BHT1 I FTV: Kako izvještavati o nasilju u Stocu?

Vijest o napadu na mladiće u Stocu je na FTV-u emitovana na samom početku Dnevnika, a na BHT1 tek u 18. minuti

BHT1 I FTV: Kako izvještavati o nasilju u Stocu?

 

BHT1: Razaranje Gaze

  1. – 9. april 2024.

ORBAN U BANJOJ LUCI: Posjeta Viktora Orbana Banjoj Luci bila je dobar poligon za vlasti u RS-u da ponovo u prvi plan stave sukob s visokim predstavnikom, ovaj put kroz prizmu bliskih odnosa sa jednim od lidera iz Evropske unije. BHT1 prenosi atmosferu koja vlada u RS-u povodom Orbanovog boravka, reporter donosi i detalje dogovorenih projekata, što je bio dobar momenat za podsjetiti na sve dosadašnje slične i pompezno najavljene početke saradnji RS-a i političara koji podržavaju težnje vladajućih u tom entitetu, a koje nisu urodile nikakvim kvalitetnim ishodom. BHT1 ispravno, kao i FTV, pravi profil političkog djelovanja Viktora Orbana, njegovi stavovi su uglavnom oprečni onima za koje se zalažu ostali evropski lideri.

ULTIMATUMI IZ RS-a: Politička kriza se produbljuje novim intervencijama visokog predstavnika odnosno reakcijama iz RS-a na bonske ovlasti. BHT1 na nivou zadatka, donosi sve pojedinosti odluke iz OHR-a o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH. Milorad Dodik ponovo nastupa ultimativno, pokušavajući zaobići Schmidtove odluke. Najavljuje se usvajanje entitetskog izbornog zakona, HDZ je također protiv Schmidtovih nametanja, ali je puno suzdržaniji u kritikama, a BHT1 prati sve relevantne reakcije.

ŽRTVE U GAZI: Skoro pola godine je rata u Gazi, a BHT1 donosi rezime tragičnog nasilja. Sve su glasniji zahtjevi za istrage ubistava 196 humanitarnih radnika, a izraelska vlada priznala je pogreške i najavila disciplinske mjere. Palestinci se suočavaju sa sve većom nestašicom hrane, a u prilogu se našlo mjesta i za napore američke administracije kroz pisanje pisama posrednicima da izvrše pritisak na Hamas da pregovara o prekidu vatre. Agencijski izvještaji dobijaju obrise reportaža, posebno kad su ilustrovani potresnim svjedočenjima iz Gaze.

Ocjena: 6

 

FTV:  Protiv senzacionalizma

  1. – 9. april 2024.

NASILJE U PONOĆ: Nove slike nasilja u BiH. Brutalno premlaćivanje četvorice mladića u Stocu zauzima prve minute Dnevnika 2. U prilogu se prenosi atmosfera iz grada čiji su stanovnici uznemireni ovim nemilim događajem. Napadnuti nisu htjeli stati pred kamere dok se ne završi istraga. Na policiju se vrši pritisak da se istraga okonča, a istina sazna, napominje se u izvještaju. Prilog je ova dešavanja trebao postaviti u širu sliku, a ne govoriti o njima samo u kontekstu navijačkih incidenata.

PROFESIONALIZAM VS. SENZACIONALIZAM: Iz dana u dan su sve medijske kuće, pa tako i FTV, prenosile detalje potrage za nestalom djevojčicom Dankom Ilić. Ishod je stravičan: ubice su djevojčicu usmrtile vozeći službeni automobil u alkoholiziranom stanju, a potom zločin odlučili prikriti i njeno tijelo baciti na divlju deponiju. Ono što odvaja profesionalne medije poput FTV-a (i drugih svijetlih primjera) od onih drugih jest činjenica da se nisu povodili za senzacionalizmom, odnosno da je sve bilo podređeno istrazi, a ne željom da se dobije „klik više“. Lekcije iz slučaja male Danke trebale bi se dobro zapamtiti, podsjećati da postulati novinarstva nikad i nikako ne trebaju biti senzacionalizam. Ono što je trebalo u okviru sasvim profesionalnog priloga postaviti kao pitanje ili barem kao tezu jeste zašto informaciju o konačnom ishodu javnosti donosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić umjesto predstavnici nadležnih institucija.

NOVE BONSKE OVLASTI I NOVE OPSTRUKCIJE: Visoki predstavnik Christian Schmidt šokirao vladajuću koaliciju. Nove izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine: CIK će u istom sastavu biti do 2027. godine te na njegovo članstvo ne mogu uticati vladajući političari. Jedan od aktera političke scene, Dino Konaković, kako prenosi FTV, ovako komentira novi potez OHR-a: „Veži konja gdje ti aga kaže.“ Međutim, kako vidimo u prilogu, nadmudrivanje se nastavlja: ministar finansija Srđan Amidžić ispoštovao je odluku o privremenom finansiranju CIK-a, ali nedostaje veliki dio sredstava te je izdvojeni novac dovoljan samo za izbore u FBiH, ali ne i u RS-u. Nove izmjene izbornog zakona iznjedrile su poštene izbore i političku krizu, poentira reporterka na kraju priloga.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Kao i FTV, i BHT1 smješta napad na mladiće iz Stoca u prve minute Dnevnika 2, ali samo najavom. Prilog iz Stoca je uslijedio tek u 18. minuti! Nakon izvještaja o sastanku Denisa Bećirovića sa Jensom Stoltenbergom, zatim reportažnog zapisa sa NATO Konferencije strateških vojnih partnera, priloga o pozivu Dine Konakovića liderima bošnjačkih stranaka regiona na sastanak u Sarajevu i najave srpskog sabora… Neprikladno i neprofesionalno.

Peti april donio je i vrlo dostojanstvene priloge na FTV-u o kulturi sjećanja, o prvim žrtvama u Sarajevu 1992. U nastavku FTV donosi i informaciju o vlastitom poduhvatu – dokumentarcu Pucajte, ja i sada držim čas autorice Arijane Saračević Helać, koji govori o školovanju djece tokom 1425 dana opsade Sarajeva. I BHT1 pravi priloge o prisjećanjima na 5. april, o instalaciji „Staza sjećanja“ postavljenoj u Sarajevu, a koju čini 11.541 par cipela, o njenom simboliziranju i opomeni za buduće generacije.

Na KCUS-u danima nema lijekova za terapiju onkoloških pacijenata, i FTV donosi priču o tome, što pruža uvid u cijeli spektar problema s kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od karcinoma.

Plus sedmice

BHT1

Odlično pitanje za političare i zvaničnike – ilustrativan način da se provjeri koliko su uopšte upoznati sa realnim stanjem životnih izazova stanovnika BiH: Možete li nabrojati pet proizvoda za koje su snižene cijene? Zukan Helez kaže da su to maslac, deterdžent i ulje, te priznaje da mu se supruga više bavi nabavkom. Duška Jurišić kaže da su to pelene, mlijeko, jaja, brašno i sapun; Denis Zvizdić smatra da su to brašno, ulje, šećer i mlijeko, a s njim se slaže i Nenad Vuković, dok Igor Stojanović kaže da ne može nabrojati konkretno. A šta kažu građani na pitanje da li primijete da su cijene određenih proizvoda manje? Uglavnom je odgovor „ne“. Primjećuju se samo poskupljenja, i to svakodnevna.

FTV

Protokolarne informacije su svakako dio dnevnika, ali ako u posjetu BiH dolazi mađarski premijer Viktor Orban, te se prenese atmosfera sa sastanaka na najvišem državnom nivou, a protokolarno je odlučeno da nema izjava za medije, javnosti bi ipak trebalo kontekstualizirati njegov dolazak u našu zemlju, kakav značaj on ima na evropskoj sceni, kakve izjave je dosad imao i kakvu politiku provodi. I FTV to čini, donoseći nam profil političara koji je netipični lider jedne od zemalja EU te je u sukobu sa zvaničnim Bruxellesom zbog stalnog nazadovanja demokratskih procesa u Mađarskoj.

Minus sedmice

BHT1

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ambasador Srbije pri UN-u Nemanja Stevanović uputili su pismo UN-u u kojem navode da prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici ne predstavlja službeni stav BiH. Umjesto toga, okarakterizirano je to kao samostalan potez ambasadora Zlatka Lagumdžije, te se navodi kako bi usvajanje rezolucije vodilo ka rasplamsavanju tenzija. Kad prilog postavite u ovakav kontekst i govorite o međunacionalnom pomirenju i povjerenju, a ne akcentirate da stranka iz koje dolazi Cvijanović negira genocid i ne poštuje presude međunarodnih sudova, onda prilog nema smisla, posebno kad za sugovornike pozovete analitičare koji također nemaju baš određen stav prema genocidu.

FTV

U kasarni „Stanislav Baja Kraljević” u Rodoču održana je svečanost povodom obilježavanja 32-godišnjice osnivanja HVO-a i 19-godišnjice osnivanja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH. Uz prisustvo brojnih zvanica i visokih vojnih dužnosnika, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić istaknuo je važnost HVO-a, naglasivši da su se Hrvati 1992. godine među prvima organizirali i suprotstavili Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Zarad istine i kulture sjećanja, ovaj prilog trebao je sadržavati i detalje o tome kakvu neslavnu prošlost baštini HVO, odnosno za kakve zločine su optuženi neki od glavnih vojnih i političkih aktera takozvane Herceg-Bosne u ratno vrijeme.

About The Author