ZAŠTO JE KEMAL ČAUŠEVIĆ BIO NA DNEVNIKU FTV-a, ALI NE I NA BHT1?

PLUS SEDMICE

BHT1
Uprkos određenim prigovorima, izvještaj sa skupštinske rasprave na kojoj se odlučivalo o povećanju akciza bio je pristojno pripremljen. Akcenat je bio na tome da se osvijetle razlozi za i protiv.
FTV
Početak suđenja Kemalu Čauševiću (urednica Edina Šečerović) pratilo je opširnije podsjećanje na glavne tačke optužnice iz afere koju su mnogi mjerili desetinama miliona maraka. FTV je još jednom pokazala da dosljednije i kvalitetnije pokrivaju sudske postupke, ili da ih, za razliku od mnogih drugih, uopšte pokrivaju.

MINUS SEDMICE

BHT1
BHT1, za razliku od FTV-a, nije izvijestio o početku suđenja Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje, kojem se sudi za najteža krivična djela, uključujući i pranje novca. To se uklapa u onu otužnu predodžbu po kojoj mediji izvještavaju samo o spektakularnim hapšenjima koja zatim ubrzo padaju u zaborav.
FTV
Kada je Milorad Dodik u četvrtak (urednica Amra Zaklan) svoju ljutnju zbog protesta radnika ArcelorMittala sručio na sindikalce, nazvavši ih korumpiranim, u prilogu nismo mogli čuti reakciju prozvanih vođa sindikata. Koliko god je Dodik političar čija se riječ više ne uzima ozbiljno, akterima njegove prozivke trebalo bi dati priliku da se o njima izjasne. 

ZAŠTO JE KEMAL ČAUŠEVIĆ BIO NA DNEVNIKU FTV-a, ALI NE I NA BHT1?

To što je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje zaboravljeno lice, spada u red nimalo naivnih profesionalnih propusta, jer javnost očekuje da je javna televizija do kraja izvještava o suđenjima za krivična djela korupcije

 

BHT1: Kako se suprotstaviti frazeologiji političara?

9. – 15. maj 2017.

SOLIDAN SKUPŠTINSKI IZVJEŠTAJ: Vijest dana nam je u srijedu došla iz Parlamentarne skupštine, gdje je odbijen set zakona koji bi omogućio povećanje akciza na gorivo. Urednica Samira Krehić priredila je više nego solidan skupštinski izvještaj u kojem su izdvojene izjave koje su najbolje oslikavale raspravu, a ono što je najbitnije – izbjegnuto je sugestivno intoniranje.

Ali u razgovoru sa Senadom Šepićem, jednim od troje sada bivših članova SDA koji čine novoosnovani klub koji se protivio novim nametima, pristalo se na rječnik političke frazeologije. Novopečeni nezavisni poslanik ponavljao je da je osnovna razlika između njega i bivše stranke to što on vodi politiku koja iznalazi rješenje, dok je njihovo opredjeljenje politika koja stvara probleme. Reklo bi se jeftin i predvidiv politikantski trik u igri frazama na koji su nas navikli akteri političkog života, ali zadatak novinara je da političare izbace iz kolosijeka i da ih svojim pitanjima isprovociraju na otvoreniji razgovor. Naprimjer, novog opozicionara moglo se pitati šta ga je zaista opredijelilo da glasa protiv, kako će se ubuduće izjasniti o prijedlozima Savjeta ministara, koje su njegove ideološko-političke pozicije po drugim aktuelnim pitanjima iz tzv. reformskih zahvata…

FOKUS NA POGREŠNOM MJESTU: Savjet ministara je u petak prezentovao svoj rad, a u izvještaju novinarke Amine Ahmetović fokus je bio na nestabilnoj političkoj većini na državnom nivou vlasti. Istina, već duži period se spekulira o odnosima unutar vladajuće koalicije, o čemu smo i ranije više puta mogli slušati u dnevničkim pripremama. No, sada su predsjedavajući Denis Zvizdić i njegovi ministri pokušavali ubijediti građane u uspješne rezultate svog rada i bilo bi mnogo uputnije da je prilog bio više usredsređen na preispitivanja optimističnih brojki i prognoza koje su iznijete, poput tvrdnje da naša privreda bilježi rekordni izvoz prema podatku iz marta tekuće godine.

UKRATKO:

Sarajevski otvoreni centar organizovao je protestni skup jer im nije bilo omogućeno da organizuju protestni marš LGBTI osoba usljed administrativne ćutnje Ministarstva saobraćaja KS, koje je odbilo postupiti po njihovom zahtjevu. BHT1 je izvijestio o skupu, a reakciju su tražili i od Institucije ombudsmana za ljudska prava.

IZDVOJENO:

Sve se otvorenije i glasnije govori o ugroženom poslovanju BHT1, a urednica Adela Malkoč je u četvrtak uvrstila najoštrije izjave parlamentaraca i novinara iz debate o radu i ulozi javnog RTV servisa. Državna javna televizija, uz sve kritike koje se mogu istaći na njen račun, ne podliježe senzacionalizmu i uz profesionalnu zadršku izvještava svoje gledateljstvo u vrijeme nikad prisutnijih neprovjerenih i netačnih informacija. Izuzetno je bitno da se razgovora o ugroženosti i teškim uslovima u kojima rade novinari BHT1, kao i o javnom interesu da ova televizija opstane uprkos političkim neslaganjima oko iznalaženja modela njenog finansiranja. Urednici ispravno izvještavaju javnost o dešavanjima u vezi sa svojom kućom, jer najposlije i građani polažu pravo da znaju stanje u kojem se nalazi njihov nacionalni medij.

OCJENA: 6

FTV: Kako vratiti povjerenje gledatelja?

9. – 15. maj 2017.

PREDVIĐENA DINAMIKA I DRUGE BAJKE: Za razliku od BHT1, Federalna je bila izdašnija u predstavljanju izvještaja Savjeta ministara, a pažnja je bila na ocjenama i brojkama koje je iznio predsjedavajući Zvizdić, prema kojem su svi ekonomski pokazatelji u porastu (petak, 12. maj, Edina Šečerović). Gledaoci su mogli saznati da se suočavamo s rastom broja turističkih posjeta, kao i da je sve u predviđenoj dinamici. Ukratko, koračamo putem uspjeha i perspektive, prema najvišem izvršnom funkcioneru. Redovno slušamo značajno tmurnije procjene i analize, pa je bio red da su se tako optimističnom izvještaju suprotstavila mišljenja političkih i ekonomskih analitičara koji znaju statistiku kojom se hvali vlast staviti u realnije okvire.

UKRATKO:

Jadranka Milošević je ugurala vijest o protestnom skupu protiv zabrane prava na okupljanje LGBTI osobama negdje na sam kraj Dnevnika 2 (subota, 13. maj), između turističke razglednice Une i maturantske parade. Mjesto koje vijest zauzima ponekad ima mnogo veći značaj nego što se to može učiniti naizgled, a ugrožena prava osjetljivih skupina zaslužuju posvećeniju i udarnu pažnju umjesto posljednjih minuta.

IZDVOJENO:

Nedjeljni dnevnik bio je prilika da se najavi premijerno prikazivanje novih epizoda Nadreality showa, a Lejla Aganović je tom prigodom, u opuštenoj atmosferi domjenka, razgovarala sa producentom i kreatorom Zenitom Đozićem i direktorom FTV-a Džemalom Šabićem. Svaka proizvodnja televizijskog programa je podvig u današnjim okolnostima, a ako se uzmu u obzir naklonjene kritike i nemali uspjeh prvih epizoda gledanog humorističkog showa, Federalna je s razlogom ponosna na saradnju s Nadrealistima. Aganović je u razgovoru uživo postavila veoma bitno pitanje direktoru Šabiću – da li se proizvodnjom i kvalitetnim programom vraća povjerenje gledalaca, čime će ih pridobiti da plaćaju RTV pretplatu. Odlično pitanje u kojem je sadržan i odgovor o kojem bi trebali češće razmisliti TV djelatnici.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Zašto je Čaušević bio na Dnevniku 2 FTV-a, ali ne i na BHT1? Zar se izvještaj o radu Savjeta ministara nije mogao propratiti kritičkim osvrtom i ozbiljnijim pristupom? To su dva pitanja koja najbolje preispituju sedmicu iza nas. To što je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje zaboravljeno lice za državnu javnu televiziju kada se nalazi u sudnici, spada u red nimalo naivnih profesionalnih propusta, jer javnost očekuje da ih javna televizija izvještava do kraja o suđenjima za krivična djela korupcije. Obje televizije su prezentaciju rezultata rada predsjedavajućeg Savjeta ministara svele na tek puko nabrajanje, ili su se skretanjem pažnje s rezultata opet bavili pitanjem postojanja vladajuće većine (BHT1). Pohvalno je da su i FTV i BHT1 izvijestile o zabrani LGBTI zajednici da maršira svojim ulicama, ali je tajming entitetskog javnog servisa bio neprikladan jer je vijest bila skrajnuta, čime joj se automatski dao i manji značaj.

 

About The Author