Ruska Duma usvojila Zakon o odmazdi prema stranim medijima

Koautor zakona Sergej Boyarsky kaže da se tim zakonom stvara instrument za simetrične mjere odgovora u slučaju zabrane emitiranja sadržaja ruskih medija u inostranstvu

Ruska Duma usvojila Zakon o odmazdi prema stranim medijima
Foto: 4Liberty.eu

Glavni ruski tužilac bit će ovlašten zatvoriti medije iz zemalja koje zabranjuju ili ograničavaju objavu ruskih novinskih organizacija prema novom zakonu koji je u četvrtak usvojio Donji dom ruskog parlamenta.

Prijedlog zakona – nakon zabrane nekih zapadnih vlada ruskih medija koje smatraju glasnicima predsjednika Vladimira Putina i navijačima njegovog rata u Ukrajini – stvara pravnu osnovu Moskvi da uzvrati medijima bilo koje zemlje koja ograničava aktivnost ruskih novinara.

Prema tom zakonu, takvi mediji će izgubiti akreditaciju i bit će im zabranjeno djelovati u Rusiji ili tamo distribuirati sadržaj. Ove mjere bi se ukinule tek kada određena zemlja omogući ruskim medijima rad bez ograničenja.

– Ovaj zakon je vrlo važan. Stvaramo instrument za simetrične mjere odgovora u slučaju zabrane emitiranja sadržaja naših medija u inostranstvu – rekao je zastupnik Sergej Boyarsky, koautor zakona.

Taj potez Donjeg doma državne Dume, uslijedio je nakon prijetnji Rusije da će američkim novinskim organizacijama oduzeti akreditaciju u znak odmazde zbog navodnog uznemiravanja ruskih novinara u Sjedinjenim Američkim Državama i povlačenja dozvola za emitiranje ruskih kanala tamo.

Zakon – koji mora usvojiti i Gornji dom i potpisati predsjednik Putin – daje glavnom tužiocu pravo suspendirati akreditaciju ili dozvolu za emitiranje stranih medija optuženih za širenje “netačnih informacija” o ruskim oružanim snagama.

Tužilac će također moći blokirati web stranice za “ponovljeno širenje lažnih informacija”, s tim da će blokade odmah provoditi internetski pružatelji usluga.

Izvor: Reuters

About The Author