Skup podrške povrijeđenim novinarima u Tbilisiju

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je nanijela povrede dopisniku jednog stranog medija

Skup podrške povrijeđenim novinarima u Tbilisiju
Foto: IFEX

Veliki broj ljudi okupio se u glavnom gradu Gruzije na skupu podrške povrijeđenim novinarima, koji su napadnuti dan ranije na demonstracijama protiv održavanja Parade ponosa u Tbilisiju.

Protivnici Parade okupili su se ponovo i tokom skupa podrške novinarima. Oni su se sukobili s policijom, koja im nije dozvoljavala da priđu zgradi parlamenta gdje se održavao miran skup podrške.

Međutim, kako prenosi AP, po završetku skupa, protivnicima je dozvoljeno da priđu parlamentu, gdje su srušili i zapalili zastavu EU.

LBGT grupa otkazala je “Marš za dostojanstvo” koji je trebalo da bude održan 5. jula uvečer u Tbilisiju, jer, kako su naveli, vlasti nisu garantirale sigurnost učesnika.

Protivnici marša blokirali su 5. jula glavni bulevar u Tbilisiju, a novinare koji su pratili protest osudili kao “propagandiste” LGBT i gađali ih flašama.

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je nanijela povrede dopisniku jednog stranog medija.

Predsjednica Salome Zourabichvili osudila je nasilje, dok je premijer Irakli Garibashvili iznio tvrdnju da su marš organizirale snage “radikalne opozicije” predvođene bivšim predsjednikom Mikheilom Saakashvilijem koji je u egzilu.

Osuđujući nasilje, diplomatske misije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Gruziji, kao i ambasade 16 drugih zemalja, izdale su zajedničko saopćenje pozivajući gruzijsku vladu da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje.

– Osuđujemo nasilne napade na građanske aktiviste, članove zajednice i novinare, kao i neuspjeh vladinih čelnika i vjerskih dužnosnika da osude ovo nasilje – naveli su u zajedničkoj izjavi.

Izvor: AP/Radio Slobodna Evropa

About The Author