RTRS I BNTV: JEDAN KRITERIJ ZA VALENTINA INZKA, DRUGI ZA EMIRA KUSTURICU

Plus nedjelje

RTRS
Tema novinarke Tamare Ćuruvije kako BiH može koristiti fondove Evropske unije. Predočena su iskustva Hrvatske te pogodnosti koje pruža prekogranična saradnja kroz zajedničke projekte i aplikacije. Tako to rade profesionalci.
BNTV
Izvještaj novinarke Danine Milaković o reviziji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o zapošljavanju u Vladi RS: porazna činjenica da je u protekle dvije godine uz redovno zaposlene u Vladi RS radilo na osnovu ugovora o djelu, na identičnim poslovima, još 1.500 radnika. S istim benefitima kao i oni u stalnom radnom odnosu, za koje su građani RS platili 17 miliona maraka.

Minus nedjelje

RTRS
Dnevnik emitovan devetog januara u cijelosti posvećen proslavi Dana RS. Do kosti je ogolio sliku javnog servisa i unisone srpske politike u entitetu koji je ustavno entitet jednakopravnih naroda, Bošnjaka i Hrvata koliko Srba. Samo što za interese i stavove nesrpskih naroda mjesta na Javnom RTV servisu RS-a nema.
BNTV
Ne izdvajamo nijedan izvještaj za ovu rubriku.

RTRS I BNTV: JEDAN KRITERIJ ZA VALENTINA INZKA, DRUGI ZA EMIRA KUSTURICU

Izjava Valentina Inzka o RS-u i NDH izazvala je lavinu reakcija i uvreda, koje je RTRS detaljno prenio. Ali ni RTRS ni BNTV nisu čak ni spomenuli džepnu atomsku bombu Emira Kusturice

RTRS: Uvijek na pravom putu

9. – 15. januar 2017.

NASTAVILI DA SLAVE: “Srećna vam Nova godina!” Ovim riječima okončan je Dnevnik 2 RTRS-a, ali ne 31. decembra, nego 13. januara. Javni servis bh. entiteta Republika Srpska tako je po ko zna koji put potvrdio da nije to što u svom nazivu nosi. I da je medij okrenut interesima jednog, srpskog naroda. Pa je u skladu s tim i upućena čestitka za pravoslavnu Novu godinu.

Tako je “Srpska nastavila da slavi”. A slavlje je započeto devetog januara proslavom Dana RS, kome je i bio posvećen cijeli centralni dnevnik. Otvoren riječima “Sretan vam Dan republike”, potom intoniranjem entitetske himne, a sve to bilo je ispraćeno kadrovima dešavanja u Banjoj Luci. Rečenice tipa “ulicama su odjekivale trube Srpskoj na dar” i “slavila je najmlađa srpska republika” samo su dio uvodne najave prije niza izvještaja o svakom segmentu proslave Dana RS. U kojoj je centralna figura bio predsjednik RS-a Milorad Dodik, pa je zabilježeno sve što je tog dana govorio. Iako su izjave bile gotovo identične i potencirale najavu secesionističke politike koju zagovara, u Dnevniku su emitovane čak četiri puta.

ISTORIJSKI DEFILE: U više navrata, u Dnevniku je emitovan i prigodan džingl posvećen Danu RS. Izdvajamo i izvještaj Mladena Vujinovića o paradi upriličenoj tog dana. Iako je ista više imala karikaturalni karakter, jer osim policije gro učesnika su bili vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, članovi folklornih društava, “nacionalno osviješteni” studenti, novinar je naziva “istorijskim defileom”.

JOŠ JEDAN NAPAD IZ SARAJEVA: Za reakcije na obilježavanje Dana RS pobrinuli su se Gvozden Šarac i Branka Kusmuk. Od Šarca smo saznali da je na području Sarajeva “više od četiri hiljade vitezova dalo život za RS” i da je ista stvorena na “egzodusu epskih razmjera hiljada sarajevskih Srba”. A Kusmuk je, između ostalog, navela “da je iz Sarajeva, samoproglašenog tolerantnog i multikulturnog grada omeđenog džuma-pauzama”, uslijedio još jedan napad na RS.

JEZIK UVREDA: Izjava visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH u kojoj je kazao, parafraziramo, da kao što se proslavlja Dan RS, nekom može na pamet pasti da obilježava i dan osnivanja NDH, bila je povod da se narednih dana u dnevnicima otvori novi front srpskih političara protiv visokog predstavnika. Jezik uvreda primjereniji ulici nego iole odgovornom političaru osobina je Milorada Dodika. A RTRS je bez i trunke zazora puštao sve njegove invektive upućene Valentinu Inzku, od toga da je “klovn međunarodne zajednice” i “nevažna politička figura” do “protuha”.

Saopštenje OHR-a u kojem je objašnjen kontekst Inzkove izjave nije emitovano u Dnevniku.

Jednako tako, nadugo i naširoko bavilo se pitanjem učešća Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS.

Izdvojeno

RTRS je, bez sumnje, jedini javni servis u čijem je centralnom dnevniku moguće i da se emituje prilog o tome odlazi li jedan tehnički direktor tvornice obuće na inauguracioni bal bračnog para Trump u Washington. Marinko Umićević, koji je tokom predsjedničke kampanje u SAD-u Melaniji Trump poslao dva para cipela, detaljno objašnjava kako je primio telefonski poziv iz SAD, svoju prepirku sa suprugom jer je u SAD planirao voditi Dodika, a ne nju, do bizarnosti tipa kakve je poklone kupio Trumpovima. (Dnevnik 10. januar, urednik Jasenko Todorović). (Ne)odlasku Umićevića u SAD vratio se RTRS u Dnevniku 15. januara – ponovo s neukusnom izjavom o darovima namijenjenim Trumpovima.

Ocjena 1

 

BNTV: Sve o sumornoj stvarnosti

9. – 15. januar 2017.

PROFESIONALAN IZVJEŠTAJ: Iako je i BNTV većinu prostora centralnog Dnevnika devetog januara posvetio obilježavanju Dana RS (20 minuta i 40 sekundi), Milan Kovač sačinio je glavni izvještaj posvećen dešavanjima u Banjoj Luci s mjerom, profesionalno složivši ključne momente i izjave, bez nacionalno- patriotskog naboja kojim je odisao Dnevnik 2 RTRS-a.

ŠAROVIĆ SVE REKAO: Iz ovog bloka izdvajamo i komentare povodom 25 godina postojanja RS-a, odnosno onaj bivšeg predsjednika RS-a i aktuelnog ministra u Vijeću ministara BiH Mirka Šarovića. Sažeta analiza koja je jasno oslikala trenutak u kojem RS živi, a satkan je, upozorio je Šarović, “od sve većeg broja neprijatelja koje je ova vlast stvorila, ekonomske erozije i činjenice da su glavni likovi postali političari i njihovi interesi, a ne građani”.

OTPUŠTENI RADNICI: I dok su se političari bavili sabiranjem “utisaka oko proslave Dana RS” i prepucavanja s visokim predstavnikom u BiH, građani su živjeli život satkan od svakodnevnih muka. Poput bivših radnika zaposlenih u “N marketu” u Foči, otpuštenih s posla jer su tražili zarađene plate. Novinarka Slađana Jašarević dala je preciznu sliku položaja radnika u RS-u, koja znači rad na crno, inspekcijske službe na strani poslodavaca i privođenje u policiju onih koji traže svoja prava.

Izdvajamo i izvještaj o tome kako je Upravni inspektorat, na prijavu organizacije Transparency International BiH, utvrdio da je supruga gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, Sanja Radojičić, dobila posao u Elektroprenosu BiH.

Izdvojeno

O tome kako će se u RS-u proslaviti pravoslavna Nova godina, i BNTV imao je izvještaj u Dnevniku 13. januara. Bez pitanja a šta se to slavi dva puta u 13 dana, ima li se u vidu sumorna stvarnost o kojoj svakodnevno izvještavaju u svojim dnevnicima.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Koliko god u javnosti bila podijeljena mišljenja o značaju onoga što radi ili govori redatelj Emir Kusturica, njegovo uvodno obraćanje na akademiji povodom obilježavanja Dana RS jeste nešto što bi svaki ozbiljan medij morao i zabilježiti i potražiti reakcije javnosti na isti. No, zazivanje želje da je “Srbima makar mala atomska bomba” bilo je podjednako nebitno i za RTRS i BNTV. U Dnevniku javnog servisa zabilježene su tek dvije rečenice iz govora, a na BNTV-u ni toliko. Bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi na jednako takvo ignoriranje naišla identična izjava da ju je dao neko od predstavnika Bošnjaka ili Hrvata u BiH.

About The Author