Dobitnici Nobela za mir: Sloboda medija pod prijetnjom, vlade investiraju u laži

Norveški Nobelov komitet odabrao je dvoje novinara za njihovu odvojenu borbu za slobodu izražavanja u zemljama gdje su se novinari suočavali sa stalnim napadima

Dobitnici Nobela za mir: Sloboda medija pod prijetnjom, vlade investiraju u laži
Foto: bbc.com

Svjetski mediji, suočeni sa prijetnjama slobodi medija, treba da udruže snage i da se “bore za činjenice”, a ne da se takmiče jedni protiv drugih, rekla je Maria Resa, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uoči uručenja nagrade u glavnom gradu Norveške, Oslu.

Na konferenciji za novinare u Oslu zajedno s drugim dobitnikom Dmitrijem Muratovim iz Rusije, Resa, koja je Filipinka, rekla je da je “era takmičenja za vijesti mrtva”.

– Mislim da je sada vrijeme kada smo na istoj strani i borimo se za činjenice i bit će nam potrebno da nađemo nove načine saradnje, ne samo svako od nas u svojoj zemlji nego također globalno – dodala je.

Od kada je u oktobru objavljeno da su dobili ovu prestižnu nagradu sloboda medija se nije popravila ni na Filipinima ni u Rusiji, rekli su Resa i Muratov.

– Za sada je sloboda medija pod prijetnjom. Mnogo je bilo potrebno da budem ovdje i odgovaram na vaša pitanja – rekla je Resa i dodala da je morala da dobije odobrenje od četiri suda da putuje, zbog krivičnih tužbi s kojima je suočena u zemlji.

Resa je prva osoba sa Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Ona je prošle godine proglašena krivom za klevetu i osuđena na zatvor, u odluci koja je smatra velikim udarcem globalnoj slobodi medija. Trenutno je uvjetnoj slobodi uz kauciju, ali je čeka sedam aktivnih pravnih postupaka.

Muratov je rekao da vlade investiraju u laži, a ne u novinarstvo i dodao da je “potpuno svjestan da je ova nagrada za cjelokupnu novinarsku zajednicu”.

Norveški Nobelov komitet odabrao je dvoje novinara za njihovu odvojenu borbu za slobodu izražavanja u zemljama gdje su se novinari suočavali sa stalnim napadima, uznemiravanjima i čak ubistvima.

Resa, 58, je 2012. godine bila suosnivač portala Rapper, koji je kritički izvještavao o potezima vlasti. Sedam krivičnih prijava protiv nje su vezane za pravna pitanja oko njene novinske agencije uključujući i navode da je prekršila ustavnu zabranu medijskim agencijama da primaju strana sredstva.

Muratov, 59, bio je jedan od osnivača nezavisnog ruskog lista Novaja Gazeta 1993. godine. On je rekao da vidi tu nagradu kao nagradu za novinare i saradnike tog lista koji su ubijeni, uključujući Anu Politkovsku, koja je izvještavala o sukobu u Čečeniji.

Predsjedavajuća Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen rekla je danas da je nagrada dodJeljena da ukaže na značaj informacija u današnjem društvu.

– Zdravo društvo i demokratija zavisni su od pouzdanih informacija tako da javnost i političari mogu da zasnivaju svoje odluke i rasprave na informacijama oslonjenim na činjenicama – rekla je Reis Andersen.

Ona je ukazala da ima toliko informacija danas u društvu koje su nepouzdane, dezinformacije, propaganda i lažne vijesti.

Na pitanje šta nagrada znači za nju Resa je usporedila sa svjetlošću koja štiti na mnogo načina.

Rekla je da je to svjetlo koje pokazuje koliko je mnogo teže za novinare da rade svoj posao, i jedino oružje i odbrana koje novinari mogu da imaju u takvom okruženju je da upere svjetlo i da nastave da rade svoj posao.

Nagrada, vrijedna 10 miliona kruna (1,1 miliona dolara), medalje i diplome će zvanično biti uručeni dobitnicima u Oslu.

Izvor: N1

About The Author