Haker tvrdi da je došao do podataka o milijardu kineskih građana

I 2016. godine na Twitteru su objavljene osjetljive informacije o moćnim kineskim pojedincima uključujući osnivača Alibabe

Haker tvrdi da je došao do podataka o milijardu kineskih građana

Haker tvrdi da je ukrao lične podatke milijarde kineskih građana iz baze podataka šangajske policije, što bi predstavljalo jednu od najvećih povreda prava na privatnost ličnih podataka u historiji ukoliko se njegova tvrdnja potvrdi kao tačna.

Anonimni haker, identificiran samo kao “ChinaDan”, objavio je prošle sedmice na hakerskom forumu Breach Forums tu informaciju nudeći prodaju više od 23 terabajta (TB) podataka za 10 bitcoina, što je ekvivalentno oko 200.000 dolara.

– Godine 2022. procurila je baza podataka Šangajske nacionalne policije (SHGA). Ova baza podataka sadrži mnogo TB podataka i informacija o milijardama kineskih građana – stoji u objavi.

– Baze podataka sadrže podatke o milijardu kineskih državljana i nekoliko milijardi zapisa o slučajevima, uključujući: ime, adresu, mjesto rođenja, nacionalni identifikacijski broj, broj mobitela, sve pojedinosti o zločinu/slučaju – dodaje je.

Identitet hakera nije poznat, a The Guardian nije mogao provjeriti autentičnost objave. Nekoliko brojeva u uzorku baze podataka više nije bilo u upotrebi kada ih je Guardian kontaktirao. Dužnosnici u Kini do ponedjeljka još nisu odgovorili na navodno hakiranje podataka.

Yi Fu-Xian, naučnik na Univerzitetu Wisconsin-Madison, rekao je da je preuzeo uzorke podataka dostupnih na internetu i pronašao informacije koje se odnose na njegov rodni okrug u provinciji Hunan.

– Podaci su sadržavali informacije o gotovo svim okruzima u Kini, a ja sam čak otkrio podatke koji se odnose na udaljeni okrug na Tibetu, gdje ima samo nekoliko hiljada stanovnika – rekao je, dodajući da je demografski trend izvučen iz podataka te da je situacija gora nego što su službenici izvijestili.

Kina je posljednjih godina bila svjedokom niza incidenata curenja podataka. U 2016. godini na Twitteru su objavljene osjetljive informacije o moćnim kineskim pojedincima, uključujući osnivača Alibabe Jacka Ma.

Ovi su incidenti uznemirili kineske vlasti. Prošle je godine Kina donijela zakone koji određuju kako se treba postupati s ličnim podacima i podacima koji se generiraju unutar njezinih granica.

Tokom vikenda, o postu ChinaDana naširoko se raspravljalo na kineskim platformama društvenih medija Weibo i WeChat, a mnogi su korisnici bili zabrinuti da bi mogla biti stvarna.

Hashtag “Shanghai data leak” blokiran je na Weibu do nedjelje poslijepodne, ali još uvijek postoji nekoliko rasprava na kineskim društvenim mrežama o ovom incidentu. Korisnici su izrazili šok, a neki su rekli da se sada osjećaju kao “providna ljudska bića”.

Kendra Schaefer, voditeljica istraživanja tehnološke politike u konzultantskoj kompaniji Trivium China sa sjedištem u Pekingu, rekla je u objavi na Twitteru da je “teško izdvojiti istinu iz fabrike glasina”.

Ako materijal bude, kako tvrdi haker tvrdi, došao iz Ministarstva javne sigurnosti, to bi bilo loše iz “više razloga”, rekao je Schaefer. “Očigledno je da bi to bilo jedno od najvećih i najgorih kršenja prava na lične podatke u historiji”.

Tvrdnja o hakiranju dolazi nakon što je Kina obećala poboljšati zaštitu privatnosti online korisničkih podataka, naloživši svojim tehnološkim divovima da osiguraju sigurniju pohranu nakon javnih pritužbi na loše upravljanje i zloupotrebu.

Izvor: The Guardian

About The Author