BHT1 I FTV: Lana i Elvedina spašavaju svakodnevnicu

Ko će, osim policajca ubice, odgovarati za ubistvo Tuzlanke Amre Kahrimanović? Jesu li Lana Pudar i Elvedina Muzaferija zaslužile bolje predstavljanje svojih uspjeha?

BHT1 I FTV: Lana i Elvedina spašavaju svakodnevnicu

 

BHT1: Ubistvo Dženana Memića

  1. – 20. februar 2024.

DODIK OPET PRIJETI: Tehničke izmjene izbornog zakona se moraju usvojiti do roka koji je dala Evropska unija. Ko blokira, kome ne odgovara, ko su krivci, šta su polazne osnove političkih aktera? I onda, naravno, Milorad Dodik, koji, u svom maniru, izgovara prijetnje i nepristojne riječi. „Ako ovo ništavilo koje se zove Schmidt pokuša nešto da uradi oko izbornog zakona, stavio je tačku na evropski put. Mi donosimo naš izborni zakon i provodimo izbore kroz republičku izbornu komisiju.“ Izrečeno bi moralo biti analizirano kroz reporterski izvještaj, a ne samo emitovano naprosto kao bilo koja druga izjava nekog političara.

GODIŠNJICA SMRTI DŽENANA MEMIĆA: Godišnjica je smrti mladića Dženana Memića koji je usmrćen pod još nerazjašnjenim okolnostima i osam godina porodica traži istinu i pravdu. BHT1 uzima telefonsku izjavu advokata porodice Memić, Ifeta Ferageta, koji ponavlja detalje slučaja i šta Memići traže. Hronološki se redaju činjenice, pojedinosti o prolasku kroz sudske procese, pogrešno optuženim pa oslobođenim, o osuđenima koji su davali lažni iskaz, o onima koji su zloupotrijebili službeni položaj te suspendovanim sudskim zvaničnicima. Sve je u prilogu poredano, samo niko – ni mediji, ni javnost, ni porodica – ne zna kad će doći do istine o ovom slučaju.

PROTESTI ZA UBIJENE: U zemlji koja traži pravdu za svoje ubijene uobičajene su slike s protesta koje otvaraju centralne informativne emisije. BHT1 prvo nam slikom i riječju donosi prilog iz Tuzle gdje porodica i građani traže pravdu za ubijenu Amru Kahrimanović, a potom iste slike iz Zenice čiji stanovnici traže pravdu za 16-godišnjeg Aldina Matića koji je preminuo krajem prošle godine nakon povreda zadobijenih kada je na njega pucao njegov vršnjak.

Ocjena: 6

 

FTV: Snimci iz bolnice u Gazi

  1. – 20. februar 2024.

KORAK BLIŽE EVROPSKOJ UNIJI: Dom naroda na državnom nivou usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca. Podrška jednoglasna. Korak smo bliže Evropskoj uniji. Pritisak međunarodne zajednice je urodio plodom – a to svjedoče i izjave zvaničnika SNSD-a. FTV bilježi sve izjave, koje onda svaka na svoj način ilustruju polazne tačke svakog političkog aktera ponaosob. Ucjena ne smije i ne treba biti. Zakoni se ne trebaju donositi po principu “ti meni ovo, ja ću tebi ono”, već oni koji ih izglasavaju trebaju imati na umu dobrobit građana ove zemlje.

TAOCI KOJIH NEMA: Izraelski specijalci upali u bolnicu Naser u Han Junisu na jugu Pojasa Gaze. Strašne su snimke koje prikazuju potpuni haos, a FTV odmah emituje i izjavu izraelskih zvaničnika koji napad na bolnicu pravdaju obavještajnim podacima da su tamo tijela talaca koje je Hamas oteo u oktobru. “Međutim, Izraelci nisu objavili konkretan dokaz kojim bi potkrijepili svoje tvrdnje”, kaže reporterka. Ovo je prilog koji osim što informiše, donosi i kontekst u kojem je puno sumnji u opravdanost izraelskih akcija. Potresna svjedočenja Palestinaca i Palestinki redaju se u prilogu. Svi su jednoglasni: ostajemo ovdje.

IMA LI ODGOVORNIH? Ko će odgovarati, a ko biti smijenjen? Istraga o ubistvu Tuzlanke Amre Kahrimanović traje, ali eventualnih saopćenja o propustima sistema nema. Zastupnici u Tuzlanskom kantonu reaguju, ali bez konkretnih zaključaka. Sin i brat ubijene žene traže ostavke nadležnih, pozivaju na proteste. Reporter podsjeća na detalje ubistva i zaključuje: društvo u kojem čuvari zakona ubijaju građane dovoljan je razlog da se podnesu ostavke svugdje u svijetu, ali ne i u BiH. Hoćemo li ikad dobiti pravdu – u slučaju Amre Kahrimanović, ali i bilo koje druge ubijene građanke i građanina u BiH?

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Kad Dnevnik 2 FTV-a otvori sjajan završetak utrke Elvedine Muzaferije onda je to razlog za radost. Međutim, u Dnevniku 2 BHT1 tog dana uspjeha naše skijašice nije ni bilo.

Oba javna servisa bave se slučajem smrti Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara i kritičara Putinovog režima, koji je preminuo u zatvoru. Usto, i FTV i BHT1 se bave – sobom. Svaki dan je barem po jedan prilog na obje TV kuće o situaciji u kojoj su dovedene zbog problema sa preraspodjelom naplate RTV takse, međusobne optužbe pljušte, a javnost ne bi trebala da na ovakav način doživljava javne servise, već ih posmatra kao vlastite TV kuće koje služe interesu građana. I dalje dajemo podršku uposlenima obje kuće, s nadom da će se situacija riješiti tamo gdje treba – unutar samih TV servisa i u dogovoru sa nadležnim izvršnim i zakonodavnim predstavnicima vlasti.

 

Plus sedmice

BHT1

BHT1 je obilježio Međunarodni dan djece oboljele od raka, i to puno bolje od FTV-a, sa izjavama onih koji se to najviše tiče – malih pacijenata. U prilogu je sve što je potrebno gledateljima da bi saznali kakva je situacija sada, a kako bi trebalo biti i koje sve oblasti treba urediti, koje korake trebaju poduzeti nadležni. Prilog podsjeća sve nas na one koji se na puno, puno teži način suočavaju sa svakodnevnicom.

FTV

Štedimo li mi ili štede na nama? Ova nas najava uvodi u odličan analitički prilog o efektima akcije “zaključanih cijena” koja je produžena na još tri mjeseca. Nadležni su zadovoljni, građani baš i nisu. Dva mjeseca su prošla – cijene 40 proizvoda nisu se mijenjale, ali nisu ni plate rasle, pa se reporterka pita je li se nešto promijenilo. Građani u odgovorima tvrde da je sve skuplje svaki dan, iz Ministarstva trgovine FBiH zadovoljni i govore o proširenju broja artikala koji će biti zahvaćeni akcijom. Trgovačkim lancima je ostavljeno na volju da sami odrede koji proizvod, kojeg proizvođača i koji kvalitativni red artikla staviti na akciju. Reporterka navodi kako bi set fiskalnih zakona, te dizanje minimalne plate na zadovoljavajući nivo bili rješenje, ovako dobrovoljne akcije građane samo podsjećaju na siromaštvo iz kojeg, čini se, nema bijega. Odličan prilog.

Minus sedmice

BHT1

Dnevnik 2 je tog 15. februara trebao biti otvoren viješću o velikom uspjehu naše Lane Pudar i osvajanju bronze na Svjetskom prvenstvu, ali u uredničkoj strukturi najave Lana je stavljena tek na četvrto mjesto. Opet ponavljamo onu istu preporuku: vijesti poput ove trebaju se naći u vrhu centralnih informativnih emisija – bez obzira što po svojoj temi odgovaraju sportskom bloku.

FTV

Međunarodni Dan djece oboljele i liječene od raka obilježen je 15. februara. FTV navodi kako su nužni  pravovremeno otkrivanje, zajedničke akcije i bolja pristupačnost adekvatne terapije. Resorni ministar najavio zakonske intervencije kako bi se djeci, ali i njihovim roditeljima olakšala borba protiv bolesti. I dok je ovaj datum zasluživao puno više pažnje, ispovijesti roditelja, izazovi s kojima se svakodnevno suočavaju, šta im je najpotrebnije, čega nemaju, gdje je potrebno poboljšanje – to nismo dobili u prilogu.

 

About The Author