RTRS I BNTV: Petnaest miliona za ratne zločince

RTRS ignorira protivljenje ratnih veterana spornim milionima i gledatelje zasipa nacionalističkim narativima. BNTV o svemu uredno izvještava

RTRS I BNTV: Petnaest miliona za ratne zločince
Foto: Balkan Insight

RTRS: Satanizacija visokog predstavnika

20. – 26. juli 2020.

UVIJEK ISTA PRIČA: Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ciklično se nađe na udaru kritika i optužbi Milorada Dodika. U nedjelji iza nas je povod za to, moglo se razaznati, bio intervju koji je Inzko dao jednom austrijskom listu. Šta je rekao pa je izazvalo Dodikovu reakciju u kojoj uz ostalo spominje i „fašističku prošlost Austrije“, a visokog predstavnika optužuje da „platu zarađuje na satanizaciji Srba“, gledatelji nisu saznali.

EKONOMSKA DUBIOZA: U Dnevniku 2 emitovanom 23. jula, Izvještaj o posjeti Aleksandra Vučića Banjaluci trajao je 13 minuta. I koliko god su novinari s ushitom izvještavali o više nego izdašnoj finansijskoj pomoći Srbije „bratskom narodu u RS-u“, realnost je nešto drugo. A ona počiva na ekonomskoj dubiozi ovog bh. entiteta i neracionalnom trošenju javnog novca nauštrb građana i njihovih elementarnih potreba.

KO O ČEMU: Što se tiče Milorada Dodika, on je posjet predsjednika Srbije iskoristio da ponovo otvori temu o recipročnom načinu rješavanja statusa Kosova i Republike Srpske. A Vučić da nastavi s obećanjima o finansiranju infrastrukturnih radova u RS-u, ovaj put o izgradnji aerodroma u Trebinju, „najlepšem srpskom gradu“.

Reakcije koje su stigle iz političkih stranaka u Federaciji BiH na ove izjave Dodika i Vučića, entitetska predsjednica Željka Cvijanović protumačila je kao „dokaz ljubomore i mržnje prema Republici Srpskoj“.

Jer, kada Milorad Dodik kaže da je Trebinje srpski grad, to novinari RTRS-a ne propituju. A što se tiče Bošnjaka koji su u njemu živjeli do početka rata u BiH, njih je iz grada, tvrde novinari Dnevnika 2, nasilno, svojom odlukom, iselila SDA. „Krunski dokaz“ je navodna naredba SDA iz 1993. godine koja je u posjedu RTRS-a!?

MIKRO POMAK: Nataša Miljanović Zubac pripremila je izvještaj o sastanku predstavnika Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve povodom primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ovog puta gledatelji su čuli čak i izjavu crnogorskog premijera i to je jedini pomak u inače poslovično neprofesionalnom informisanju o pitanju koje je duboko podijelilo Crnu Goru. Kažemo, jedini pomak, pošto je Miljanović Zubac povodom istog iznijela niz vlastitih komentara o obespravljenosti Srba i SPC-a u Crnoj Gori.

KRVNA SLIKA NAPRIJED, ZLOČINI STOJ: Bezbroj puta smo postavili pitanje zbog čega se Ratko Mladić nalazi u pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu. Za koje mu se ratne zločine sudi? Jer kada se već izvještava o statusnoj konferenciji pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove i do tančina navodi kakvo je Mladićevo zdravstveno stanje, uključujući i krvnu sliku, za očekivati je da se navede i da je nepravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH.

Izdvojeno

Predsjednik Boračke organizacije i penzionisani general Vojske RS Milomir Savčić čeka početak suđenja pred Sudom BiH po optužnici koja ga tereti za ratne zločine. Ali ni njemu ni RTRS-u to ne smeta da komentariše dešavanja iz minulog rata i dijeli „moralne lekcije“ bošnjačkim političarima.

Ocjena: 1

BNTV: Indikativna priča o javnoj kuhinji

20. – 26. juli 2020.

SVE VIDLJIVIJE POSLJEDICE: Epidemija koronavirusa u BiH ne posustaje, broj zaraženih bilježi eksponencijalni rast i stoga uredništvo Dnevnika 2 nastavlja s politikom izvještavanja o toj temi u udarnim minutama Dnevnika.

Covid-19 ostavlja posljedice ne samo na zdravlje građana nego i na ekonomiju i sve vidljivije siromaštvo. Jedan od najboljih pokazatelja toga je i izvještaj o stanju u Banjalučkoj javnoj kuhinji „Obrok ljubavi“. Iz nje stižu upozoravajući podaci da je do izbijanja pandemije usluge javne kuhinje koristilo oko 100 građana, dok ih sada pomoć za jedan obrok dnevno traži između 500 i 600. Voditelj javne kuhinje naveo je da je među korisnicima sve veći broj mladih ljudi koji su ostali bez posla, te da je istovremeno i sve manje pomoći kako bi se korisnicima mogao osigurati pristojan obrok.

MILIONI ZA RATNE ZLOČINCE: Ali ako je suditi prema ponašanju političara u bh. entitetu Republika Srpska, njih ovakvi problemi ne dotiču. Jedino tako se može tumačiti činjenica da su lideri svih parlamentarnih stranaka u RS-u 21. jula stavili svoje potpise na izjavu koju je sačinila Asocijacija stvaralaca RS. Prema kojoj bi, kao vid kompenzacije, svim poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS, njene vlade i tadašnjeg predsjedništva trebalo biti uplaćeno blizu 15 miliona maraka. I vjerovatno bi traženi novac bio isplaćen iz entitetskog budžeta da glas nisu digli ratni veterani i zaprijetili masovnim protestima bude li Vlada RS realizovala zahtjeve „Stvaralaca RS-a“. Naknadne najave pojedinih stranačkih lidera da od date podrške odustaju samo su jedna u nizu neugodnih slika političke scene Republike Srpske. No najbizarniji dio te priče jeste Milorad Dodik, koji je kao lider SNSD-a stavio svoj potpis na sporazum pa tako glasao da se i njemu, kao poslaniku prvog saziva Narodne skupštine, isplati novac.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a nastavlja da ili ignoriše ili relativizira ekonomske posljedice koje je Covid-19 izazvao, na isti način na koji to radi i vlast u Republici Srpskoj. Otuda se pažnja javnosti nastoji držati što dalje od realnog života pa ju se zasipa praznim nacionalističkim temama. I ide se i korak dalje, što se najbolje posvjedočilo o danima ignorisanja nezadovoljstva javnosti, prevashodno demobilisanih boraca, u vezi sa sporazumom lidera srpskih stranaka i Asocijacije stvaralaca RS-a koji su kao naknadu za svoje ratno političko djelovanje tražili 15 miliona maraka.

Uređivačka politika Dnevnika BNTV-a ostaje fokusirana na svakodnevnicu koja se sastoji od rasta nezaposlenosti, sve težeg položaja pojedinih privrednih grana koje su na korak od gašenja i upozoravanja ekonomista da aktuelna vlast nema nikakvu strategiju kako da se s ekonomskom krizom nosi.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Tema Tijane Milinković koja se bavila pitanjem kako koronavirus uništava ekonomiju RS-a. Novinarka je sakupila podatke o broju otpuštenih radnika, ukazala na privredne sektore koje je pandemija najviše pogodila te prenijela upozorenja privrednika i ekonomista da se puno prelijevanje talasa svjetske ekonomske krize na BiH tek očekuje.

Minus sedmice

RTRS
Uporni pokušaji marginaliziranja ili negiranja ratnih zločina koje su nad nesrpskim stanovništvom počinili pripadnici vojske i policije RS-a i traženja ravnoteže u zločinu dio su narativa političara u RS-u. Posljednji primjer jeste reagovanje Milorada Dodika na izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u Kozarcu, u kojem je klanjana dženaza za bošnjačke civilne žrtve ubijene na Korićanskim stijenama. Istina je da zločini nad nesrpskim stanovništvom u Prijedoru nisu nijednom presudom kvalifikovani kao genocid. Ali zbog broja žrtava, načina na koji je civilno stanovništvo sistematski odvođeno u logore, ubijano, a njihova imovina uništavana, brojnih masovnih primarnih i sekundarnih grobnica, Bošnjaci smatraju da su u tome sabrani svi elementi genocida. A Dodikova tvrdnja, uz puno poštovanje srpskih žrtava, da je „na Kazanima počinjen genocid nad Srbima“, krajnje je neumjesna.
BNTV
Do zamora dug izvještaj o sporazumu SDS-a i PDP-a o tome da Draško Stanivuković bude kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Stanivukovićevo obraćanje javnosti školski je primjer populističkog govora pa je shodno tome i izvještaj mogao biti znatno kraći te time i primjereniji centralnoj informativnoj emisiji.