OBAVJEŠTAJNA PANIKA RTRS-a

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj o konstantnim izmjenama regulacionog plana u opštini Istočno Novo Sarajevo, što je rezultiralo protestima građana. Oni su nezadovoljni što lokalna vlast izdaje dozvole za gradnju stambeno-poslovnih objekata u parking zonama, parkovima i igralištima. Gledaoci su imali priliku svjedočiti kako načelnik opštine, time što je “spreman izviniti se građanima za grešku koja je načinjena”, problem smatra riješenim. I kako umjesto odgovora na pitanja novinarke BNTV-a, napada medijsku kuću iz koje dolazi.

Minus nedjelje

RTRS

Serija izvještaja emitovanih u dnevnicima u kojima se bez navođenja ijednog validnog dokaza plasirala tvrdnja kako pojedine strane obavještajne agencije uz pomoć određenog broja građana, medija i nevladinih organizacija imaju planove ili će biti direktni akteri u rušenju predsjednika RS-a.
BNTV
Nijedan izvještaj.

OBAVJEŠTAJNA PANIKA RTRS-a

Stranci masovno i organizirano dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a jedini im je cilj uz pomoć domaćih izdajnika srušiti Milorada Dodika, tvrdi bez ikakvih dokaza javni servis Republike Srpske

RTRS: Stranci dolaze!

18. – 24. juni 2018.

HOĆE DA SRUŠE DODIKA: RTRS ne odustaje od prakse da u javnost plasira tvrdnje, nepotkrijepljene dokazima, o “instaliranju stranih obavještajnih službi u BiH s ciljem kompromitovanja i uklanjanja s vlasti predsjednika RS-a Milorada Dodika”. U Dnevniku 2 emitovanom 20. juna, Nada Veletić u izvještaju navodi da je “RTRS u posjedu plana jedne tajne službe” koja, uz ostalo ima zadatak  i da “promijeni svijest građana zbog navedenih ciljeva”. Koja tajna služba, eksplicitno se ne navodi, ali se insinuira na one iz SAD-a i Velike Britanije. Ključni sagovornik Veletićeve je bivši generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić. Koji je s te pozicije, podsjećamo, smijenjen pod pritiskom javnosti, kada je prije nekoliko godina studente u Banjaluci koji su na protestima tražili bolje uvjete  u studentskim domovima nazvao kopiladima. Drugi sagovornik je RTRS-u uvijek na usluzi beogradski politički analitičar Dragomir Anđelković. Čije bismo tvrdnje da su i protesti zbog poskupljenja goriva organizovani s ciljem destabilizacije RS-a, a potom i Srbije, mogli nazvati nezrelim.

SPECIJALNA OPERACIJA: Nastavak “serijala” gledali smo i u Dnevnicima 21. i 22. juna. U “dijelu drugom”, javnosti se plasira tvrdnja da se “priprema specijalna operacija koju bi trebalo da izvede 150 lica na spisku jedne strane ambasade, koji se nazivaju stražari, a za taj zadatak su obučeni na Kosovu i Makedoniji”. Tvrdi se dalje i da su naoružani. Detalji nasilnog rušenja vlasti do tančina su razrađeni kroz tri moguća scenarija. Ili sukob vlasti i opozicije, ili razbijanje jedinstva u SNSD-u, a treći kroz manipulacije rezultatima oktobarskih izbora. Nada Veletić, kao dokaz, navodi izjavu zastupnice SDS-a u Parlamentu BiH da ta stranka smatra da se nad radom Centralne izborne komisije tokom provođenja izbora mora vršiti pojačana kontrola. Zatim se tvrdi, “ako SNSD pobijedi na izborima, (slijedi) održavanje demonstracija u trajanju 10-15 dana, nakon čega bi međunarodna zajednica stvar preuzela u svoje ruke”, te organizovala novu konferenciju o BiH. S kojim tačno ciljem, začudo, nije navedeno. I ponovo, sugovornici koji sve to potvrđuju su Vasić i Anđelković. Pri svemu ovome bitno je naglasiti da se izvještaj pokriva snimcima s protesta koje su u Banjaluci različitim povodima socijalnog karaktera organizovali članovu Udruženja građana “ReStart Srpska”, čiji se ključni ljudi posebno kadriraju.

Ipak, najdalje u iznošenju ovakvih, ponavljamo, niti jednim dokazom potkrijepljenih tvrdnji, otišlo se u izvještaju emitovanom 22. juna, koji je takođe potpisala Nada Veletić. Radi potpunog uvida u način na koji RTRS stavlja metu na pojedine medije i nevladine organizacije, prenosimo ga u obliku koji je osim u Dnevniku 2 objavljen i na portalu RTRS-a.

“Јačanje brojnog stanja u pojedinim ambasadama, direktno umiješanim u plan mijenjanja nosilaca vlasti u Republici Srpskoj, a pod plaštom opasnosti od terorizma i ojačavanje i finansiranje BN televizije, kao medija koji je označen kao glavni oslonac opozicije, samo su dio aktivnosti nekoliko zapadnih službi”.

BORBA PROTIV NEVLADINOG SEKTORA: Dio aktivnosti obavlja se preko nevladinog sektora, navodi se u dokumentima, a riječ je o organizacijama: Omladinski kulturni centar, “Zašto ne”, Omladinski pokret “Revolt”, “Oštra nula” i “Geto”, svi iz Banjaluke.

“Finansiranje će se izvršiti preko Nacionalne zadužbine za demokratiju NED i USAID-a, a da ne bi bilo grešaka kao u Makedoniji, dio sredstava ići će i preko Američke privredne komore u BiH, koja će biti maska za eventualno djelovanje Soroševih organizacija.”

Britanci, navodi se dalje, aktiviraju svoje organizacije u BiH, koje se kontrolišu i usmjeravaju preko Britanskog poslovnog kluba, kao i organizacije “ReStart”, te još nekoliko udruženja u Republici Srpskoj.

“Plan je da se u veoma kratkom periodu otvore paravan- kancelarije NVO u Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Brčkom, Mostaru i Trebinju. S ovom aktivnošću upoznat je i direktor OBA-e Osman Mehmedagić Osmica, te njegov uži dio tima. Svi iz SDA.”

Na sastanku održanom na Ilidži, u prostorijama SDA, u februaru, tvrdi se dalje, predstavnici jedne ambasade tražili su da im se dostave saznanja dobijena prisluškivanjem razgovora na relaciji Sarajevo – Banjaluka, između Dragana Čovića i Milorada Dodika, te komunikacije između funkcionera Republike Srpske i Srbije. Zahtjev je podrazumijevao i dostavljanje privatnih brojeva svih funkcionera SNSD-a i članova njihove koalicije. “Tražene su biografije funkcionera, kao i podaci o policijskim funkcionerima Republike Srpske – biografije, detalji o učešću u ratu i trenutne dužnosti.”

Iz Ukrajine, prema ovim podacima, treba da stigne grupa plaćeničkih formacija, koji su angažovani na posebnim zadacima. Biće smješteni u Hrvatskoj i radiće na destabilizaciji Republike Srpske prije i nakon izbora, navodi se u dokumentima koji su u posjedu RTRS-a.

Sadržaj dnevnika emitovanih protekle sedmice poslao je jasnu poruku o načinu na koji će javni servis bh. entiteta Republika Srpska, kako se izbori budu približavali, informisati gledaoce o ključnim političkim temama, ali i raditi predizbornu kampanju u interesu vladajuće koalicije u RS-u.

ŠTA TRAŽI SDS: Bez pokušaja nalaženja balansa u predočenim informacijama, Vesna Stakić bavila se najavom SDS-a da u parlamentarnu proceduru na nivou BiH uputi izmjene Zakona o akcizama. Šta SDS predlaže, gledaoci nisu čuli. Umjesto toga tek ponavljanje, bez validnih podataka, tvrdnji da je u RS-u gorivo najjeftinije, stopa PDV-a najniža, da porast cijena goriva diktira isključivo svjetsko tržište nafte. I kao krunski argument, tvrdnja zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Staša Košarac) da ovom inicijativom “SDS priprema haos tokom predizbornog perioda jer mu stranci osmišljavaju kampanju”.

Gotovo identičan pristup vidjeli smo i u izvještajima koji su se bavili pitanjem migranata u BiH, te aktiviranjem pitanja zašto nisu sankcionisani napadači na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima. Oštricu odgovornosti i za jedno i drugo pitanje novinari RTRS-a usmjeravaju na ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS).

MIGRANTSKA KRIZA: Izdvajamo, kada je riječ o tretiranju pitanja migrantske krize, da je komentar pripremio Siniša Mihailović, urednik informativnog programa RTRS-a, potpisan kao novinar. Jedini cilj onoga što je ponuđeno gledaocima jeste zastrašivanje i uznemiravanje javnosti, zasnovano na ranije izrečenim tvrdnjama predsjednika RS-a Milorada Dodika o blizu 200.000 migranata koji samo što nisu ušli u BiH, s ciljem izmjene demografske strukture naše države. Novinari javnog servisa sami sebi protivriječe. Na jednoj strani konstantnim plasiranjem tvrdnji o  planovima za “naseljavanje migranata u RS-u”, a na drugoj izjavama migranata koji upravo za Dnevnik govore da im je jedini cilj da napuste BiH i odu u neku od država Evropske unije (Dnevnik 2, 19. juni).

Ocjena: 1

 

BNTV: S druge strane RTRS-a

18. – 24. juni 2018.

ŽIVOTNE TEME: I dok RTRS nastavlja s praksom zazivanja kriza i “obojenih revolucija”, uredništvo Dnevnika BNTV-a i dalje fokus izvještavanja drži na  temama od egzistencijalne važnosti za građane.

Tako su s početkom žetve pšenice u Semberiji gledaoci upoznati s nastavkom prakse da se hljebno žito skine s njiva prije nego što se odredi otkupna cijena. Ratari su i ove godine upozorili da jedva pokrivaju troškove proizvodnje, dok otkupljivači niske cijene pravdaju krajnje apsurdnim argumentom – da je pšenice posijano previše.

PROBLEMI S MEDICINARIMA: Izdvajamo iz bloka ovih tema i izvještaj koji je u Dnevniku emitovanom 19. juna pripremio Goran Gajić o masovnim potpisivanjima otkaza ljekara i stomatologa u Tuzlanskom kantonu. Novinar je gledaocima predočio razloge za ovakvu odluku, kao i stav premijera TK-a.

Na ovaj izvještaj vezan je i onaj o sastanku predstavnika strukovnih sindikata doktora i medicinskih sestara / tehničara RS-a na kojem je još jednom ukazano na brojne probleme s kojima se radnici medicinske struke susreću u ovom bh. entitetu.

GDJE JE NESTALA PREMIJERKA? Od političkih tema, novinari su gledaoce izvještavali i o trodnevnom zasjedanju Narodne skupštine RS. Milan Kovač je gledaoce upoznao i s “potragom za premijerkom RS-a na početku skupštinskog zasjedanja”. Iako je dnevnim redom bilo najavljeno da će premijerka na početku sjednice odgovarati na pitanja narodnih poslanika, na sjednici se, bez obrazloženja, nije pojavila. A to je bio povod za negodovanje opozicije i neuvjerljivu odbranu njenog izostanka vladajuće većine.

PLATE I PENZIJE: Bez euforije, u Dnevniku 23. juna objavljena je vijest o najavi Vlade RS da poveća plate i penzije u RS-u. Kako je ovoj odluci prethodilo zaduženje RS-a na međunarodnom tržištu kapitala od 163 miliona eura, za očekivati je da će se ovom odlukom kroz prizmu ekonomista i opozicije novinari Dnevnika baviti u narednom periodu.

I DALJE UZ DRAGIČEVIĆE: U Dnevniku je i u nedjelji iza nas nastavljeno sa svakodnevnim izvještavanjem o protestnim okupljanjima u Banjaluci na kojima se traži istina o načinu smrti Davida Dragičevića. Protesti počinju u isto vrijeme kada i Dnevnik 2 pa se nakratko ova TV kuća direktno uključuje kako bi gledaocima donijela dio atmosfere i poruke koje šalje Davidov otac Davor Dragičević.

Izdvojeno

I u nedjelji iza nas smo paralelnim praćenjem utvrdili da sve ono što RTRS ili prešuti ili gledaocima prenese kao poluinformaciju, BNTV pojasni do kraja. Izdvajamo izvještaj o finansijskom kolapsu opštine Kozarska Dubica zbog nemogućnosti da plati potraživanja prema pravosnažnim sudskim presudama. U kojem je, uz ostalo, data mogućnost demantija licima koje je predsjednik RS-a optužio da su krivi za ovu situaciju, iako tužbe podignute protiv te opštine još nisu dobile sudski epilog.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Dok javni servis RS-a u svom centralnom Dnevniku nastavlja s praksom kršenja postulata profesionalnog i objektivnog izvještavanja, BNTV nastoji ostati usmjeren ka onim temama koje su dio svakodnevnog života građana.

About The Author