Sudi se Suzani Radanović, a šta je sa ubicama?

Sudstvo i policija su produžena ruka vlasti. Zato slučaj ubistva banjalučkog mladića Davida Dragičevića nije riješen. Kakav je odnos Davidovog oca i očuha? Kako gradske vlasti opstruiraju svako sjećanje i obilježje posvećeno Davidu?

Sudi se Suzani Radanović, a šta je sa ubicama?
Foto: Buka

Proteklih desetak dana grupa Pravda za Davida često se pojavljivala u medijima zbog različitih dešavanja. Njihova obilježja ponovo su uklanjana iz javnog prostora, a Davidova majka, Suzana Radanović, pojavila se na sudu, na saslušanju posvećenom lično njoj. Ipak, ono što je izostalo jesu informacije o samoj istrazi i njenom toku, o čemu javnost nije imala prilike da se informiše.

Nada zavisi od politike

„Trenutna garnitura koja je u Republici Srpskoj ne uliva nadu da će u dogledno vrijeme doći do razrješenja“, rekao je član grupe Pravda za Davida Ozren Perduv nedavno u emisiji Puls BN televizije.

Gostujući kod Suzane Rađen Todorić, Perduv je govorio o aktivnostima grupe kojoj pripada, ali i problemima s kojima se iznova suočavaju.

„Problem je što ljudi koji upravljaju i izvršnom i zakonodavnom vlašću šapu drže i na sudskim dijelom vlasti. Mi kad se na izborima borimo za promjenu vlasti, mi se zapravo borimo da sklonimo tu šapu sa sudske vlasti. Borimo se da konačno može da se stane na put izvršnoj i zakonodavnoj vlasti“, precizirao je Perduv jedan od većih problema bh. društva.

Zoran Radanović prvi put u medijima

Novinarka portala Impuls, Maja Bjelajac, uradila je priču koju nijedan medij za nepunih 19 mjeseci nije – intervju sa Zoranom Radanovićem, Davidovim očuhom. Ona je zauzela potpuno drugi ugao i riješila da se čuje glas čovjeka koji je prisutan u javnosti, ali vrlo diskretno i tiho. Zoran Radanović je od samog početka uz svoju suprugu Suzanu, ali i njenog bivšeg supruga Davora Dragičevića. Iako je Banjalučanima koji dolaze na okupljanja grupe Pravda za Davida odavno jasno da se Davor i Zoran dobro slažu, intervju koji je vodila Maja Bjelajac izuzetno je bitan iz više razloga. Radi se o paralelnim intervjuima sa Davorom i Zoranom, koji daju zaokruženu, toplu priču o dva čovjeka koji su podrška jedan drugom u teškim vremenima. Tokom skoro sedam minuta video-intervjua, vidimo vrlo mirnog i staloženog čovjeka, koji govori kako se divi svojoj supruzi na njenoj snazi, te da nije znao da je toliko jaka. Istovremeno, Davor upozorava da je Davidovo ubistvo znatno uticalo i na Zoranov život.

„Možete misliti kako je tom čovjeku? Ni kriv ni dužan u tome. I šta je sad s njegovim životom?“, pita on, ističući da je nakon Davidovog ubistva mislio da će se Suzana slomiti, ali da ih sada oboje drži želja za pravdom.

Davor takođe naglašava da mu je bitno to što je njegova kćerka Teodora u porodici koja je funkcionalna.

„Meni je to olakšanje, isto kao da je kod mene“, govori Davor.

Suzana iskreno do koske

Pored ovog, Maja je za Impuls odradila još jedan bitan intervju – s Davidovom majkom Suzanom Radanović. Ona otvoreno govori o preprekama s kojima se suočava žena kojoj su ubili sina i dan danas nailazi na osude okoline.

„Ja znam da bi 50 posto naroda voljelo da ja ležim u krevetu, da se ne mogu pomjeriti, i da govore ’Joj, jadna ona majka, jadna Suzana, eno je bori se tamo za život, ne jede, ne pije’. Znam da ima naroda koji tako misli. Ja nisam takva. Da legnem u krevet, osjećala bih da izdajem svoje dijete. Rodiš ga, doneseš ga na svijet, nosiš ga u sebi, tvoja je krv, meso tvoje… i da ja to pustim? Da kažem, ’hej, bilo-prošlo, idemo dalje’… ja ne mogu tako“, kazala je ona.

Jedna od stvari koje joj predbacuju jeste da je Davida ostavila nakon razvoda.

„Jesam se razvela, ali svoje dijete nikad ostavila nisam. Moj David je bio treći srednje kad smo se Davor i ja razveli. Iz Banjaluke sam otišla u maju, on je u junu završio treći srednje. Ostao je u Banjaluci s ocem, nije ostao na ulici. A šta je otac, da li je on roditelj? Nije htio ići sa mnom i rekao je ‘imam još jednu godinu, zašto ću ići u Austriju?’ Završio je tu godinu i došao je meni. Papire je dobio, imao je vizu na pet godina. Bio je par mjeseci, nije mu se svidjelo, nije išlo. Ja ga, kao punoljetnog, nisam mogla natjerati da ostane, nisam mogla uticati na njega“, ističe za Impuls.

Ona se takođe osvrnula i na odnos Davora i Zorana, kome je posvećen kompletan, poseban intervju.

„Znači mi to. Zamislite sada da se njih dvojica ne podnose. Ili da su u svađi. Davor i ja se ne bismo mogli boriti. Ja se ne bih mogla boriti. Morala bih se prvo sa Zoranom boriti da bih se mogla boriti za svoje dijete. Kome to treba? A osim toga, njih dvojica su se našli, oni su čak bolji prijatelji“, iskrena je ona.

Suzana je problem, ubice nisu

Zbog odbijanja da se 25. decembra prošle godine udalji sa Trga Krajine i sprečavanja službenog lica u obavljanju dužnosti, 14. oktobra trebalo je biti saslušanje Suzane Radanović u Osnovnom sudu Banjaluka. Kao znak podrške majci ubijenog Davida, ispred Suda se okupilo stotinjak građana, a samo saslušanje je odgođeno za decembar. Razlog odgađanja je taj što je MUP RS kao svog predstavnika poslao policajca koji je 25. decembra potezao oružje na građane okupljene na Trgu Krajine, pa je advokat odbrane posumnjao u njegovu pristrasnost te tražio njegovo izuzeće. Ova vijest stigla je i do hrvatskih medija.

U intervjuu za N1 Suzana je pokazala da nije optimistična kada se radi o istrazi o ubistvu njenog sina.

„Nisam optimista što se tiče slučaja mog sina, jedino ako pređe na Tužilaštvo BiH, mada ni njima nešto posebno ne vjerujem“, iskrena je ona.

Smijenjen Labotić, ali ne zbog Davida

Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) sredinom mjeseca razriješio je dužnosti tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Sašu Labotića. On je javnosti poznat po tome što je podigao optužnicu protiv već mrtvog Davida Dragičevića, što je izazvalo snažno negodovanje javnosti. Labotić je smijenjen jer je otkriveno da je u prošlosti osuđivan zbog piraterije, što je sakrio prilikom konkurisanja za mjesto u Tužilaštvu.

Mediji su većinom korektno izvijestili o ovom događaju, obavještavajući javnost da je Labotić smijenjen, te u jednom dijelu teksta podsjećajući i na optužnicu protiv Davida. Među njima su SrpskaCafe, Žurnal, Oslobođenje… Međutim, dio medija, poput portala Srpskainfo i BN-a, u samom je naslovu izvijestio da je smijenjen tužilac koji je podigao spornu optužnicu protiv Davida. Time je javnost dovedena u zabludu da su ova dva slučaja povezana, dok se iz samog teksta jasno vidi da optužnica nije bila razlog njegovog smjenjivanja.

Jedni postavljaju, drugi uklanjaju

Mjesecima već traje konflikt između grupe Pravda za Davida i Gradske uprave Banjaluka. Na obali rijeke Vrbas, gdje je pronađeno Davidovo tijelo, članovi grupe postavljaju obilježja u znak sjećanja na svog sugrađanina, ali komunalne službe ih redovno i vrlo ažurno uklanjaju. Tako su članovi grupe posadili dvije dunje, koje su odmah iščupane i odnesene. Na obližnje drvo postavili su srce i Davidovu fotografiju, koji su ubrzo nestali. Na zemlji su formirali srce i unutar njega zasadili cvijeće, što je rezultiralo novim uklanjanjem. Kada su početkom oktobra ponovo počupali zasađeno cvijeće, član grupe Ozren Perduv poslao je dopis Gradskoj upravi u kojem je pitao kome mogu da se obrate kako bi na tom mjestu postavili obilježja koja niko neće dirati. Odgovor je začudio i njega, ali i širu javnost.

„Propisano je da je na javnoj površini zabranjeno postavljanje spomen-ploča i sličnih obilježja na mjestima stradanja u saobraćaju, ili na drugi način“, saopšteno je iz Grada Banjaluka.

Nakon ovoga, Ozren je postavio vrlo legitimno i logično pitanje: „Šta sa gomilom spomen-ploča postavljenim pored puta, na mjestima saobraćajnih nesreća? I kakav bih čovjek bio kada bih tražio da se uklone?“

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author