Nizozemski novinar Peter R de Vries ranjen u pucnjavi u Amsterdamu

Napad je uzdrmao Nizozemsku, a uslijedile su poruke podrške novinaru

Nizozemski novinar Peter R de Vries ranjen u pucnjavi u Amsterdamu

Istaknuti nizozemski novinar poznat po istraživanju kriminalnog podzemlja ustrijeljen je i teško ranjen na ulici u centru Amsterdama i to nekoliko minuta nakon što je napustio TV studio, gdje se pojavio u chat showu.

De Vries je poznat po svom radu na razotkrivanju mafijaša i narko-bosova, a policiji je pomogao u rješavanju brojnih slučajeva visokog profila.

Uhapšena su trojica osumnjičenih, uključujući mogućeg naoružanog muškarca.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema opisala je De Vriesa kao “nacionalnog heroja” i kao “rijetkog, hrabrog novinara koji je neumorno tražio pravdu”.

Napad se dogodio nešto iza 19.30 sati dok se novinar udaljavao od studija na ulici Lange Leidsedwarsstraat. Pet je hitaca ispaljeno iz neposredne blizine, a De Vries (64) pogođen je u glavu.

Nekoliko minuta ranije pojavio se u TV programu RTL Boulevard kako bi razgovarao o slučaju frizera koji je ubijen 2019. godine. Prethodno je dobio policijsku zaštitu nakon što je dobio prijetnje zbog izvještavanja o kriminalnim radnjama.

Gradonačelnik Halsema rekao je medijima da se novinar bori za život te je osudio pucnjavu nazivajući je “okrutnim, bezdušnim napadom”.

Dvoje osumnjičenih uhapšeno je u automobilu na autocesti A4 kod Leidschendama, a treća osoba uhapšena je u Amsterdamu na temelju informacija svjedoka s mjesta događaja.

Policija je apelirala na svjedoke i CCTV snimke pucnjave, ali i zamolili ljude da ne dijele materijal na društvenim mrežama dok je YouTube rekao da je uklonio stotine videozapisa sa svoje platforme.

Napad je uzdrmao Nizozemsku, uslijedile su poruke podrške novinaru i uopće podrške za sigurnost svih novinara.

Nizozemski premijer Mark Rutte opisao je pucnjavu kao “šokantnu i neshvatljivu”, dodajući da je riječ o napadu na “hrabrog novinara” i na slobodu medija.

Ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus odao je počast “izvanrednom novinaru”, nazvavši De Vriesa “divljenja vrijednim borcem protiv nepravde”.

Kralj Willem-Alexander i kraljica Máxima rekli su da su “duboko šokirani” i da “novinari moraju biti slobodni obavljati svoj važan posao bez prijetnji”.

Peter R de Vries izvještavao je o brojnim zločinima visokog profila, uključujući otmicu pivskog magnata Freddyja Heinekena 1983. godine.

Izvor: BBC

About The Author