FILMSKI USPON JOKERA: Bolesnik protiv šizofrenog društva

Plaćeni ubojica John Wick prihvatljiviji je od mentalno bolesne osobe Jokera. Kakav odnos ljudi imaju prema bolesnim osobama koje trebaju podršku?

FILMSKI USPON JOKERA: Bolesnik protiv šizofrenog društva
Foto: Batman News

Svjetsku javnost je uzburkao film Joker režisera Todda Phillipsa, s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. U prvoj sedmici prikazivanja ostvario je enormne zarade, te se procjenjuje da će oboriti sve rekorde. Joker je psihološka drama i radnja je smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća, u Gotham City. Film govori o Arthuru Flecku, koji živi s bolesnom majkom, a on je mentalni bolesnik čija je bolest izazvana stalnim razočaranjima, nasiljem i izolacijom od samog djetinjstva.

Šta je problematično kritičarima širom svijeta?

Mediji su kroz različite komentare predstavili ovaj film  kao nepoželjan, nasilan, iako samo nekoliko scena konzumira ovakav sadržaj. U Sjedinjenim Američkim Državama pojačane su mjere opreza, što je rezultat nemilih događanja iz Kolorada kada je usljed prikazivanja filma The Dark Knight Rises ubijeno 12 osoba, a 70 ranjeno. Napadač je povezan s likom Jokera, iako se on ne pojavljuje u tom nastavku Batmana.

Pojedini kritičari koji su gledali film na festivalima u Veneciji i Torontu ocijenili su ga opasnim, zabrinjavajućim, bili stava da se u SAD-u svakodnevno zagovara nova regulacija posjedovanja oružja, te da Joker govori o njegovoj većoj afirmaciji.

Ako uporedimo popularni akcioni triler John Wick s Jokerom, koji počinje i završava pokoljem, shvatit ćemo da nije ni približno jednak omjer nasilja u ova dva filmska ostvarenja. Ali, John Wick je kreiran da zabavi publiku, ne da otvori debatu na temu plaćenih ubojica. Joker nije; on je da kritikuje društveno-politički sistem današnjice. U konačnici, film ima generalno pozitivne ocjene, osvojio je glavnu nagradu na filmskom festivalu u Veneciji, te je potencijalni kandidat za Oskara.

Kako razumijevati Jokera?

Joker je društveno odgovorna umjetnost, te se treba posmatrati kao film koji suočava gledaoca sa svakodnevnim problemima u društvu. Joker upravo kritikuje i artikulira lošu regulaciju i distribuciju oružja, te šta se može desiti kada padne u ruke pogrešnih osoba.

Joker poziva na promjenu i rješavanje problema koji su se nagomilali usljed globalizacije. Današnji svijet suočava se s neadekvatnom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, nekvalitetnim životom, nejednakim pristupom  društvenim dobrima, općom nejednakošću. Upravo Joker kazuje da usljed rasta i nagomilavanja ovih problema može doći do nasilja i kreiranja radikalnih političkih pokreta, a na drugoj strani, simbolična klaunska borba za promjene govori koliko je ta realnost moguća.

Konačno, najvažnija tema ovog filma je razbijanje predrasuda o osobama s mentalnim poteškoćama. Joker sjajno oslikava neadekvatno liječenje takvih osoba, te težak život s kojim se one suočavaju. Govori o teškom djetinjstvu, te šta loš rani rast i razvoj djece prouzrokuje u budućnosti. Etiketiranje Jokera kao negativca koji je tu da afirmira nasilje jeste predrasuda prema osobama sličnim Arthuru. Film ima zadatak da razbije predrasude, te navodi na razmišljanje o mogućim rješenjima za društvo u kojem se nalazimo, od kreiranja zdravstvenog sistema za sve do integracije svih osoba u zajednicu.

Do tada, Joker i slični Jokeru živjet će u svijetu koji nije integrirajući, a osobe s poteškoćama će na neprihvatljive načine tražiti integraciju u društvo različitih vrijednosti.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author