Kosovski novinar Shkumbin Kajtazi opet na meti napada

Udruženje novinara Kosova (AJK) pozvalo kosovske vlasti da poduzmu odlučne mere i hitno riješe ovaj i sve druge slučajeve napada na novinare

Kosovski novinar Shkumbin Kajtazi opet na meti napada

Drugi put za četiri mjeseca novinar s Kosova Shkumbin Kajtazi na je meti napada, a ovog puta je u njegov automobil pucano kroz polomljen prozor i napravljene su rupe na prednjim i zadnjim sjedištima. U nedjelju je Kajtazi pronašao svoj automobil uništen od metaka.

On objašnjava za SafeJournalists da se nalazio u blizini kada je čuo „buku“ zbog čega je krenuo da provjeri o čemu se radi. Otkrio je da mu je automobil uništen, a kada je prišao bliže automobilu shvatio je da su zapravo pucnji bili ono što je čuo.

Kajtazi je odmah pozvao kosovsku policiju i ona je pokrenula forenzičku istragu vozila. U izvještaju se navodi da su prozori automobila polomljeni, staklo razbijeno mecima i pronađene su rupe od metaka na vozačevom sjedištu, krovu i zadnjoj strani automobila. I ranije je njegov automobil bio na meti jer je zapaljen je 10. juna.

U izjavi za SafeJournalists Kajtazi navodi da kao i prije i ovaj put vjeruje da je motiv za napad bio upravo posao kojim se bavi.

Kajtazi je rekao da ga je javni tužilac obavijestio da je osoba koja je osumnjičena za prijašnji napad preuzela odgovornost za to djelo, uz tvrdnju da je počinjeno zbog tema o kojima je Kajtazi pisao.

– Ne postoji neko na koga konkretno sumnjam u ovom slučaju, ali sam sasvim siguran da motivi nisu lične prirode – dodao je.

Smatra da je zabrinjavajuće odugovlačenje i nerješavanje slučajeva napada na novinare/ke, jer to dovodi do povećanja broja napada na novinare/ke.

Pozvao je policiju Kosova da se ozbiljnije pozabavi napadima na novinare/ke. Pored redovnih postupaka potrebno je da daju prednost ovim slučajevima, jer su napadi na novinare/ke napadi na slobodu govora.

Udruženje novinara Kosova (AJK), koje je član mreže SafeJournalists, također poziva kosovske vlasti da poduzmu odlučne mere i hitno riješe ovaj i sve druge slučajeve napada na novinare/ke.

– Ispaljivanje metaka u Kajtazijev automobil zabrinjavajuće je i neprihvatljivo. AJK smatra da to predstavlja opasnu prijetnju za sve naše kolege – kazala je predsjednica AJK Gentiana Begolli Pustina.

Kaže da je ovo drugi put u četiri mjeseca da je Kajtazi na meti. Napadi i prijetnje se poduzimaju u cilju ućutkivanja novinara/ki. Oni ne samo da štete okruženju u kom novinari/ke rade, već ugrožavaju živote svakog novinara/ke na Kosovu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, izuzetno je zabrinuta porastom broja napada na novinare/ke Kosova.

Podsjećaju da se 10. oktobra desio nasilni ulazak u prostorije Gazeta Express kada su novinari/ke dobili prijetnje smrću, a sada je Kajtazi opet napadnut.

Zatražili su čvrstu i brzu akciju kosovskih vlasti, identificiranje i adekvatno sankcioniranje počinilaca što treba poslati vrlo jasnu poruku da su takvi napadi neprihvatljivi.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju jer je svaki napad na novinare/ke napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Izvor: safejournalists.net

About The Author