Historijska odluka: Kazna za Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Irski regulator je otvorio više od 20 velikih istraga o američkim tehnološkim kompanijama

Historijska odluka: Kazna za Twitter zbog izlaganja privatnih podataka

Irski regulator objavio je da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog greške koja je izložila privatne ‘tweetove”, što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sistemu Evropske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR) irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Evropskoj uniji, jer sjedišta za Evropu imaju u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sistemu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što konsultira druge nacionalne regulatore u Evropskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na “bug” iz 2019. godine u aplikaciji za android jer je ta greška izložila javnosti neke objave korisnika.

U obrazloženju rešenja o novčanoj kazni, navodi se da Twitter nije blagovremeno obavijestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije iznio adekvatne argumente za to kašnjenje.

Također se daje mišljenje da je ova kazna proporcionalna mjera koja ima „upozoravajući, odvraćajući karakter“ kao mjera suzbijanja takve prakse.

Iz Twittera su saopćili da je incident kasno prijavljen kao „nepredviđena posljedica zapošljavanja osoblja u periodu od Božića 2018. godine do Nove godine“, i da su izvršene promjene da bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

– Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika – navodi se u saopćenju Twitter.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim kompanijama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do četiri posto globalnog godišnjeg prihoda kompanije ili 20 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera/Reuters

About The Author