BHT1 I FTV: Para nema, ali izbora će biti

I dalje je FTV koncizniji i sa jasnijim porukama, ali je BHT doneo važne priče karakteristične za doba u kojem živimo. Ovo je dio godine u kojem su česte godišnjice stradanja, pa je mnogo vremena posvećeno komemorativnim skupovima

BHT1 I FTV: Para nema, ali izbora će biti
Foto: glasbanjaluke.net

FTV: Dobra sedmica za Dnevnik

 

  1. – 28. maj 2022.

GRLITE DECU: Odličan pristup spoljnopolitičkim temama – u fokusu su deca u Ukrajini, ali i cirkuska trupa koja nastupa po Italiji. Novinarka Adisa Smailagić pripremila je izveštaj o posledicama rata na decu. O životu u ratnom okruženju i psihičkim ranama koje će teško zaceliti. U napadima je do sada poginulo 230 dece. Od 7,5 miliona dece, oko dvije trećine je raseljeno. Dodaje da postoje načini kako bi se trauma prevazišla: muzika, film, pevanje, ali i zagrljaji, pomažu.

Sa druge strane, ukrajinski cirkus u Italiji izvodi beskrajnu predstavu, radosne predstave sa tugom u sebi, artisti cirkusa Elezijum proživljavaju teške dane.

AERODROM U TREBINJU: Novinarka Anita Zovko je argumentovano i sveobuhvatno predstavila projekat izgradnje aerodromu u Trebinju. Finansijer ove buduće vazdušne luke je Srbija. Za zvaničnike RS-a, pa i privrednike, to je razvojna šansa za koju smatraju da će imati veliki značaj, dok je iz Hrvatske zatraženo da se radovi zaustave dok se ne ispita uticaj na izvorište reke Omble, koja Dubrovnik napaja vodom. U 3 minuta i 7 sekundi Zovko je uspela da spakuje sve činjenice vezane za ovaj projekat – od razvojne šanse do potencijalne ruske vojne baze, što joj neko pripisuje.

ZEMLJA KOMPLIKACIJA: Zašto se tako sporo grade autoputevi, zašto su poskupljenja hrane u BiH veća nego u Evropi, ima li morala u politici čiji su preletači nezaobilazan deo, samo su neka od pitanja na koja su novinari centralne informativne emisije FTV-a pokušali da daju odgovore. Iako je na neka u zemlji u kojoj živimo nemoguće jasno i jednoznačno odgovoriti, važno je pitanja postaviti i teme staviti u fokus javnosti.

Ocena: 8

BHT1: Bitne priče

  1. – 28. maj 2022.

NA TERENU GORI, A INSTITUCIJE SPAVAJU: Udarne teme su se iz prošle nedelje prenele na ovu – finansiranje izbora, politička nestabilnost i opstrukcija procesa bile su u fokusu svakog Dnevnika 2 BHT-a. No, uredništvo je uspelo da problematizuje i neke društveno važne teme – poput dešavanja na Trgovskoj gori, problema mladih u BiH, protesta studenata protiv zakonskih rešenja u najavi, poskupljenja ogreva te inertnosti institucija u skoro svakoj prilici. Ukratko, ono što očekujemo od javnog servisa, u posmatranoj sedmici dobili smo od BHT-a.

INERTNOST, OPET: Valjda je samo u BiH moguće da se nakon 23 godine od atentata na Jozu Leutara, bivšeg zamenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ponovo priča o pokretanju istrage, saslušanju preko 200 svedoka i koracima Tužilaštva u tom smeru. BHT donosi priču iz koje saznajemo da je Vlada FBiH isplatila sinu ubijenog Leutara odštetu jer institucije nisu odgovorile na pravi način, tačnije, potpuno su zakazale u ovom slučaju.

GRAĐEVINSKA MAFIJA JAŠE: Skoro svaki veći grad u regiji ima problema sa neplanskim građenjem. BHT u nedelji iza nas donosi priču o Zenici i dva udruženja – “Pokret za preokret” i Čuvari Zenice” – koja su digla svoj glas protiv planskih rešenja i ukazuju na nezakonitost u donošenju regulacionih planova. Trenutno je sve pod lupom tužilaštva, a sagovornici Haruna Bošnjaka tvrde da se planovi kroje tako da odgovaraju interesima građevinske mafije. Slične prilike su i u Banjaluci gde je prošle nedelje izneto mnogo primedbi na ponuđeni regulacioni plan grada, mada to nismo mogli da saznamo u Dnevniku BHT-a. Iako bi trebalo.

Ocena: solidnih 7

Uporedna analiza

Hoće li biti para za izbore i kako će se reflektovati odluke Ustavnog suda na politički život su teme koje su se našle u fokusu centralnih informativnih emisija i BHT-a i FTV-a. I dalje je FTV koncizniji i sa jasnijim porukama, ali je BHT doneo važne priče koje u velikoj meri karakterišu vreme u kojem živimo. Ovo je vreme kada se obeležavaju godišnjice stradanja, pa su oba servisa dosta vremena posvetila komemoracijama. Za budućnost, kao i za kulturu, vremena uglavnom nedovoljno.

 

Plus sedmice

BHT1 

Budući da smo na pragu leta, novinari Ivana Vidmar i Vladimir Šušak u fokus stavljaju pitanje da li su službe spremne za letnje požare. Saznajemo da se malo šta uradilo i da je situacija slična kao prethodnih godina – područje Istočne Hercegovine je, iako najugroženije, s najlošijom opremom, kao i da od najave kupovine protivpožarnih letelica u FBiH nema ništa. Ako je za utehu, biće iznajmljeni.

FTV

Pozitivna priča o Gradačcu – maloj opštini koja ima velike rezultate. Privrednici su prošle godine odavde izvezli u zemlje Zapadne Evrope proizvoda i usluga u vrednosti od pola milijarde maraka. Novinar Dino Durmić nam je otkrio zašto ovo malo mesto spada u top pet opština u BiH.

 

Minus sedmice

BHT1

Uz standardnu primedbu da BHT obradi vesti pristupa sa izvesnom krutošću, nijednom prilogu ne bismo dali negativnu ocenu.

FTV

Mada uvek može bolje, opšti utisak je da je ovo jedna dobra sedmica za Dnevnik 2 FTV-a, te da nijedan prilog ne zaslužuje negativnu ocenu.

 

About The Author