Meksički predsjednik ponovio da je spreman dati azil Julianu Assangeu

Lopez Obrador nedavno je upozorio da će pokrenuti kampanju za rušenje Kipa slobode u New Yorku ako američke vlasti odluče zatvoriti australijskog novinara

Meksički predsjednik ponovio da je spreman dati azil Julianu Assangeu

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador predao je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu u kome brani nevinost osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, a ponovio je i da mu je spreman ponuditi azil.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošlog je mjeseca odobrilo je Assangeovo izručenje Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama povezanim za WikiLeaksovo objavljivanje povjerljivih američkih vojnih podataka i diplomatskih depeša.

– Predao sam pismo predsjedniku o pitanju Assangea, pojašnjavajući da on nije počinio nikakav ozbiljniji zločin, nije izazvao ničiju smrt, nije prekršio ljudska prava, samo je koristio svoju slobodu i njegovo zatvaranje predstavljalo bi trajnu posljedicu po slobodu izražavanja – izjavio je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare.

Lopez Obrador je ponovio da je također ponudio zaštitu i azil Assangeu u pismu upućenom bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu prije nego što je napustio položaj i ponovio je to na početku predsjedničkog mandata Bidena 2021. godine.

Prema Lopezu Obradoru, Biden tek treba odgovoriti na njegovu molbu, rekavši da mora biti poštovanja i pričekati da Biden analizira pismo.

Ovo nije prvi put da je Lopez Obrador pokušao posredovati u Assangeovom slučaju. U januaru 2021. godine, dok je slavio odbijanje Ujedinjenog Kraljevstva da izruči Assangea, Lopez Obrador ponudio je politički azil i zaštitu.

Lopez Obrador nedavno je upozorio da će pokrenuti kampanju za rušenje simboličnog Kipa slobode u New Yorku ako američke vlasti odluče zatvoriti australijskog novinara.

– Ako Assange bude odveden u Sjedinjene Države i osuđen na najvišu kaznu i smrt u zatvoru, moramo započeti kampanju za demontažu Kipa slobode koji su Francuzi isporučili, a to je u New Yorku jer nije više simbol slobode – upozorio je Lopez Obrador.

Assange bi se mogao suočiti s kaznom do 175 godina zatvora ako ga se proglasi krivim za kršenje američkog Zakona o špijunaži objavljivanjem vojnih i diplomatskih dosjea 2010. godine u vezi s ratovima u Afganistanu i Iraku.

Pristaše Assangea prikazuju ga kao mučenika slobode medija nakon što je odveden u pritvor u Velikoj Britaniji i stavljen u zatvor visoke sigurnosti nakon što je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Izvor: Reuters

About The Author