Konaković se konačno ukazao na Hayatu, Dodik skoro pa nestao s RTV HB-a

Dok Hayat TV brine o kvalitetu dnevnika pa su u program pustili i Elemedina Konakovića, RTV HB vodi računa o interesima Dragana Čovića pa su vješto sakrili sve oko Milorada Dodika

Konaković se konačno ukazao na Hayatu, Dodik skoro pa nestao s RTV HB-a
Foto FENA/Amer Kajmović

HAYAT TV: Parada istomišljenika

  1. juni – 5. juli 2023.

ANALITIČARI I AKADEMICI: Čini se kako iskusniji novinari Hayata već uživaju na godišnjim odmorima, budući da je ove sedmice nedostajalo analitičkih priloga. Umjesto njih smo tako imali priloge s analitičarima, a nije da nije bilo materijala za analiziranje. Bilo da je riječ o ustavnom sudu, sankcijama protiv destruktivnih političara, funkcionisanju vlasti ili nekoj drugoj temi, Hayatov stalni roster analitičara i eksperata je ove sedmice bio obogaćen i akademicima BANU-a. Ovako intenzivirano serviranje maltene identičnih mišljenja, ne ulazeći u njihov sadržaj i kvalitet, ne samo da je učinilo dnevnike dosadnim nego je vjerovatno i teme na koje se htjelo privući pažnju učinilo napornima za gledatelje.

IZMJENE ZAKONA O PDV-u: Da sedmica ne prođe bez dobrog i analitičnog priloga, Hayat se pobrinuo u srijedu (5. juli) petominutnim uratkom o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Ovaj prilog nije samo izvijestio o odgađanju stavljanja izmjena zakona na dnevni red Vijeća ministara, nego se posvetio i njegovim implikacijama na poslodavce i poslovnu zajednicu u cjelini, te i onima koji se nisu susretali s plaćanjem po izdanoj fakturi pružio dosta informacija o problemima koje trenutni način naplate stvara privrednicima.

KONAČNO, I DINO: U posljednjih nekoliko sedmica Hayat je odustao od koncepta ignorisanja predstavnika novih vlasti i sve više prostora u dnevnicima počeli su dobivati zvaničnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde (NiP). No, među ministrima i parlamentarcima nove vladajuće koalicije koji su se pojavljivali u Vijestima u 7 u ovih šezdesetak emisija otkako pratimo centralne informativne emisije Hayata, dosad nije bilo predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića. Konačno se i to desilo u petak (30. juni), tako da smo po prvi put imali i ukazanje novog ministra vanjskih poslova BiH u Hayatovom dnevniku. Aleluja.

Ocjena: 5

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Gdje je nestao Denis Bećirović?

  1. juni – 5. juli 2023.

ČOVIĆ I MURPHY: U Dnevniku od utorka (4. juli) RTV HB je izvijestio o tome kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ugostio ambasadora SAD-a Michaela Murphyja u Mostaru, pri čemu su obavili konstruktivan razgovor o trenutnoj političkoj situaciji i naporima za postizanje širokog i održivog napretka. Bilo bi lijepo da je na jednak način RTV HB izvijestio kada je prošle sedmice isti taj ambasador istog tog Dragana Čovića žestoko kritikovao zbog „blokiranja puta ka europskim integracijama i energetskoj nezavisnosti BiH“, a što gledatelji nisu imali priliku saznati.

POSJETA DENISA BEĆIROVIĆA UJEDINJENOM KRALJEVSTVU: Kad su u pitanju Hayat i RTV HB, uvijek bude zanimljivo primijetiti o čemu ove televizije ne izvještavaju. Tako je vijest da je član državnog predsjedništva Denis Bećirović boravio u zvaničnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se susreo sa premijerom ove svjetske diplomatske sile Rishijem Sunakom, u potpunosti prošla ispod radara uredništvu RTV HB-a. S obzirom na to da je Bećirović zvaničnik stranke iz koalicije kojoj je RTV HB naklonjen, bilo bi zanimljivo nagađati zbog čega je ovaj sastanak na visokom nivou ignorisan u njegovom informativnom programu. No, kao ozbiljan medij nesklon nagađanjima, suzdržat ćemo se od toga.

RTV HB NA BRANIKU MILORADA DODIKA: Jako je zanimljivo pratiti koliko se RTV HB trudi izbjeći negativno kvalificiranje predsjednika RS-a Milorada Dodika, što je ove sedmice graničilo sa grotesknim. Konvergencija ciljeva Dodikove politike i HDZ-a po pitanju Ustavnog suda BiH podrazumijeva svojevrsni pakt o medijskom nenapadanju, koji je svoj vrhunac imao u Dnevniku RTV HB-a od subote (1. juli). Udarna vijest o korištenju Bonskih ovlasti kojima je Christian Schmidt poništio nedavne odluke Narodne skupštine RS dobila je svega šezdeset sekundi, te je u njoj „visoki predstavnik poručio kako su politički predstavnici pokušali ugroziti vladavinu prava i na taj način stvoriti pravni kaos“. Na koje je političke predstavnike visoki predstavnik tačno mislio, jedva se saznalo i iz kratkog isječka njegovog obraćanja medijima.

Ocjena: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA

Vrijedi iz sedmice u sedmicu ponavljati kako Hayat TV i RTV HB imaju reputaciju televizija koje su, da tako kažemo, naklonjene politikama koje utjelovljuju SDA, odnosno HDZ, respektivno. Zbog toga je dragocjeno iskustvo pratiti zaokrete u izvještavanju ove dvije televizije u funkciji promjene političke klime usljed izazova sa kojima se nova vladajuća koalicija u državi i entitetu FBiH susreću.

Pogledamo li analize sa početka praćenja centralnih informativnih emisija ovih dviju televizijskih kuća, vidjet ćemo koliko je RTV HB euforično izvještavao o reformskom zamahu nove koalicije, dok se Hayat trudio da je ignoriše u svom programu i konstantno naglašava rezultate prethodne vlasti. Kako su se iz sedmice u sedmicu počele javljati očite poteškoće u funkcionisanju koalicije HDZ – SNSD – Trojka, tako se počeo mijenjati i ton i sadržaj izvještavanja Hayata i RTV HB-a.

Dok su poteškoće u koaliciji prema kojoj Hayat od početka ima negativan stav pomogle „otvaranju“ Vijesti u 7, RTV HB je upao u problem reality checka gdje se u svega dvije ili tri sedmice pozitivan ton pretvorio u ton podozrive kritike. Zanimljiv je pristup koji je odabrao Hayat, gdje umjesto očekivanog likovanja nad problemima vladajuće koalicije sve više pažnje i prostora daju njenim liderima i zvaničnicima, tako da se stvara dojam (brižno forsirane) potpune korektnosti. S druge strane, RTV HB upada u zamku stvaranja dodatnog pritiska na koaliciju koja je već pod pritiskom sa svih strana i kojoj nimalo ne koristi dodatni teret medija pod očitom kontrolom jedne od involviranih stranaka.

Sve ovo se reflektuje i na ocjene koje dodjeljujemo Hayatu i RTV HB-u, koje su u početku bile ujednačeno prosječne do ispodprosječne. U zadnje vrijeme Hayatu okolnosti očito idu naruku, što se odražava i na njihove vijesti, dok problemi koalicije koju podržava RTV HB pogađaju ovaj medij, zadaju sve težu zadaću njegovom uredništvu, zbog čega im vijesti imaju sve češće propagandističke elemente koji izlaze van okvira prihvatljivog novinarstva.

Plus sedmice

HAYAT TV

Hayatovi dnevnici su i ove sedmice bili poprilično učmali i primjećuje se odsustvo nekih iskusnih novinara koji po pravilu rade dobre priloge. Kao plus bi se mogla izdvojiti minutaža koja je posvećena vijestima iz svijeta, a bez koje ne bi smjelo biti ozbiljnog dnevnika. Odabir, sažimanje i prezentacija stranih vijesti su dosta potcijenjeni, a nimalo lak posao u produkciji informativnih emisija, a Hayat je to ove sedmice uradio jako dobro.

RTV HB

Razlog zbog čega RTV HB ne može dobiti ocjenu „1“ čak ni kad obrađujući teme dnevne politike teško krši principe medijske etičnosti jesu uvijek dobri prilozi koji se ne tiču politike. I ove smo sedmice imali odlične priloge o turističkoj sezoni, o gužvama uzrokovanim godišnjim odmorima, o berbi lubenica u Čapljini, slabom prinosu ječma, o zapošljavanju i strukturi zaposlenih, kosidbi na Kupresu, izgradnji obilaznice iznad Gruda, šetnici na Fortici, danima srednjovjekovlja u Jajcu, te naročito prilog o radu javnih kuhinja u svjetlu ukidanja PDV-a na doniranu hranu. Sve ovo nisu prilozi za „popunjavanje dnevnika“, nego jesu prave vijesti koje ljude stvarno zanimaju i koje im pružaju više saznanja od dnevnopolitičkih prepucavanja, te zbog kojih mediji postoje u svojoj suštini.

Minus sedmice

HAYAT TV

Ove sedmice je Hayat isturio vrijedne kandidature za dva minusa između kojih se bilo teško odlučiti pa ih u svrhu edukacije javnosti nije zgoreg obraditi obje. Prva se odnosi na dnevnik od četvrtka (29. juni) i prilog o udarima na Bosnu i Hercegovinu u kojem je jedan od sagovornika svoje tvrdnje bazirao na tome da mu je o udarima na BiH „pisano iz Njemačke“, bez navođenja adrese i sadržaja pisma. Toliku ležernost u pristupu ozbiljan medij ne bi smio sebi dopustiti, ko god da mu je sagovornik i o kojoj god temi da je riječ.

Drugi minus se odnosi na kadrove iz priloga sa dženaze preminulog pjevača Seje Pitića a koji su prikazivali spuštanje pokojnika u mjesto počivanja. Ovakvi kadrovi su nekako ušli u informativni program kao prihvatljivi, budući da je ove sedmice slične imala i televizija N1 sa dženaze sportiste Vahidina Musemića, ali vrijedilo bi razmisliti da li je tu pređena granica dobrog ukusa i poštovanja privatnosti, te da li pravilo nepovredivosti doma vrijedi i za čovjekovo posljednje ovozemaljsko prebivalište.

RTV HB

Usluga medijske apologetike Milorada Dodika u dnevnicima RTV HB-a ove sedmice je bila toliko kreativna i zabavna da bi mogla ići i u rubriku „plus sedmice“ kada bismo ocjenjivali odnose sa javnošću umjesto izvještavanja. Od spomenutog izbjegavanja da se imenuje osoba ili politika koju je sankcionirao visoki predstavnik, preko upotrebe izraza kao što je „trend političke krize“ za jasno protuustavno djelovanje, pa sve do „nervoze u međunarodnoj zajednici“ kao razloga za Dodikovu eventualnu smjenu bez razmatranja uzroka te navodne nervoze i učestalog angažovanja sagovornika sa RTRS-a… Jasno je da političku osovinu Dodik – Čović mora pratiti i slična medijska osovina, ali ako je to baš ono što su gledatelji RTV HB-a zamišljali kao svoj medijski servis onda niko ne bi trebao imati niti pravo niti potrebu da im bilo šta prigovara.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author