NOVE TEORIJE ZAVJERE O “PRAVDI ZA DAVIDA”

“Avaz” je na svom portalu objavio vijest o smrti migranta koji je iz Srbije pokušao plivajući preko Drine preći u Bosnu i Hercegovini, u dvije rečenice i obje netačne. “Avazov” kratki članak sadrži netačne informacije koje nisu ispravno predstavile šta se desilo sa preminulim migrantom koji je poslije pokopan u Bratuncu. Kao što možete pročitati ovdje, […]

NOVE TEORIJE ZAVJERE O “PRAVDI ZA DAVIDA”

“Avaz” je na svom portalu objavio vijest o smrti migranta koji je iz Srbije pokušao plivajući preko Drine preći u Bosnu i Hercegovini, u dvije rečenice i obje netačne. “Avazov” kratki članak sadrži netačne informacije koje nisu ispravno predstavile šta se desilo sa preminulim migrantom koji je poslije pokopan u Bratuncu. Kao što možete pročitati ovdje, niti je bilo dženaze niti tačnog izvještavanja.

Tabloid “Informer” je u naslovu članka objavio lažnu tvrdnju – koju je zatim u tom istom članku demantovao. Sve o tome ima li dokaza o životu na Marsu ili ne, pročitajte na ovom linku.

Nakon što je izraelski ministar sporta odlučio da fudbalsku utakmicu između Izraela i Argentine prebaci iz Haife u Jeruzalem, uslijedio je niz protestnih reakcija koje su na koncu dovele do toga da Argentinski fudbalski savez otkaže utakmicu. U brojnim izvještajima o ovim dešavanjima našlo se i nekoliko lažnih vijesti. Analizu lažnih izjava argentinskih fudbalera možete pročitati ovdje.

„Novi svjetski poredak“ dramatično je najavio da se SAD spremaju za “rat u Evropi” i da su tim povodom već započeli “protesti bijesnih građana”. Na sreću, riječ je dezinformacijama kao što možete pročitati na ovom linku.

Još jedna “evropska odluka koja mijenja sve” neće donijeti nikakve promjene za građane Bosne i Hercegovine niti za bh. dijasporu koja se nalazi u Evropskoj Uniji. Zašto odluka o smanjenju cijena međunarodnih poziva unutar EU ne znači ništa ni za BiH niti za našu dijasporu u zemljama EU, pročitajte ovdje.

Novinska agencija “Srna” pokušala je ubijediti građane RS da plaćaju najjeftinije gorivo na kontinentu – po cijeni od jedan euro. Niti je gorivo u ovom entitetu jedan euro po litri, a sve i da jeste ne bi bil najjeftiniji u europu. Šta je sve “Srna” pogrešno predstavila, čitaje na ovom linku.

Nova lažna vijest, upakovana u teoriju zavjere, a koja pokušava diskreditovati grupu “Pravda za Davida”, potpisana je od strane dekana jednog banjalučkog fakulteta. Šta se dogodi kada dekan jednog banjalučkog fakulteta postane teoretičar zavjere pročitajte na ovom linku.

Na osnovu prijave čitatelja/ke ocijenili smo objavu Facebook stranice “Prazna ostala mi duša” koja govori o ženi koja je navodno ubila svog muža zbog silovanja njihove kćerke. Ispostavilo se da je u vezi s tim tačan jedino stih iz pjesme Zorice Brunclik, po kojem se stranica i zove, kao što možete pročitati ovdje.

Na osnovu prijave čitatelja/ke, analizirali smo članak koji je objavio portal “News Blic” koji govori o hapšenjima u Sarajevu. Kako izgleda kada ni tužilaštvo ne zna da je hapsilo možete pročitati u članku na ovom linku.

Naslov članka objavljenog na portalu „Alo“ napisan je u sadašnjem vremenu, dok se događaj na koji se članak odnosi zbio prije tri godine. Kako se traži novi klik za staru vijest pročitajte ovdje.

Članci čiji naslovi najavljuju “Messija i Ronalda u čudu” ipak donose samo čuđenje autora/ice. Izmišljeno čuđenje Messija i Ronalda analizirano je u tekstu na ovom linku.

Ekskluzivni sadržaj je uvijek dobar način da se privuče čitalaštvo, još ako u naslovu ima naznaka teorije zavjere, imate pravi klikbejt. Sve o receptu koji misteriozni neko (ne) briše sa interneta možete naći ovdje.

Nova lažna vijest globalnih razmjera rezultirala je prijetnjama smrću ženi koja je lažno optužena za ubistvo medicinske sestre Razan al-Najjar u Gazi. Šta se dogodi kad Facebook proglašava ubice pročitajte u analizi na ovom linku.

Prije dvije godine po internetu se počela širiti viralna slika koja prikazuje lažne podatke o broju vakcina i učestalosti autizma u SAD-u. Analizu lažne vijesti koja uključuje jednu sliku, devet brojeva i niz pogrešnih zaključaka pročitajte ovdje.

Portal “Bljesak” je u dva navrata manipulisao naslovima članaka koji govore o porezima na upotrebu društvenih mreža. U Ugandi. Cijeli članak možete naći na ovom linku.

Raskrinkavanje.ba

About The Author