Zaručnica Khashoggija podnijela tužbu protiv saudijskog prijestolonasljednika u SAD-u

Khashoggi, koji je kritizirao politiku prijestolonasljednika, ubijen je i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine

Zaručnica Khashoggija podnijela tužbu protiv saudijskog prijestolonasljednika u SAD-u

Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija i grupa za zaštitu ljudskih prava koju je on osnovao pokrenuli su tužbu na sudu u Sjedinjenim Američkim Državama protiv prijestolonasljednika Saudijske Arabije optužujući ga da je naredio ubistvo Khashoggija.

U građanskoj parnici, kojom se traži neutvrđena šteta od prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, također optužuje više od 20 Saudijaca. Tužba dolazi u vremenu komplikacije u američko-saudijskom odnosu zbog ubistva Khashoggija 2018. godine te uloge Rijada u jemenskom građanskom ratu i drugih pitanja.

Ambasada Saudijske Arabije nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar na tužbu. Prijestolonasljednik – poznat pod inicijalima MbS – porekao je da je naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Khashoggi, koji je kritizirao politiku prijestolonasljednika, de facto vladara Saudijske Arabije, u kolumnama za Washington Post, ubijen je i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Otišao je tamo po papire potrebne za ženidbu s Hatice Cengiz, turskom državljankom.

Cengiz i „Demokracija za arapski svijet“ (DAWN), američka grupa za ljudska prava koju je osnovao Khashoggi podnijela je tužbu američkom okružnom sudu Columbia. Tužba je obuhvatila nekoliko pomoćnika i dužnosnika prijestolonasljednika koji su u Saudijskoj Arabiji osuđeni za ubistvo.

U tužbi je navedeno da su MbS, njegovi suoptuženici i drugi izveli zavjeru kako bi “trajno ušutkali Khashoggija” u ljeto 2018. godine nakon što su otkrili njegove “planove da DAWN koristi kao platformu za zagovaranje demokratske reforme i promoviranje ljudskih prava”.

Tužbu je u augustu na američkom sudu pokrenuo i bivši najviši saudijski obavještajni dužnosnik optuživši prijestolonasljednika da je poslao tim da ga ubije u Kanadi, gdje živi u emigraciji.

Obje tužbe pokrenute su prema zakonu koji dopušta američke sudske postupke protiv stranih dužnosnika zbog optužbi za umiješanost u mučenje ili vansudsko ubistvo.

Izvor: Reuters

About The Author