ATV i TV1: Zašto protestuju vozači?

PLUS NEDJELJE

ATV
Izvještavanje o hapšenju Nenada Radinkovića u Belgiji 12. juna. Građanima je objašnjeno kakve su procedure za ekstradiciju i kakvi su naredni koraci.
TV1
U Dnevniku od 6. juna objavljeno je da je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o potpomognutoj oplodnji.

MINUS NEDJELJE

ATV
Prilog o otvaranju kružnog toka u Prnjavoru, gdje su u centru pažnje bili funkcioneri SNSD-a, uz opasku novinarke Vanje Vasilić da će mještani obližnjeg sela druženje nastaviti s Miloradom Dodikom.
TV1
Tematizovanje HDZ-a i Dragana Čovića kao glavnih krivaca za krize u BiH, i to isključivo kroz kritiku Slave Kukića. Stiče se dojam da je Kukić dobio puno više prostora za kritikovanje negoli što je druga strana dobila priliku za odbranu. 

ATV i TV1: Zašto protestuju vozači?

TV1 je prikazao proteste vozača kao posljedicu uzastopnih poskupljenja, a ATV se fokusirao na prenošenje izjava, bez ispitivanja konteksta

ATV: Bez Dodika kao centralne teme, o protestima površno

6. – 12. jun 2018.

NEDOVOLJNO O PROTESTIMA: Protesti vozača u Banjaluci i širom Bosne i Hercegovine bili su druga vijest u Centralnim vijestima 10. juna, gdje je novinarka Nataša Milojević predstavila anketu sa građanima, te uzela izjave Nikole Grbića (glavnog organizatora) i Petra Đokića. Ministar energetike i rudarstva RS-a je kratko prokomentarisao da ima prostora za smanjivanje cijena. Dan kasnije Stefan Stanković izvještava u petom prilogu o novim protestima, gdje se ne nude nikakve dodatne informacije osim ankete građana i već spomenutog Nikole Grbića. Uzimajući u obzir da je ovo prvi put da građani na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo, postavlja se pitanje zašto ATV nije dodatno analizirao kontekst ove situacije? Da li Vlada RS-a ima mogućnost reagovanja, tj. na šta se troše akcize na gorivo? Ista prilika je propuštena 12. juna, kada je Goran Katić u solidnom prilogu prenio izjavu Željke Cvijanović kako će Vlada, ipak, 14. juna raspravljati o mogućem smanjenju cijena. Dakle, pozitivno je što je ATV izvještavao o ovoj temi, ali je problematičan način na koji je to urađeno.

BEZ DUBLJEG ISTRAŽIVANJA O MIGRANTSKOJ KRIZI: Izvještavanje o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini je počelo najavom ministarske konferencije 6. juna. Dan kasnije je uslijedila kratka vijest o zaključku konferencije – u centru pažnje je bila izjava Dragana Mektića, koji je kratko prokomentarisao da je ključ u jedinstvu u cijeloj zemlji. Nije bilo nikakvih dodatnih analiza ove konferencije. Nešto bolji prilog, onaj Marine Mišić, objavljen je 8. juna; u njegovom uvodu spomenuta je priča o jednom taksisti iz Zvornika koji ima prilično loše stavove o prilivu migranata. Ponovo nema druge strane koja bi građanima približila migrantsku krizu i na precizniji način predstavila njihovo mišljenje. Ksenofobični stav zvorničkog taksiste, koji je rekao da će migranta, zatraži li mu vožnju – odvesti pravo na stanicu sigurno nije mišljenje većine stanovništva.

DODIK PONOVO TEMA, ALI ZNATNO MANJE: U prošlom monitoringu smo pisali o simptomatičnom pojavljivanju izjava Milorada Dodika na početku Centralnih vijesti. Ipak, ove sedmice se situacija malo popravila – nije bilo priloga u kojima su toliko dominirale izjave predsjednika RS-a. Ipak, 7. juna ATV prenosi izjavu Milorada Dodika o tome kako najavljeni protesti nemaju osnova, bez drugih komentara ostalih zainteresovanih strana. Dan kasnije Milorad Dodik je top tema u kontekstu najavljenog zakona o prijavi stranih donacija, ali ipak postoji druga strana (Nedeljko Glamočak). Međutim, pitamo se da li ova tema zaslužuje da bude najvažnija, uzimajući u obzir da se radi o najavi, jer do sada nisu učinjeni konkretni koraci u vezi s ovim zakonom. U istim Centralnim vijestima ponovo se samo prenosi izjava Milorada Dodika o dolasku 40 vojnika iz Velike Britanije, bez analize konteksta. ATV nije ponudio njegovu izjavu kada su 12. juna objavili zvanični stav EUFOR-a u kojem se navodi pravi razlog njihovog dolaska (naravno, nema riječi o potencijalnim remetilačkim faktorima).

IZDVAJAMO:

ATV se nije previše bavio istorijskim sastankom Donalda Trampa i Kim Džong-Una. Najduži prilog je objavljen nakon događaja 12. juna. Važno je napomenuti da je prilog urađen polusenzacionalistički, jer umjesto analize mogućih posljedica dobili smo „analizu“ toga šta su dva svjetska lidera ručala.

Ocjena: 5

TV1: O protestima vozača kao posljedici, o migrantima i dalje odgovorno

6. jun – 12. jun 2018.

PROTESTI VOZAČA U KONTEKSTU LANČANIH POSKUPLJENJA: Od kako su krenuli protesti vozača na ulicama Sarajeva, Banjaluke i regiona, tačnije od 10. juna – na TV1 je to događaj broj jedan. Štaviše, tokom tri dana trajanja protesta u BiH i regionu TV1 je objavila ukupno 15 povezanih priloga i vijesti o ovoj temi. Posebno izdvajamo 11. jun, kada je novinar Slađan Tomić uradio analitički prilog o poskupljenjima goriva konsultujući šest izvora sa različitih pozicija unutar države ili entiteta. Problematizovao je opravdanost poskupljenja u kontekstu plata građana, a za publiku je posebno važna analiza Faruka Hadžića o potrošnji akciza. Na ovaj način TV1 nije prikazala protest građana kao neosnovani bunt nego kao posljedicu lančanih poskupljenja. Dan kasnije Adem Mecavica prenosi prve posljedice protesta, tj. izjavu Zlatana Vujanovića, koji je rekao kako će do kraja ove sedmice gorivo pojeftiniti za 5 do 10 feninga po litru. Takođe, izvori su ponudili još nekoliko rješenja ovog problema, u vidu smanjenja marži.

PONOVO DETALJNO O MIGRANTSKOM PITANJU: Već 6. juna kao druga vijest je objavljeno da su netačni navodi da nedostaje hrane u centrima gdje su smješteni migranti. Zatim, dan kasnije se prenose zaključci ministarske konferencije, dok 9. juna novinarka Medina Sipović prenosi informacije o svakodnevnom prilivu ilegalnih migranata. Ipak, u prilogu se nalaze izjave dvojice Pakistanca koji kažu da su oni u BiH samo privremeno, te da planiraju u Sloveniju i „pješke, ako bude trebalo“. Takođe, u nastavku priloga se ponovo oglašavaju stanovnici u Salakovcu, koji tvrde kako nema nikakvih problema s migrantima i da im oni ne smetaju. Ovakav način izvještavanja umanjuje potencijalnu paniku i građanima objašnjava kontekst migrantske krize.

ZAKON O SMANJENJU POREZA NA DOHODAK: U Dnevniku od 7. juna objavljeno je kako se u FBiH uskoro neće oporezivati plate koje su manje od 700 KM, što je ilustrovano izjavama Jelke Milićević. Dodatnih objašnjenja u prilogu Ajle Bešlije nije bilo, nismo čuli mišljenje sindikata, radnika ili poslodavaca. Međutim, 8. juna kao prvi prilog u Dnevniku je objavljena druga strana, odnosno, mišljenje svih zainteresovanih strana u ovom procesu. Ispostavilo se da radnici nisu zadovoljni ovom odlukom, iako se u prvom prilogu činilo da je to pozitivna promjena. Adis Kečo objašnjava kako se na ovaj način planira uzimati od radnika, što svakako nije rješenje. U kontekstu izvještavanja TV1, propust koji se desio u jednom danu odmah je tematizovan kao prioritetna tema narednog dana.

IZDVAJAMO:

TV1 nije tokom sedmice izvještavao o statusu Selmira Mašetovića, ali je 12. juna kao prva vijest objavljeno kako on izlazi iz pritvora da se brani sa slobode.

Ocjena: 8

Komparativna analiza:

Najznačajnija razlika ATV-a i TV1 u protekloj sedmici je izvještavanje o protestima vozača, gdje je TV1 pokazao mnogo veću ozbiljnost za informisanje građana, dok je ATV izvještavao onoliko koliko je minimalno potrebno. Posebno ističemo analitičke priloge TV1, koji su proteste vozača vidjeli kao posljedicu uzastopnih poskupljenja (emitovali su prilog o problemima taksista). Što se tiče migrantske krize, ATV izvještava površno i van konteksta: posebno ističemo insistiranje na tome kako „obični“ građani u migrantima vide problem (taksista iz Zvornika), dok TV1 i dalje insistira na različitim mišljenjima građana i samih migranata.

About The Author