Rusija odbija da otvori istragu slučaja samospaljivanja novinarke

Ruski istražitelji odlučili su da ne pokreću krivični postupak u slučaju samospaljivanja novinarke koja je umrla početkom oktobra nakon što se zapalila zbog istrage vlasti, kaže advokat porodice, dodajući da je Istražni komitet odbio pokrenuti istragu o mogućem poticanju na samoubistvo, što zahtijevaju njene kolege, rođaci i aktivisti za prava. Advokat Aleksander Karavajev izjavio je […]

Rusija odbija da otvori istragu slučaja samospaljivanja novinarke

Ruski istražitelji odlučili su da ne pokreću krivični postupak u slučaju samospaljivanja novinarke koja je umrla početkom oktobra nakon što se zapalila zbog istrage vlasti, kaže advokat porodice, dodajući da je Istražni komitet odbio pokrenuti istragu o mogućem poticanju na samoubistvo, što zahtijevaju njene kolege, rođaci i aktivisti za prava.

Advokat Aleksander Karavajev izjavio je da su istražitelji rekli da nema dokaza da je Irina Slavina bila primorana na samoubistvo i da je “najvjerovatnije imala mentalne probleme”.

Prije nego što se 2. oktobra zapalila ispred policijskog ureda u gradu Nižnji Novgorod, Slavina je na Facebooku napisala: “Krivite Rusku Federaciju za moju smrt.”

Dan ranije, napisala je na Facebooku da je grupa policajaca pretražila njen stan, pokušavajući pronaći dokaze koji je povezuju s opozicijskom grupom Otvorena Rusija i da su joj tada oduzeli računare i mobilne telefone.

Karavajev je rekao Kommersantu da se odluka o nepokretanju istrage o Slavininom samospaljivanju mora poništiti. Porodica Irine Slavine insistira da slučaj bude pod direktnom kontrolom šefa Istražnog odbora Aleksandra Bastrijkina, rekao je advokat.

Sindikat ruskih novinara izdao je izjavu u kojoj se traži da “svi pojedinci odgovorni za Slavininu smrt, naime oni koji su pokrenuli istrage, potpisivali naredbe, donosili odluke, provodili ponižavajuću istragu, moraju odgovarati svi oni koji su joj život pretvorili u pakao”.

Komisija za slobodu govora i zaštitu novinara i Komisija za građanska prava pri predsjedničkom vijeću za ljudska prava pozvale su Istražni odbor da detaljno istraži okolnosti oko Slavininog samospaljivanja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author