Renate Schroeder: Zašto nam treba snažan Zakon o slobodi medija u Evropi

Ako se ne popravi tržišni neuspjeh u novinarstvu i sve nesigurniji status novinara u mnogim zemljama doći će do više autocenzure

Renate Schroeder: Zašto nam treba snažan Zakon o slobodi medija u Evropi
Foto: Safejournalists.net

Jednom godišnje, na Svjetski dan slobode medija (3. maja) slavimo vitalni doprinos novinara demokratiji. Također to je dan kada se skreće pažnja na sve veće pritiske, prijetnje i napade s kojima se suočavaju novinari po poziva se na njihovu zaštitu i podršku slobodi, nezavisnosti i pluralizmu medija.

Smrt 10 novinara i medijskih djelatnika u Ukrajini od početka ruske invazije naglašava nivo opasnosti kojoj su izloženi oni koji prate sukobe. No, ubijanje novinara nije ograničeno na konfliktne situacije, kazala je Renate Schroeder direktorica u Evropskoj federaciji novinara (EFJ).

Podsjetila je da je EFJ evidentirao 2021. godine šest ubistava novinara u Evropi, od kojih su četiri bila na meti zbog njihovog rada, od toga dva u Evropskoj uniji – Nizozemskoj i Grčkoj.

– Na neviđeni način, novinari su napadnuti kada prate demonstracije ili istražuju optužbe o korupciji, organiziranom kriminalu i lošem postupanju s okolišem – naglasila je.

Kaže da su novinari na meti internetskih prijetnji i govora mržnje. Posebno se novinarke suočavaju s opakim, seksualiziranim i zlonamjernim internetskim napadima.

Nezavisno novinarstvo ugroženo je sve većim napadima na slobodu medija, ciljanim nadzorom i sudskim uznemiravanjem novinara, visokim nivoom nekažnjivosti za zločine nad novinarima, zarobljavanjem uredništva od političkih ili poslovnih interesa i rastućim finansijskim poteškoćama za mnoge novinske kuće.

Također, slučajevi špijuniranja novinara i medijskih djelatnika korištenjem sofisticiranih špijunskih programa umnožili su se posljednjih godina. Projekat Forbidden Stories otkrio je da je 180 novinarskih pametnih telefona zaraženo špijunskim softverom Pegasus širom svijeta, uključujući Mađarsku, Belgiju i Francusku.

Mediji javnog servisa (PSM) su sve češće napadnuti kada je u pitanju njihova urednička i finansijska nezavisnost. Njihove vrijednosti (univerzalnost i raznolikost), njihove uredničke smjernice (koje uključuju nepristranost i točnost) i njihovi standardi koji se odnose na njihovu nadležnost, finansiranje i upravljanje, uključujući online i platformsko okruženje, trebali bi ih učiniti nezamjenjivim institucijama u istinski demokratskim društvima, dodala je.

– Svi ovi napadi moraju biti uokvireni unutar okruženja tržišnog neuspjeha u novinarstvu, dezinformacija koje postaju viralne i internetskih platformi koje se oslanjaju na svoje poslovne modele na ekonomiju pažnje i mamce za klikove – naglasila je.

UNESCO-ov moto “Informacije su javno dobro” i moto Evropske federacije novinara “novinarsko je javno dobro” pozivaju na hitno djelovanje. Javna dobra moraju biti zaštićena, i pravno, finansijski i društveno, upozorila je.

Dok su EU i njezine članice poduzele neke važne korake za rješavanje problema, kao što su preporuka o sigurnosti novinara, direktiva o zaštiti zviždača, nacrt direktive o SLAPP-u (strateške tužbe protiv učešća javnosti) i više mjera finansiranja za podršku nezavisnom novinarstvu, potrebno je učiniti više na izgradnji političke volje u konkretno djelovanje na nacionalnom nivou.

– Države bi trebale poticati slobodu medija, pluralizam, nezavisnost i održivost. Oni bi trebali spriječiti nepotrebnu koncentraciju i osigurati transparentnost vlasništva nad medijima i raspodjele državnih prihoda od oglašavanja – navela je.

Navodi da su hitno potrebni pravni alati za provedbu zakonskog okvira u kojem nezavisni mediji i novinarstvo mogu opstati.

Potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová nedavno je rekla da će “Europski zakon o slobodi medija po prvi put u zakon EU-a ugraditi zajedničke standarde za zaštitu medijskog pluralizma i uređivačke nezavisnosti medija”.

– Ako ne popravimo tržišni neuspjeh u novinarstvu i sve nesigurniji status novinara, ne samo da će u mnogim zemljama doći do više autocenzure nego i do zabrinjavajućeg odljeva mozgova, do nezabilježene ranjivosti i smanjenja kvalitete uredničkog rada – podvukla je.

Snažan evropski zakon o slobodi medija važan je korak ka rješenju ovih pitanja, zaključuje, a predstojeće češko predsjedanje Evropskom unijom obećalo je da će dati svoj doprinos u tome.

Izvor: EFJ

About The Author