RTRS I BNTV: Ko je uz narod, a ko protiv njega?

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Analiza Danine Milaković o sve učestalijim i glasnijim protestima građana u RS-u. Novinarka je podsjetila na sve razloge zbog kojih su svoj glas posebno dizali građani Banjaluke. Komentare o “buđenju javnosti” potražila je i od sociologa, te predstavnika opozicije, ali i lidera jedne od vladajućih stranaka u RS-u (DNS-a) Marka Pavića.

Minus nedjelje

RTRS

Evidentno je da su predstavnici vlasti u RS-u vidno uznemireni sve otvorenijim buntom građana koji ne mogu da kontrolišu. Stoga je novinarima Dnevnika javnog servisa RS-a povjeren zadatak da odgovornost za proteste svali na opoziciju u RS-u. Tako smo imali priliku čuti da “iako nepotvrđena“, postoje saznanja da je proteste i blokade saobraćajnica organizovao ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović. Ova teza potom je razvijena, a iza nje je stao zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac. Bez ijednog validnog dokaza. I bez komentara Šarovića na optužbe koje mu se stavljaju na teret.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Ko je uz narod, a ko protiv njega?

BNTV je uz prosvjednike, te korektno, dosljedno i profesionalno prati sva aktuelna okupljanja. Sasvim suprotno, RTRS-u je u svemu važno samo da odbrani poziciju vlasti

RTRS: Migrantski džihad

11. – 17. juni 2018.

DODIKOVA IZJAVA: Migranti koji, iako ne u velikom broju, i dalje ilegalno ulaze u BiH, bili su jedna od ključnih tema u dnevnicima u nedjelji iza nas. U načinu tretiranja ovog pitanja akcent je stavljen na, kako je navedeno, “činjenicu da institucije BiH zatvaraju oči pred ovim problemom“, a potvrda takvih stavova temeljila se na izjavama predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Uz to, za sagovornike novinari koriste političke analitičare iz Beograda, koji, poput Srđe Todorovića, tvrde da je na sceni  “migrantski džihad“, ili pak “migrantski cunami“. I kao da to nije dovoljno, ponovo se uz pomoć analitičara iz Srbije razvija tvrdnja da je među migrantima veliki broj bivših pripadnika ISIL-a i da BiH može lako postati meta terorističkih napada.

No istovremeno gledaoci su vidjeli i prilog iz Velike Kladuše o migrantima koji su smješteni u tom gradu i kojima pomoć pružaju samo lokalna zajednica i volonteri. Novinar je za sugovornike imao uglavnom ljude koji su iz Avganistana krenuli put Evropske unije s cijelim porodicama, među kojima je mnogo maloljetne djece, ali i bolesnika. Koji liče na sve, ali najmanje na teroriste spremne da djeluju u BiH. I koji jasno ističu da im je naša zemlja samo prolazna stanica (Dnevnik 2, 12. juni).

NAJBOLJI ANALITIČAR: Dovoljno je da se predsjednik RS-a Milorad Dodik bilo gdje pojavi i obrati novinarima pa da sve što je kazao u Dnevniku i vidimo. Tako je 11. juna entitetski predsjednik komentarisao probleme u vezi s migrantima, potom stanje ekonomije u RS-u uz obećanje o povećanju plata u javnom, ali i realnom sektoru (?), pa sve do infrastrukturnih radova u Doboju.

Gotovo identičan primjer bilježimo i u Dnevniku 13. juna. Ovaj put, Milorad Dodik komentirao je blokade saobraćaja u RS-u, tačnije Banjaluci, nastale zbog visokih cijena goriva. U istom Dnevniku 2 bio je i centralna figura izvještaja o dolasku u BiH 40 britanskih vojnika koji će djelovati u sastavu EUFOR-a, za koje je ustvrdio da “nema sumnje da su u pitanju kamuflirani obavještajci”.

U Dnevniku 14. juna, predsjednik RS-a pojavio se u četiri izvještaja.

BLOKADA SAOBRAĆAJNICA: Nakon dvodnevnog upadljivog relativiziranja blokade saobraćajnica u više gradova RS-a, na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cijena goriva, uredništvo Dnevnika 2 odlučilo je da se pozabavi ovom temom. Osim ankete provedene među građanima koji su ili bili učesnici blokade ili su se u njoj našli, a koji su protest smatrali opravdanim, sve ostalo što je gledaocima bilo ponuđeno imalo je za cilj svu odgovornost skinuti s vlasti. Naime, potencirane su izjave predsjednika i premijerke RS-a te ministra trgovine koji tvrde da vlast ni na koji način ne može utjecati na cijene nafte i naftnih derivata. Da gorivo od početka ove godine nije poskupjelo zbog povećanja akciza, već isključivo zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

No, krajnje ciničnim smatramo isticanje da je gorivo u RS-u najjeftinije u regionu i Evropi. O visini primanja građana nije bilo ni riječi.

NAPADI NA OPOZICIJU: Upadljivo ignorisanje aktivnosti i stavova predstavnika opozicije u RS-u, te predstavnika stranaka okupljenih u Savez za promjene koji su dio vlasti na državnom nivou, obilježilo je prošlonedjeljne dnevnike.

Tako su gledaoci bili suočeni s brojnim komentarima  izjava ili ponašanja člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra u Vijeću ministara Mirka Šarovića, a da nisu imali priliku čuti šta su to oni, kada i gdje izjavili.

KO JE UBIO DAVIDA DRAGIČEVIĆA? Iako protesti u Banjaluci na kojima se traži istina o smrti Davida Dragičevića traju više od 80 dana, u dnevnicima nisu spomenuti nijednom riječju. Umjesto toga, gledaoci su imali priliku čuti samo komentare predsjednika RS-a i lidera DNS-a u vezi s izvještajem kojeg je sačinio Anketni odbor Narodne skupštine RS, čiji je zadatak bio da prikupi dostupne informacije koje se tiču istrage ovog slučaja. Kako je u izvještaju, podsjećamo, navedeno da postoji sumnja da je David ubijen, Milorad Dodik saopštio je da parlamentarna većina u Narodnoj skupštini ovaj izvještaj neće prihvatiti. Dodik je uz to iznio i niz loših i uvredljivih kvalifikacija na račun članova odbora iz reda opozicionih stranaka, no novinari Dnevnika 2 nisu se potrudili da dobiju njihove odgovore.

Izdvojeno

Nakon izvještaja u kojima se pozivalo na neimenovane izvore Večernjih novosti koji tvrde da britanski vojnici koji stižu kao pojačanje snaga EUFOR-a u BiH imaju cilj da “vrše obavještajni rad, uklanjaju pojedince i utječu na rezultate na oktobarskim opštim izborima”, uslijedio je i komentar na društvenim mrežama ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona.

Konstatacija ambasadora da “više ne mora djeci da pred spavanje izmišlja priče za laku noć, već im umjesto toga pročita bajke sa vijesti RTRS-a” naišla je na oštre osude unutar ove medijske kuće. Fergusona su optužili da je prekršio sve uzuse ponašanja jednog ambasadora, te da je to “dokaz da britanske diplomate ne žele disciplinovati samo političare već i medije”.

Ocjena: 1

 

BNTV: Širi uvid u proteste

11. – 17. juni 2018.

ULIČNA NEZADOVOLJSTVA: Protesti građana i blokade saobraćajnica u više gradova RS-a zbog visokih cijena goriva jedna su od ključnih tema o kojima su izvještavali novinari Dnevnika.

NOVINAR DEMANTIRAO DODIKA: Osim anketa u kojima su građani u više gradova u RS-u izražavali nezadovoljstvo zbog visokih cijena nafte i naftnih derivata i lančanog utjecaja na rast cijena roba i usluga, gledaocima je ponuđen širi uvid u ovu problematiku. Iz izvještaja koji su se bavili ovim pitanjem izdvajamo analizu koju je pripremio Miloš Šarenac. Novinar je nizom zvaničnih pokazatelja koliko se vlast ugradi u litru benzina ili dizela demantovao tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da “država ne utiče na cijene goriva”.

PRIVREDNI KRIMINAL: Pozivajući se na zvanične podatke MUP-a RS, Mirjana Minić propitivala je šta su razlozi enormnog nesrazmjera u broju podnesenih krivičnih prijava za privredni kriminal i onih koji dožive sudski epilog, odnosno odgovorni budu sankcionisani.

Nevena Dević gledaoce je upoznala s uznemirujućim podatkom Fonda za dječiju zaštitu RS-a prema kojem u ovom bh. entitetu čak 25.000 djece živi u siromaštvu, jer njihovi roditelji imaju prihode ispod 454 KM mjesečno. Osim predstavnika Fonda, za sugovornike je imala i roditelje koji imaju četvoro ili više djece. I kojima se isplaćuju minimalni dječiji dodaci, a koji su pak uvjetovani i visinom prihoda članova domaćinstva.

Izdvojeno

Uredništvo Dnevnika 2 ostalo je odlučno u svakodnevnom informisanju o protestima u Banjaluci na kojima se traži istina o smrti Davida Dragičevića. Kako protestna okupljanja počinju u 19.30 sati, kada počinje i Dnevnik 2, s Trga Krajine slijede direktna uključenja i obraćanje oca pokojnog Davida, Davora Dragičevića.

Ocjena: 9

 

Komparativna analiza

Ponuđenim sadržajima i načinom njihovog prezentiranja, uredništvo Dnevnika BNTV-a očitalo je još jednu lekciju o profesionalnom izvještavanju svojim kolegama i kolegicama na RTRS-u. I ponovilo se ono na što smo i u ranijim izvještajima navodili: da sve što RTRS prešuti, gledaoci mogu vidjeti u dnevnicima BNTV-a.

About The Author