Ko će zaštititi Gordanu Katanu?

Na njen status na Facebook profilu niko nije reagirao do saopštenja Udruženja novinara Republike Srpske, nakon čega je krenula hajka i javni linč

Ko će zaštititi Gordanu Katanu?
Foto: N1

Gordana Katana reagirala je u afektu. Vjerovatno, po prvi put u svojoj karijeri, izrevoltirana raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srpske i uvredama koje je iznosio narodni poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srđan Mazalica.

Na njen status na Facebook profilu niko nije reagirao do saopćenja Udruženja novinara Republike Srpske, nakon čega je krenula hajka i javni linč, javlja N1.

Kazali su kako je pozivanje na zabranu razmnožavanja retorika iz Dugog svjetskog rata, da je nedopustivo da se na takav način obraća neistomišljenicima, te je pozvana da se javno izvini poslaniku Mazalici.

Portparol SNSD-a otišao je i dalje, posredno je nazvavši fašistkinjom, jer kako kaže, kako drugačije nazvati “ovakav stav osim fašističkog”.

– Komentar novinarke Katane je neumjesan i ništa više od toga, ali su problem svi oni licemjerni napadi koji su došli od onih ljudi koji godinama nemaju takav isti odnos prema svim uvredama i napadima koji dolaze od vlasti u RS-u – podsjeća banjalučki novinar Goran Dakić.

On navodi da prvenstveno mislim na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, podsjećajući da gotovo niko nije reagirao kada je Dodik prije četiri godine nakon sjednice Glavnog odbora te stranke na daleko brutalniji, na daleko vulgarniji i na daleko agresivniji način napao tu istu Gordanu Katanu.

– Kada vas pogledam shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi i ne možete imati išta pozitivno. Dolazite iz medija koji je takav i naroda koji je takav. Ta jedna morbidna predstava održava vas i nemam šta s vama da komentarišem – kazao je Milorad Dodik 2015. godine Gordani Katani.

I ovo je tek jedan nizu napada. Poslijeratna karijera Gordana Katane obilježena je pritiscima, podmetanjima, ponižavanjima političkih dužnosnika i njihovih poltrona kako bi se onemogućilo da Katana radi ono što najbolje zna -svoj novinarski posao.

No na tome je ustrajala unatoč svemu, komentira Dragan Bursać dodajući ono što zasigurno zna je da je Katana je sve, samo ne fašistkinja.

Osvrnuo se na izjavu kako kaže takozvanog Udruženja novinara RS-a kazavši da to nije nikakvo udruženje novinara, to je ekspozitura aktuelne vlasti SNSD-a i nacionalističkih snaga u RS-u.

– Činjenica da je Katana kao javna osoba izletjela u javni prostor sa ovom izjavom, možda se može reći da to nije trebala uraditi. No pod kakvim pritiskom radi i živi u RS-u kao i svi mi, to ponekad bude opravdano – istaknuo je Bursać.

Novinarka Gordana Katana se previše zamjerila banjalučkim novinarima da bi oni olako prešli preko ovog njenog autogola, napisao je u svom osvrtu i poznati banjalučki kolumnista i sociolog Srđan Puhalo uz opasku da se nada će joj to biti i najveća mrlja u karijeri.

– Neće joj oni oprostiti tekstove o srpskim nestašlucima iz ‘90-ih. Neće joj oprostiti što nije dovoljno naša. Neće joj oprostiti što mnogo zna o banjalučkoj ratnoj eliti. Neće joj oprostiti što je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki ‘Izvor’. Neće joj oprostiti što je nosila bijelu traku u Prijedoru. Neće joj oprostiti što nije savila kičmu ni pred Srpskom demokratskom strankom (SDS) ni pred SNSD-om. Neće joj oprostiti što ima ‘pogan jezik’ na okruglim stolovima i panelima na kojima otvoreno govori o problemima u novinarstvu – napisao je Puhalo za analiziraj.ba.

Gordana Katana je na bolovanju, za sada neće istupati u javnosti. No više nije član Udruženja BH novinari zbog njihovog stava u kojem su se ogradili od Katane, nazvavši njen jezik jezikom mržnje, povezivanja statusa sa ovim udruženjem licemjernim, ipak podsjetivši na pritiske koje je trpjela svih ovih godina. No danas nisu htjeli pred kameru.

Njihov rad i rad novinarskih udruženja općenito komentirao je u kolumni urednik online magazina Žurnal Eldin Karić zamolivši udruženja da više ne štite novinare, jer je novinarima sve gore.

Upozorava na egzistencijalnu ugroženost novinara, novinare kojima je glava u torbi svaki dan, koji su šikanirani i premlaćivani, a udruženja su uglavnom reagirala na način ‘Mi smo zaprepašteni’ i slične floskule.

– To nije borba za novinarska prava, nije borba za dignitet i integritet novinara. U ovih 20 godina ništa nisu uradili da se popravi stanje novinara u BiH – ocijenio je Karić.

Reagirajući na navode portparola SNSD-a, oglasio se i redakcijski kolegij Oslobođenja gdje je Katana zaposlena navodeći da jasno, nedvosmisleno, oštro i principijelno osuđuju svaki jezik mržnje.

– Ova kuća svoje stavove ne nameće nikome, ali očekuje da svako sam preuzme odgovornost za vlastite stavove, posebno kad su izrečeni u vlastitom privatno-javnom prostoru kakav su društvene mreže – naveli su u saopćenju.

Izvor: N1/Tina Jelin-Dizdar

About The Author