RTRS I BNTV: Zaustavite Bidena!

RTRS je više pažnje posvetio oproštajnoj izjavi Melanije Trump nego inauguraciji novog američkog predsjednika. BNTV detaljno prati slučaj sporne ikone, koji baš i ne zanima entitetski javni servis

RTRS I BNTV: Zaustavite Bidena!

RTRS: Sve u znaku predsjednika

18. – 24. januar 2021.

IMA LI KRAJA: Do sada smo u više navrata pitali, a sada samo konstatujemo da uredništvo Dnevnika 2 može otići i dalje u neprofesionalnom izvještavanju. Nedjelju iza nas u bh. entitetu Republika Srpska obilježile su odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju. Činjenica da je CIK BiH, kao rijetko kada, svojim odlukama jasno stavio do znanja da neće potvrditi izborne rezultate koji su produkt kršenja niza odredbi Izbornog zakona, iznervirala je vladajuće strukture u RS-u, prije svega Milorada Dodika i SNSD.

PONOVO UVREDE: U već ko zna koliko puta viđenom maniru, Dodik je nezadovoljstvo odlukama koje nisu po njegovom ukusu manifestovao na način koji ne dolikuje ne samo političaru nego ni bilo kojem građaninu BiH. Prije svega zbog uvreda koje je iznio na račun članice CIK-a BiH Vanje Bjelice Prutine.

Njen rad, podsjećamo, doveo je u direktnu vezu s etničkom pripadnošću njenog supruga, no gledatelji Dnevnika 2 RTRS-a to nisu čuli. Umjesto toga, složno su se udružili u otvorenim napadima na članove CIK-a srpske nacionalnosti. Pažljivo su birane izjave političara iz RS-a koji su Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu nazivali nacionalnim izdajnicima.

INTIMNO OSLOVLJAVANJE: No najdalje je u izvještavanju otišao Gvozden Šarac. U reporterskom javljanju 21. januara, u Srebrenici mu je bio sugovornik Mladen Grujičić, čija je pobjeda u utrci za načelnika poništena. Šarac izvještaj počinje tvrdnjom da je „na dan izbora bio u Srebrenici i nije uočio nikakve neregularnosti“. A onda slijedi obraćanje Grujičiću u kojem ga krajnje intimno oslovljava s Mladene i to ponavlja nekoliko puta.

STARA NEPROFESIONALNA PRAKSA: Šta su tačno u komentarima na Dodikovu izjavu da će od Srbije tražiti da dio cjepiva ustupi RS-u kazali lideri SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović, gledatelji nisu čuli. Umjesto toga, u već uobičajenoj praksi, uslijedili su Dodikovi komentari na njihove izjave. Začinjeni ničim drugim doli do kraja dovedenom patetičnom izjavom da će „ako je potrebno, za srpski narod i prositi“.

Zanimljiv je u istom izvještaju i način na koji Dodik pere ruke od bilo kakve odgovornosti zbog toga što cjepiva protiv Covida-19 u BiH nema ni na vidiku. Uvijek je kriv neko drugi, kao da njegova stranka nije dio vlasti BiH.

JOE, I TO JE RTRS: Inauguracija novog predsjednika SAD-a Joea Bidena svoje je mjesto našla u 15. minutu Dnevnika 20. januara. No prije nje, bez ikakvog logičnog razloga, emitovan je Dodikov komentar kako „neće dozvoliti da se ispune očekivanja Sarajeva da dođe do promjena Dejtonskog sporazuma“, odnosno nove mirovne konferencije o BiH. Danijel Kovačević donio je krajnje šturu vijest o preuzimanju dužnosti novog američkog predsjednika. I znatno veću pažnju poklonio odlazećem Donaldu Trumpu, uključujući i posljednje obraćanje bivše prve dame Melanije Trump američkim građanima.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kompletne informacije

18. – 24. januar 2021.

PROFESIONALNO O PONIŠTENJU: Za razliku od RTRS-a, uredništvo BNTV-a je odluku CIK-a BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju prenijelo profesionalno. Mogli smo čuti obrazloženje CIK-a, Dodikove komentare, uključujući i uvrede na račun Vanje Bjelice Prutine, te stavove opozicionih stranaka u RS-u (20. januar).

REAGIRANJA I OSUDE: Dan kasnije prenijete su i reakcije CIK-a BiH te zahtjev ove institucije upućen Tužilaštvu BiH da reaguje, jer kako je navedeno, „ono što je Dodik izgovorio je u najmanju ruku monstruozno“. U istoj vijesti gledatelji su upoznati i sa osudama opozicionih političara RS-a upućenih povodom Dodikovog istupa.

Primat nad politikom su i u nedjelji iza nas imale teme koje su od interesa šire javnosti. Bilježimo mnogo izvještaja koji su se bavili ključnim pitanjem: kada će konačno u BiH stići cjepivo. Novinari/ke su u izvještajima donijeli izjave entitetskih premijera, ministara zdravlja, predstavnika instituta za javno zdravstvo RS-a, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Milorada Dodika. Kada se sve sabere, jedino što su građani mogli shvatiti jest da se sve svodi na obećanja o stizanju cjepiva – iduće sedmice, idućeg mjeseca… I da se tek prave planovi kako će se vršiti imunizacija i kako će se za taj posao obučiti zdravstveno osoblje. Stoga i ne čudi anketa koja ukazuje da, bez obzira žele li se cijepiti ili ne, stanovnici RS-a sa skepsom gledaju mogućnost da će cjepivo uskoro stići u BiH.

SVE O IKONI: RTRS aferu s ukrajinskom ikonom nastoji ne spominjati. Tako smo u nedjelji iza nas zabilježili tek reakciju ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca koji je Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH, optužio da, umjesto da radi u interesu BiH, pogoduje nekim međunarodnim krugovima.

Građani koji su gledali Dnevnike BNTV-a bili su informisani o tome da Tužilaštvo BiH vodi istragu o načinu na koji je ukrajinska ikona dospjela u posjed Milorada Dodika, te da će povodom te teme biti saslušani članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

KAMERE AŽURNE, MUP KASNI: RS je jedinstvena po mnogo čemu neuobičajenom, pa je stoga moguće da su vozači tokom ovog mjeseca od MUP-a RS dobili i do deset prijava za isti prekršaj počinjen u toku istog dana. Naime, MUP je u Banjaluci postavio na desetine nadzornih kamera koje su zabilježile da građani voze neregistrovane automobile. To što su sve obaveze vezane za registraciju vozila izvršili i uredno platili, ali iste u policiji nisu evidentirali, druga je priča. Onima koji kaznu odbiju platiti preostaje samo da vode sudski postupak.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Ključna razlika između RTRS-a i BNTV-a i dalje je u načinu prenošenja informacija. RTRS nastavlja s neprofesionalnim uskraćivanjem punih informacija javnosti ili njima na najgrublji način manipulira. To se najbolje vidjelo u načinu na koji je javni servis RS-a gledateljima uskratio pravo da čuju način na koji je Milorad Dodik vrijeđao članove CIK-a BiH iz RS-a, ali i reagovanje CIK-a te osudu javnosti na istup lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ono što RTRS pokušava sakriti, BNTV temeljito razotkriva, što se najpreciznije pokazalo na primjeru sad već „slavne“ ikone.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tužilaštvo BiH odbacilo je krivičnu prijavu Transparency Internationala BiH protiv Milorada Dodika, tri godine nakon njenog podnošenja. Toliko im je trebalo da istraže prijetnje koje je Dodik tokom izborne kampanje uputio radnicima TE Gacko da će bez posla ostati svi koji ne budu glasali za SNSD. Tužilaštvo smatra da takve izjave tokom kampanje ne predstavljaju povredu izražavanja slobode glasača?!

 

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji koji su se bavili odlukom CIK-a BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju zbog činjenice da su predstavljali grubo targetiranje članova CIK-a BiH, odnosno svojim sadržajem pozivali na javni linč Vanje Bjelice Prutine i Jovana Kalabe.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author