaz stvarnosti, fantastično upravljanje krizom u RS-u

BORBA NEPRESTANA: Dok vam oni odgovore na telefon – virus već bio i otišao

FTV: „Odgovorite ljudima“, 8. april 

ZDRAVSTVO, TEŽAK PACIJENT: Zdravstvo Kantona Sarajevo je bolesno. Na to ukazuju brojni simptomi – od prigovora građana zbog neodgovaranja na telefonske pozive tokom epidemije i dugotrajnih procedura za pružanje medicinske pomoći, preko spornih smrti pacijenata zaraženih Covidom-19, do velikog broja medicinskih radnika na bolovanju. Tako se već na početku epidemije pokazalo da sistem koji treba pomoći zaraženima i sam treba liječenje.

Citiranje Hipokratove zakletve bila je dobra uvertira u emisiju u kojoj je gostovao resorni kantonalni  ministar Rusmir Mesihović, a potom i supruga preminulog epidemiologa Elna Pašagić. Svoj život ću staviti u službu humanosti… Najvažnija briga će mi biti zdravlje pacijenta – stoji u zakletvi. Voditeljica Ena Ameti pitala je ministra krše li pojedini ljekari ovu zakletvu. Prema onome što on zna, svi rade savjesno. Na većinu postavljenih pitanja ministar je odgovorio da ne zna ili da će provjeriti.

PRIČA ELNE PAŠAGIĆ: Prihvatljiv je njegov odgovor da ne može komentarisati slučaj preminulih pacijenata dok ne budu utvrđene činjenice koje su sada predmet istrage. Ali, neprihvatljivo je često prekidati voditeljicu, sprječavati je da završi pitanje ili postavi potpitanje. Nije trebalo dozvoliti gostu preuzimanje kontrole nad intervjuom. Intervjuer je taj koji bi sve vrijeme trebao upravljati tokom razgovora, vremenom i formulacijom pitanja. U drugom dijelu emisije, Ena Ameti je putem Skypea razgovarala s Elnom Pašagić, koja je govorila o okolnostima koje su dovele do smrti supruga, ukazujući na brojne propuste u odnosu zdravstvenog sistema prema pacijentima za koje se sumnja da su zaraženi Covidom-19. Njenom pričom oslikan je kontrast između onoga kakav bi odnos prema pacijentu trebao biti, a kakav jeste u ovakvim situacijama. Ne samo s etičkog aspekta spomenutog na početku emisije nego i s pravnog.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“, 10. april

PATOLOGINJA ĐURAN: Gostovanje patologinje Aleksandre Đuran izazvalo je burne reakcije, kako struke tako i politike. Osim stručnih obrazloženja o razlozima zbog kojih odbija obducirati preminule zaražene Covidom-19, govorila je i o politici. Od „hajke na doktore“, preko raspodjele budžetskih sredstava, do menadžmenta zdravstvenih ustanova. Senad Hadžifejzović je i sam potencirao takvu priču zbog spominjanja važnih imena – ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Indikativno je i to što je gošća rekla da je na obdukcije ne može natjerati ni sud. Dakle, zaposlenica u javnoj ustanovi kaže da neće poštovati sudske odluke. Razlog je nepostojanje specijalnih sala s negativnim pritiskom, kakve, kaže, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). U ovoj emisiji nije pojašnjeno da za djecu preminule pacijentice iz Hrasnice to znači da još uvijek ne mogu obaviti njen ukop. Naime, zbog istrage Tužilaštva KS o okolnostima ove smrti potrebno je uraditi obdukciju. Ali, patolozi odbijaju obducirati.

PREMINULI NA ČEKANJU: Ni u budućim slučajevima u kojima će iz sudskih ili medicinskih razloga trebati obducirati preminule, to neće imati ko raditi kod osoba koje su bile zaražene. Dakle, porodice, osim tuge zbog smrti bliske osobe, moraju prolaziti i tu agoniju – čekati ko zna koliko da ih dostojanstveno pokopaju. Ali, u polusatnom gostovanju, gledaoci nisu čuli ništa od ovoga. Umjesto posljedica po građane, čuli su manje relevantne detalje s obdukcijskog stola. O ovom problemu više su mogli saznati iz trominutnog priloga na Al Jazeeri Balkans emitovanog istog dana nego iz ovog polusatnog razgovora. U tom prilogu, predstavnik SZO-a u BiH Victor Olsawszky negira da su za obdukciju zaraženih neophodne specijalne sale s negativnim pritiskom. Dovoljno je, kaže, otvoriti prozore i prozračiti salu. Preporuke SZO-a odnose se na nošenje standardne opreme za tretman pacijenata zaraženih Covidom-19. Istog je mišljenja i Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica. Da za obdukciju zaraženih ne trebaju specijalni uslovi, rekao je i doktor Dragan Stevanović 13. aprila u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima“, eksplicirajući da obdukcije zaraženih treba raditi.

 

RTRS: „Pečat“, 9. april

KAKO SVE ISKONTROLISATI? U intervjuu Nade Veletić s Draganom Lukačom, ministrom unutrašnjih poslova RS-a, gledaoci su slušali o dobroj reakciji vlasti RS-a na epidemiju, te fantastičnom funkcionisanju zdravstvenog sistema. Već u svojim pitanjima Veletić odobrava sve mjere vlasti. Znamo šta sve ima po društvenim mrežama. Kako sve to iskontrolisati i kakve su kazne? Neistomišljenici kažu da je to sprječavanje iznošenja njihovih mišljenja zaboravljajući da je ovo vanredno stanje. Značajan prostor u emisiji posvećen je pomoći Rusije RS-u u medicinskoj opremi. Naglašeno je da se Rusija vodi isključivo humanitarnim motivima. A sagovornik za tu temu je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski. To je za Nadu Veletić sasvim logičan izbor koji ne treba obrazlagati. U uredničkoj politici ovog medija RS se de facto tretira kao dio Srbije.

NEFUNKCIONALNA EU: Kada na stvarnost gledate očima urednika „Pečata“, sretni ste što živite u RS-u, a ne u EU. Jer, RS je fantastično reagovala na epidemiju i u zdravstvenom i u ekonomskom smislu, dok se EU ne snalazi. Hoće li nakon pandemije nastupiti preporod ili propast nefunkcionalne i sebične EU – propituje Veletić. Kao gledalac gotovo da počnete sažalijevati građane EU pred kojima je tako neizvjesna budućnost, za razliku od vaše.

INERTNA CENTRALNA BANKA: Zašto se zaduživati kod stranih fondova kada u Centralnoj banci BiH ima viška novca? Od ovog pitanja koje nema nikakvo ekonomsko uporište, ali služi u političke svrhe, vlast a time ni RTRS ne odustaju. Bilo je i u fokusu razgovora Gvozdena Šarca s Radomirom Božićem, dekanom Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Argument je da treba smanjiti nivo obaveznih rezervi.  Koliko je taj zahtjev realan i šta bi značio za finansijsku stabilnost u zemlji, nije ni spomenuto.

Nakon motivirajućeg priloga o vrijednim poljoprivrednicima u Istočnoj Hercegovini koji „rade, sade i proizvode“, emisiju treba odjaviti jednako optimistično. Porukom sveopće ljubavi na Balkanu u stilu literarnog rada za osnovce na temu „Moja izmaštana zemlja“. Evo te odjave: „Suviše smo mali da bi stradali u velikim igrama. Srbija je ogromne duše i velikog srca, ne gleda na vjeru i naciju. Svojim komšijama nudi pomoć i šalje poruku da gladni neće biti. Ostanite zdravi i vrijedni s pozitivnom energijom i negativnim nalazom.“

BNTV: „Crno na bijelo“, 12. april

(NE)RAD VIJEĆA MINISTARA: Kako je proteklo prvih sto dana rada Vijeća ministara BiH? Tema koja bi, da nije epidemije, okupirala medijski prostor, prošla je u većini TV političkih emisija gotovo neprimijećeno. Time je vrednija priča Slađane Jašarević u kojoj je podsjetila da je novi sastav ovog organa izvršne vlasti formiran 23. decembra 2019. Navela je broj održanih sjednica i ono što je Vijeće ministara dosad uradilo, ili preciznije, ono što nije. O blokadama i ucjenama između koalicionih partnera govorila je Ivana Marić, politička analitičarka. Referirajući se na podatke Istinomjera, Jašarević je navela da su članovi Vijeća ministara radili na ispunjavanju 39 od ukupno 209 datih obećanja. Ni jedno od njih nije potpuno ispunjeno. Posebno se osvrnula na obećanja SNSD-a. Dodik je svojevremeno najavio kako će zaustaviti put ka NATO-u da bi kasnije, podsjetila je reporterka, potpisao Program reformi. Zastave RS-a koju je donosio u kabinet Predsjedništva BiH, takođe, više nema, a Dodik je uredno na sjednicama Predsjedništva. Dobra narativna struktura priče završava prognoziranjem rada Vijeća ministara. Marić predviđa nove blokade i ucjene uz novo povlačenje SDA pred SNSD-om i HDZ-om.

ZAKLJUČAK: FTV u „Odgovorite ljudima“ progovara o osjetljivim temama u zdravstvu baveći se problemima pacijenata. Ipak, iz razgovora s ministrom Rusmirom Mesihovićem gledaoci su malo toga saznali. Za intervju s ministrom valja pripremiti više konkretnih podataka i bolje upravljati pitanjima. U razgovoru s patologinjom Aleksandrom Đuran u „Centralnom dnevniku“ na TV Face malo činjenica, a mnogo pretpostavki i nagađanja. I to pogrešnih, kako pokazuju drugi relevantni izvori uključujući i SZO, na koji se poziva u emisiji. Za informisanje gledalaca o osjetljivoj temi kakav je odnos prema preminulima s Covidom-19 valjalo bi u prvi plan staviti pacijente i njihove porodice, a stručna mišljenja ispred političkih. U „Pečatu“ izrazito jednostran, pristrasan, nadrealan prikaz stvarnosti. Fantastično upravljanje krizom u RS-u, velikodušna pomoć Rusije i Srbije, s jedne strane, te neizvjesna budućnost sebične EU, s druge. BNTV u emisiji „Crno na bijelo“ nastavlja informisati građane o temama koje su zbog epidemije potpuno zapostavljene. Vrijedi podsjetiti gledaoce na to koliko obećanja je Vijeće ministara ispunilo u prvih 100 dana svog mandata.

About The Author