Pokret ‘Black Lives Matter’ nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Nagrada za mir pokretu Black Lives Matter poslala bi snažnu poruku da se mir temelji na jednakosti, solidarnosti i ljudskim pravima

Pokret ‘Black Lives Matter’ nominiran za Nobelovu nagradu za mir
PBS.org/REUTERS/Erin Scott

Pokret ‘Black Lives Matter’ nominiran je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godine zbog načina na koji se toj pokret doprinio sistemskim promjenama u svijetu.

U svom nominacijskom katu, norveški zastupnik Petter Eide rekao je da je pokret prisilio zemlje izvan Sjedinjenih Američkih Država da se u svojim društvima uhvate u koštac s rasizmom.

– Smatram da je jedan od ključnih izazova koji smo vidjeli u Americi, ali i u Evropi i Aziji, sve veći sukob temeljen na nejednakosti, a Black Lives Matter postao je vrlo važan svjetski pokret za borbu protiv rasne nepravde – ocijenio je Eide.

Eide, koji je prethodno nominirao aktiviste za ljudska prava iz Rusije i Kine za nagradu, rekao je da je pokret Black Lives Matter bio širok pokret ujedinivši ne samo Afroamerikance nego i sve druge ljude.

Pokret Black Lives Matter 2013. godine osnovali su Alicia Garza, Patrisse Cullors i Opal Tometi kao odgovor na oslobađajuću presudu čovjeku koji je pucao u Trayvona Martina u SAD-u.

Široko je priznanje stekao 2014. godine nakon protesta zbog smrti Michaela Browna i Erica Garnera, a bio je izvor niza globalnih protesta 2020. godine nakon smrti Georgea Floyda i Breonne Taylor.

Eide kaže da ne želi da se na njegovu nominaciju za Black Lives Matter gleda kao na komentar domaće američke politike te je odbacio kritike desničarskih glasova da je ta grupa stajala iza nasilja u američkim gradovima.

U njegovoj pisanoj nominaciji zaključuje se da bi se dodjelom Nagrade za mir pokretu Black Lives Matter, kao najjačoj globalnoj sili protiv rasne nepravde, poslala snažna poruka da se mir temelji na jednakosti, solidarnosti i ljudskim pravima te da sve države moraju poštivati ​​ta osnovna načela.

Rok za ovogodišnju prijavu za Nobelovu nagradu je 1. februara, a do kraja marta Odbor priprema uži izbor. Pobjednik se bira u oktobru, a dodjela je zakazana za 10. decembra. Bilo je više od 300 nominacija za prošlogodišnju nagradu, koju je na kraju odnio Svjetski program hrane (WFP).

Odbor je dodijelio WFP-u to priznanje jer je želio skrenuti pažnju na milione ljudi koji pate ili se suočavaju s prijetnjom gladi, ali možda je najznačajnija nominacija prošle godine bila za bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: The Guardian

About The Author