RTRS I BNTV: Zašto je dolazak Benjamine Karić u Banjaluku uznemirio urednike i novinare?

Sarajevska gradonačelnica posjetila je banjalučkog kolegu. To je toliko uznemirilo jedinstvene ljude iz RTRS-a da od komentara i bijesa nisu stigli izvijestiti gledatelje o sadržaju i porukama posjete

RTRS I BNTV: Zašto je dolazak Benjamine Karić u Banjaluku uznemirio urednike i novinare?
Foto: BHRT.ba

RTRS: Nije važno šta je bilo, nego šta On kaže da je bilo

  1. – 27. juni 2021.

PROGRAMSKA NAČELA: Koliko god se uzaludnim poslom činilo, i ovog puta posjetit ćemo uredništvo informativnog programa  i rukovodstvo RTRS-a na Zakon o Radio televiziji Republike Srpske, odnosno Programska načela definirana članom 14 ovog zakona i njihovu obavezu da ista poštuju.

Razlog tome je sadržaj dnevnika emitovanih u monitorisanom periodu, tokom kojeg su po ko zna koji put prekršene norme o istinitom, cjelovitom, nepristrasnom informisanju javnosti, poštivanju i podsticanju pluralizama političkih ideja s ciljem jačanja demokratskog duha, međusobnog razumijevanja i tolerancije…

POSJETA BENJAMINE KARIĆ: Primjer prvi su izvještaji koji su se bavili dolaskom gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić u Banjaluku. O čemu je Karić sa svojim domaćinom Draškom Stanivukovićem razgovarala, gledatelji nisu saznali. Nisu ni mogli jer autorica izvještaja Milica Božić nije stigla to da navede od vlastitih komentara. Zasmetalo joj je to što je dvoje najmlađih gradonačelnika u BiH sastanak u Banjaluci, prvi nakon 27 godina, nazvalo povijesnim, te što je u čast Benjamine Karić otvorena česma u centru grada i što je „imala vremena da se na njoj umije, ali ne i da odgovara na novinarska pitanja“.

IDENTIČAN NEPROFESIONALNI RUKOPIS: Jasno je da aktuelna vlast u bh. entitetu RS svjesno nastoji održavati tenzije, insistirati ne međuetničkom nepovjerenju, da po svaku cijenu ne želi ni suživot ni toleranciju. Ali, javni servis, a ponovit ćemo mada je to uzaludno, dužan je od svojih novinara zahtijevati da objektivno i profesionalno rade svoj posao, umjesto što svim snagama promoviše politiku vlasti.

Autorica izvještaja Milica Božić u krajnjoj liniji je irelevantna. Dok nabraja da je „Stanivuković primio osobu koja je podržala presudu Ratku Mladiću i pozdravila donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici crnogorskog parlamenta, te odbila da skine ploču sa sarajevske Vijećnice“, koja podsjeća ko ju je i kada spalio, jasno je da je riječ o rukopisu identičnom Branki Kusmuk, Nadi Veletić, Nadi Arlov

ŠTA JE POZADINA? Gotovo identičan pristup bilježimo i u izvještaju o posjeti gradonačelnika Banjaluke Tuzli. „Draško Stanivuković nije mogao da sakrije radost“, ističe Dražen Glišić, ali izostavlja o čemu je razgovarao sa svojim domaćinima. Umjesto toga, slijedi niz reakcija u kojima se njegovi susreti sa čelnim ljudima Sarajeva i Tuzle osuđuju uz pitanje: „Šta je pozadina takve politike“?

TUMAČI POLITIKE: Nije važno šta je u govoru u Bundestagu kao prioritete svog mandata visokog predstavnika u BiH naveo Christian Schmidt. Važno je kako su to komentarisali Željka Cvijanović i Milorad Dodik. Također, gledatelji nisu informisani ni o izjavama lidera SDA Bakira Izetbegovića, ali su zato čuli šta o tome misli predsjednica RS-a. I nažalost, mi samo na to konstatujemo kako je to dio uređivačke politike Dnevnika 2 koja se ne mijenja.

I u ovoj nedjelji bilježimo praksu da se svaka izjava i komentar Milorada Dodika moraju prenijeti. Ako treba, i pet puta, kao što je to slučaj u Dnevniku 22. juna. Takvim nizanjem izjava i komentara ne bi nas začudilo da u dnevnicima bude uveden poseban blok „Milorad Dodik misli, kaže, ocjenjuje“.

Ocjena: 1, jer niže od toga nemamo

 

BNTV: Je li Stanivuković bio u crkvi ili u Tuzli?

  1. – 27. juni 2021.

SKUPŠTINSKE RASPRAVE: Sjednice Narodne skupštine Republike Srpske nisu samo mjesto za poslaničke rasprave o predloženim zakonima nego i poprište sve žešćih političkih rasprava pozicije i opozicije koje RTRS u svojim izvještajima uskraćuje gledateljima.

Izdvajamo izvještaje emitovane u dnevnicima 22. i 23. juna, koji su još jednom potvrdili svu osionost vladajućih struktura u RS-u. Tako je poslanica SNSD-a Nataša Radulović iz skupštinskih klupa poručila svima kojima se „ne sviđa kako se u RS-u živi da iz nje odsele“.

Istovremeno, svi pokušaji opozicije da se u parlamentu otvore rasprave o radu Glavne službe za reviziju javnog sektora, čiji su izvještaji suprotni stanju javnih preduzeća i institucija, ostaju bezuspješni zbog konstantnih blokada rada poslanika vladajuće većine parlamentarnog odbora za reviziju.

JAVNA PREDUZEĆA: A da aktuelna vlast krši zakone koje je sama donijela, svjedočili smo u izvještaju o statusu vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova u RS-u. Iako u statusu vršitelja dužnosti, navedeno je u izvještaju, ne bi mogli provesti više od tri mandata po 90 dana, ta se odredba ne primjenjuje pa v.d. status traje bez ikakvih ograničenja. Novinari su upoznali gledatelje s ključnim javnim ustanovama i preduzećima koje vode vršitelji dužnosti, ali i s komentarima opozicije koja smatra da se na taj način najefikasnije vrši kontrola, jer oni rade u interesu vlasti, a ne ustanova ili preduzeća koje vode.

VETERANI I BORCI: Članovi Udruženja „Veterani Republike Srpske“ i Boračke organizacije RS podjednako su nezadovoljni svojim položajem pa su zahtjevi koje upućuju Vladi identični. U dnevnicima se redovno emituju informacije o njihovim aktivnostima i zahtjevima, ali na tome se i staje. Otuda je i izostalo logično novinarsko pitanje: Zašto svi, kada su već proteste zakazali, na njih ne izlaze istog dana?

Izvještaj o posjeti gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Banjaluci svoje je mjesto našao u drugom dijelu Dnevnika, na kraju bloka o političkim dešavanjima 22. juna. Korektan prilog o kojem se nema ništa posebno navesti.

Ocjena: 4

Pitanja za urednike

Da li je vojska bosanskih Srba učestvovala u „nesretnom sukobu“ ili vodila odbrambeno-otadžbinski rat? Ako je vodila odbrambeno-otadžbinski rat, od koga je to oslobađala Posavinu u bitci za koridor? To su prva pitanja koja postavljamo uredništvu Dnevnika 2 RTRS-a i BNTV-a.

Drugo pitanje za obje medijske kuće odnosi se na Milorada Dodika i u kojoj je funkciji boravio na vježbi Vojske Srbije?

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema posvećena neadekvatnoj institucionalnoj zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, tzv. zviždača. To za posljedicu ima činjenicu da se iz godine u godinu smanjuje broj građana koji su spremni prijaviti korupciju.

 

Minus sedmice

RTRS

Niz izvještaja o političkim događajima koji su obilovali komentarima novinara, te prenošenje reakcija zvaničnika RS-a bez informisanja gledatelja o razlozima zbog kojih su one bilježene.

 

BNTV

Posjeta pravoslavnoj crkvi u Tuzli bila je tek dio protokola tokom boravka gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića tom gradu. Iz samo uredništvu znanih razloga, u Dnevniku 25. juna cijeli izvještaj bio je posvećen tom događaju. O čemu je Stanivuković sa svojim domaćinima razgovarao, te kakve su poruke upućene, gledatelji nisu saznali.

About The Author