Izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem: Ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh je zločin

Smatraju da su izgledi da odgovorni za ubistvo Shireen Abu Akleh budu izvedeni pred lice pravde gotovo su nepostojeći

Izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem: Ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh je zločin

Izraelska organizacija za ljudska prava, B’Tselem saopćila je da ubistvo palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh treba posmatrati kao zločin, a ne kao “rezultat tragične okolnosti”.

– Sve do sada objavljene istrage zaključuju da je Izrael odgovoran za ubistvo novinarke Shireen Abu Akleh – saopćeno je iz ove organizacije reagirajući na jučer objavljeni američki izvještaj koji je Izrael oslobodio odgovornosti za ubistvo Abu Akleh.

Iz ove organizacije dalje navode da nije jasno na temelju čega američki State Department želi odbaciti njezino ubistvo kao ‘rezultat tragičnih okolnosti’, a ne kao zločin za koji bi odgovorni trebali biti izvedeni pred lice pravde.

B’Tselem je u svojoj izjavi rekao da je politika ubijanja Palestinaca na okupiranim teritorijima organizirano zataškavanje, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

– Što se tiče Izraela, njegova politika u pogledu ubijanja Palestinaca nikada nije bila ništa drugo nego organizirano zataškavanje s ciljem da se omogući nastavak ubistava koja će prolaziti nekažnjeno, a nije drugačije ni kada je u pitanju američki državljanin kao u ovom slučaju – rekli su oni.

Dodaju da su izgledi da odgovorni za ubistvo Shireen Abu Akleh budu izvedeni pred lice pravde gotovo nepostojeći, a u međuvremenu, međunarodna nekažnjivost Izraela ostaje neosporena.

Metak koji je ubio Shireen Abu Akleh, palestinsko-američku novinarku ustrijeljenu na okupiranoj Zapadnoj obali u maju, najvjerojatnije je ispaljen s izraelskih vojnih linija, ali je bio previše oštećen da bi se to moglo reći sa sigurnošću, saopćio je jučer State Department.

Oštećenje na metku otežalo je donošenje konačnog zaključka o oružju iz kojeg je ispaljen, navodi se u saopćenju State Departmenta, ali hici ispaljeni s položaja izraelskih odbrambenih snaga “vjerojatno su odgovorni za smrt”, dodaje se.

Abu Akleh, televizijska reporterka Al Jazeere i poznato ime na Bliskom istoku, ubijena je 11. maja dok je izvještavala o ranoj jutarnjoj raciji izraelske vojske u gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

Njezino ubistvo izazvalo je međunarodni bijes i dovelo do pritiska na predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena od strane američkih dužnosnika koji su zahtijevali veću uključenost SAD-a u istragu o smrti američke državljanke.

Izvor: WAFA/Fena

About The Author