Objavljen trailer za dokumentarac o ubistvu slovačkog novinara Jána Kuciaka

Njegovo prikazivanje na KVIFF-u označava važan datum u festivalskoj turneji jer je to prvi put da će se javno prikazati u srednjoj Evropi

Objavljen trailer za dokumentarac o ubistvu slovačkog novinara Jána Kuciaka
Foto: OSCE

Objavljen je prvi trailer za eksplozivni dokumentarac američkog filmaša Matta Sarneckog ‘Ubojstvo novinara’ koji će imati međunarodnu premijeru kao posebna projekcija na Međunarodnom filmskom festivalu u Češkoj Republici Karlovy Vary ove sedmice.

Film istražuje događaje oko brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u njihovoj kući 2018. godine.

Film je premijerno prikazan u HotDocs Torontu u maju, ali njegovo prikazivanje na KVIFF-u označava važan datum u festivalskoj turneji jer je to prvi put da će se javno prikazati u srednjoj Evropi, gdje je slučaj i dalje aktuelan.

Kuciakovo ubistvo potaknulo je najveće ulične proteste u Slovačkoj u njezinoj postkomunističkoj historiji, a odjeknulo je i u susjednim zemljama poput Češke.

Događaj je poprimio neočekivan obrat kada je misteriozni izvor odao policijski dosije Kuciakovim kolegama, kako bi otkrio mrežu korupcije koja povezuje korumpirane oligarhe, suce i službenike za provođenje zakona.

Američki reižer Sarnecki, koji živi u Rumuniji, također je glavni producent kolektiva istraživačkih novinara The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Njegovi prethodni radovi uključuju Killing Pavel o ubistvu istraživačkog novinara Pavela Sheremeta u Kijevu 2016. godine.

Film je producirala danska producentica Signe Byrge Sørensen u Final Cut for Real, producentskoj kući sa sjedištem u Kopenhagenu koja stoji iza dokumentaraca nominiranih za Oscara kao što su The Act Of Killing i Flee, u saradnji s OCCRP-om.

Izvor: deadline.com

About The Author